Рађа о суноврату хрватске кошарке...

Сулудо је и поредити нас са Србијом, ни Пет Рајли не би ништа направио са овим играчима! Радне навике никакве, струка девастирана. . .

Кошарка 04.12.2017 | 22:15
Рађа о суноврату хрватске кошарке...
Сукоб Фибе и Евролиге ударио је свакога, али никога толико јако као Хрвате. Без највећих звезда, исподпросечна екипа која је квалификације за Мундобаскет почела поразима од Холандије и Италије.  Легендарни Дино Рађа, један од челника Кошаркашког савеза Хрватске, у опширном интервјуу признаје да је тамошња хрватска дотакла дно.

Саму констатацију да је Србија са малтене другом поставом играла финале Евробаскета у старту одбацује. Јер како каже - поређења су неумесна.

"Ако погледаш како они раде, какав је њихов однос према кошарци, онда ћеш видети да је сулудо уопште поредити нас и њих кад је у питању кошарка", искрено ће Рађа за Индекс.

А где Хрватска на ради како треба?

"Тренерска струка нам је тотално девастирана и момци који сад играју за репрезентацију такви су какви јесу. Бољих немамо. Јесмо ли можда могли да позовемо једног или двојицу играча? Можда и јесмо, али није то суштина. Поента је да је хрватска кошарка досегнула дно и да морамо да покушамо да је спасимо по сваку цену. Треба да се вратимо да почетак. Да одемо напоље и да учимо. Треба да шаљемо тренере да иду по Европи да уче. У Америку да уче. Треба да пар година добијамо по репу да бисмо научили нешто".

Није наравно само до тренера...

"У Америци сам као клинац био неколико пута и губио по 30 разлике. На овим момцима се тачно види да има фали баш то. Гледај, ми нисмо навикли да радимо. То је основна ствар. Радне навике су нам никакве. О Дарију Шарићу може свако да мисли шта жели, али тај момак једини у овој репрезентацији има поштен однос према кошарци. Након сваког, али баш након сваког тренинга остаје у дворани и тренира шут. И то не ради преко неке ствари, да би га неко видео, већ то ради с максималном енергијом. Сваки тренинг је код њега сто посто, свака теретана, свако истезање. Дарио је момак који од мене има отворене карте за цели живот. Само због тог односа према раду".

Било је чак и спекулација да се Шарић на Евробаскету посвађао са неким од старијих репрезентативаца. Рађа демантује да се десило било шта страшно и моли за стрпљење, јер Дарију су још само 23 године.

"Од кога је Дарио имао нешто да научи? Моја генерација кад је улазила у репрезентацију имала је Дражена, Рашу Радовановића, играчине од којих смо могли пуно да научимо. Кога је то Дарио имао кад је улазио у репрезентацију?".

Нажалост по Хрвате - тај и такав Шарић је изузетак, а не правило. Млади једноставно не прати славну историју кошаркашке игре на простору бивше Југославије. Стари се буне да их из Савеза не питају много. Петар Сканси примера ради.

"Најпре се надам да ћу доживети 80 година, а ако се то и догоди, надам се да ме с 80 година нико неће ништа питати. Толико о томе", категорички одговара Рађа.

Још емотивнији постаје када се заподене прича о избору Ивице Скелина на место селектора. Није тајна да многи сматрају да га је баш Рађа погурао јер је раније водио његов Сплит.

"Шта то има везе што је он био тренер Сплита? Кад ће неко напокон да схвати да Дино Рађа нема никаквог интереса осим бољитка хрватске кошарке. Боли мене к...ц за име, за презиме, за паре, за позицију, за било шта. Мени у животу ово не треба. Не треба мени ни слава, ни име, ни новац, ништа", креће Рађа енергично.

"Је ли Скелин најупућенији? Је ли он тренер који је лани довео Сплит на деобу првог места у првенству Хрватске? Је ли заслужио да му се да шанса? Ја мислим да јесте. Били смо и у разговорима с Назором, једнако младим и перспективним тренером и између њих двојице одлучили смо се за Скелина. Е баш ми се ј..е је ли неко некоме пријатељ или није. Је ли Скелин крив за ове поразе? Човек је имао три дана припрема с играчима од којих 90 посто нема озбиљну минутажу у озбиљној лиги и ми смо очекивали да ће да направи чудо. Па да смо у оваквој ситуацији довели и Пета Рајлија, што би он направио? Да ли би он од Рамљака у три дана направио шутера или од Билана играча од 30 кошева по утакмици? Шта је вама, људи", пита се Рађа.

За крај смо издвојили и део о менаџерима и њиховом штетном утицају на репрезентацију.

"Погледај како је Бендер играо прије доласка у репрезентацију, а како игра данас, па ми реци да ли је њему долазак у репрезентацију и играње на Евробаскету помогло или није. Обрнули смо тезе јер немамо квалитетних играча. Менаџери раде за играче, а не обрнуто. Данас су менаџери власници играча, а тако не би требало да буде. Мој менаџер мени није смео да писне, а камоли да ми предложи да не би било добро да играм за репрезентацију. Није, јер је зарађивао од мене. Истог секунда би добио отказ. Наш је проблем што имамо само двојицу играча који имају квалитет и да, ако желе, могу менаџере да пошаљу у ону ствар. И обојица то раде. Баш ме занима сме ли неки менаџер Дарију Шарићу или Бојану Богдановићу да нареди да не игра за репрезентацију".

Извор: моззартспорт

ФОТО: Стар Спорт

Коментари / 0

Оставите коментар