Скандалозно што ради УНМИК

Министар правде Србије Нела Кубуровић изјавила је данас да је скандалозно то што УНМИК преузима улогу државе и улаже приговор Интерполу против потјерница које је расписала Србија против Рамуша Харадинаја и још 17 лица.

Србија 02.12.2017 | 18:17
Скандалозно што ради УНМИК
Она је истакла да одлуке српских правосудних органа не може нико да укида, па ни Генерални секретаријат Интерпола.

Реагујући на одлуку Комисије за контролу међународних потјерница у Лиону, која је усвојила приговор УНМИК-а и одлучила да Интерпол више неће третирати поменуте потјернице, Кубуровићева је за Тањуг рекла да су ове потјернице на снази још од 2004. године.

"Поставља се питање да ли уопште УНМИК може да се позива на Резолуцију коју је усвојила Генерална скупштина Интерпола 2010. године, имајући у виду да су потернице за Харадинајем и осталима расписане још 2004. године", рекла је Кубуровићева и додала да је спорно што се након 13 година преиспитују потјернице које су све вријеме биле на снази, па и код Интерпола.

Она је нагласила да је Србија у јуну одговорила на приговор који је УНМИК уложио поводом потјерница за командантом ОВК Рамушем Харадинајем и осталим осумњиченим лицима за злочине почињене на Косову и Метохији.

"У одговору на приговор УНМИК-а ми смо детаљно образложили који се поступци воде пред Тужилаштвом за ратне злочине, у којој су фази, на основу којих правних прописа су расписане потернице и на основу којих се законских одредаба поступци воде", рекла је Кубуровићева.

Она каже да Србија мора да испуњава своје обавезе из Акционог плана за поглавље 23 у процесу европских интеграција које се односе и на спровођење Националне стратегије за процесуирање ратних злочина.

"Србија свакако остаје посвећена откривању ратних злочина, њиховом процесуирању, без обзира да ли су у питању лица српске националности или неке друге", нагласила је Кубуровићева.

Раније данас Министарство унутрашњих послова Србије најавило је да ће се жалити на одлуку Интерпола да више не третира потјернице за Харадинајем и још 17 особа.

Министарство правде Србије саопштило је данас да Интерпол не може да укине потјерницу за премијером самопроглашеног Косова Рамушом Харадинајем јер је расписана по налогу српског суда, односно Одјељења за ратне злочине Вишег суда у Београду и да може само да је "замагли".

(Срна)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

милос

02.12.2017 17:18

Ух ал је лијепа министарка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТРН

02.12.2017 17:20

Добра ова Кубура....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реплика

02.12.2017 17:32

Ја разумјем медународну потјерницу Ал ако од два хапсење лица са потјернице не буде предат дрзави која је расписала потјерницу онда би дрзава сама требала га скинут са потјернице и да остане само национална потјерница! За мене је ово злопотреба Интерполатион!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.12.2017 18:06

Зато га и јесу скинули са интерполове потјернице . Глупост и јесте не мозе се некоме судити за једно дјело док зиви. Код нас је све наопако па не цуди и ове потјернице. Не сија сунце због нас дај вец једном спустите се на земљу.

Name

Мирко

02.12.2017 17:39

По мени је далеко, далеко скандалознија цињенца да Срби са Косова, тј. 'Српска листа' улази у коалицију са владом Косова на цијем целу је цовјек за којим је та иста Србија расписала потјерницу ?????? А да не помињем цињеницу да нико у свијету па ни Русија не бенда за потјернице из Србије на којима су поред Харадинаја рецимо Хасим Таци, Несер Ориц, Мира и Марко Милосевиц

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.12.2017 17:57

Управо то Србија злоупотребљава Интерпол!

Name

ре

02.12.2017 17:58

Ма небанда их нико ни струцно.

Name

Ре

02.12.2017 18:10

Ста је то цудно. Људи зиве у тој дрзави ту раде и од те дрзаве примају плату. Не плаца их Србија. То ти је као и наси боре се за Србију а зиве од Босне. То само раде ментално поренецене особе.

Name

Министарка/певаљка

02.12.2017 18:54

Што би ми "глупи" рекли, Србија је укинула потјерницу и сада се мало праве блесави! МрррррШ стоко!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛАГО ЊИМА

03.12.2017 09:21

Неписмени најбоље пролазе лупе па остану зиви .