Вученовићу година дана затвора

Суд Босне и Херцеговине правоснажно је осудио Српка Вученовића на годину дана затвора због прања око два милиона марака, насталих трговином људима у Азербејџану.

Босна и Херцеговина 01.12.2017 | 19:55
Вученовићу година дана затвора
Апелационо вијеће је Вученовићу као споредну изрекло и новчану казну од 30.000 марака, коју је дужан уплатити у року од 30 дана од правоснажности пресуде.

Проглашен је кривим што је од септембра 2008. до маја 2013. на своје рачуне отворене у неколико банака у Републици Српској, примио новац у износу од око 730.000 америчких долара и 512.000 евра, прибављен извршењем кривичног дјела.

Новац му је, како је наведено у пресуди, уплаћиван од офф-схоре компанија с Новог Зеланда, Панаме, Велике Британије, његове браће Боже и Милана Вученовића, као и њима познатих особа из Азербејџана. Српко Вученовић је по налогу брата Боже куповао некретнине и опрему у БиХ, иако је могао знати да новац почиње од кривичног дјела, наводи се у образложењу пресуде.

Од Боже и Саше Вученовића је одузета имовинска корист прибављена кривичним дјелом, односно некретнине, дворишта и земљишта на подручју Градишке те машине и опрема за обраду камена.

Одбијена је оптужба да је на исти начин опрао око 79.000 долара, јер је Апелационо вијеће утврдило да се ради о застари.

Против Боже и Милана Вученовића те још неколико особа, у Суду БиХ се води поступак због организованог криминала, трговине људима и прања новца. У образложењу пресуде предсједавајући Апелационог вијећа Хилмо Вучинић, казао је да су цијењени сви субјективни и објективни докази, поготово банковна документација која је оцијењена као вјеродостојна.

- Оптужени је као факултетски образована особа могао знати зашто му браћа шаљу толике количине новца на рачуне, због чега се извлачи закључак да је могао знати или  претпоставити, да је новац прљав - навео је судија Вучинић.

Појаснио је да је закључак Апелационог вијећа како су докази кориштени у поступку законити насупрот приговорима одбране, да нису законити и аутентични.

- Од олакшавајућих околности, Вијеће је цијенило што је оптужени породичан човјек, није раније осуђиван и што имовинску корист није стекао за себе, док су отежавајуће околности количина прљавог новца и дужина трајања дјела - додаје судија Вучинић.

Првостепеном пресудом из октобра 2016. Српко Вученовић је због прања новца био осуђен на годину дана затвора и десет хиљада марака новчане казне, али је Апелационо  вијеће ту одлуку укинуло и поступак је кренуо изнова, јавио је БИРН БиХ.

 (Фена)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

питам се

01.12.2017 19:43

СТА ЈЕ СА ОДУЗЕТОМ ИМОВИНСКОМ КОРИСТИ - КОМЕ ЦЕ ТО ПРИПАСТИ , мозда црвени крст ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одговарам

01.12.2017 19:54

То је вец све ,,спаљено,,.

Name

Милан

02.12.2017 06:18

Српко је зртва, а наси унутрасњи тајкуни и поријекло њихове имовине ??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Творза бусинесс

02.12.2017 06:28

Исплати се за два милиона?

ОДГОВОРИТЕ