САД занима руски утицај у региону

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић изјавио је да је у Вашингтону поручио да нема стабилности у региону Балкана уколико САД не пронађу заједнички интерес са Србијом и напоменуо да САД "имају неку своју политику и да њих занима руски утицај у региону".

Србија 30.11.2017 | 23:26
САД занима руски утицај у региону
Због стабилности у региону САД са нашом земљом требало да потраже минимум заједничких интереса.
 
Дачић је за РТС рекао да је циљ данашњег састанка америчког саветника за националну безбедност Мека Мастерса са министрима спољних послова земаља Западног Балкана био да се покаже да САД желе стабилност и напредак свих у региону.

"Ја сам инсистирао на томе да нема стабилности у региону уколико САД не пронађу заједнички интерес са највећом земљом и највећим народом на Балкану, а то је Србија и српски народ, и да у том смислу треба да тражимо неки минимум заједничких интереса како бисмо тиме допринели стабилности читавог региона", рекао је Дачић.

Такође је рекао да на данашњем састанку у Вашингтону није било времена за озбиљније разговоре и да је том приликом свако изнео своје мишљење.

Говорећи о недавно објављеном извештају Атлантског савета о новој америчкој стратегији за Балкан, Дачић је истакао да у формалном смислу то није документ америчке администрације, већ једне невладине организације који може да има неки утицај, али "не мора да значи".

Кад је рец о евентуалним захтевима за измену формата преговора Београда и Приштине, Дачић је навео да није Србија пребацила преговарачки процес на ЕУ, већ је то био предлог Европске уније.

"У време Тадићеве администрације је Генерална скупштина УН донела такву резолуцију и тај формат се не може променити тек тако", поручио је министар Дачић.

Он је рекао да нико формално није ни изнео предлог за промену формата, и оценио да око тога постоје велика размимоилажења између ЕУ и САД.

"Да ми сада не причамо бајке, САД су увек на неки начин биле иза сцене присутне и током овог дијалога", закључио је шеф српске дипломатије.

Дачић је у среду у Вашингтону учествовао на конференцији Атлантског савета под називом "Обликовање будућости Балкана у ери неизвесности".

(Тањуг)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

дзоо

01.12.2017 05:11

Ама окани се ти полити ке иди певај ти си обицни Полтрон.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тито

01.12.2017 05:36

Да сте паметни као сто нисте па да пустите руску базу у србију и склопите пакт са русијом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лажно Име

01.12.2017 09:48

Ти стварно мислиш да Србија жели да живи као што су некад државе Варшавскиг пакта?

Name

Бг

01.12.2017 05:38

Знаци да Србија изазива проблеме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

САД

01.12.2017 08:15

САД треба конацно поцети да занима нормалан зивот а не тетосење огрезлих националиста и будалетина.Да су 1995 довели на власт паметне Балкан би био другацији.Много.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цица

01.12.2017 10:54

Јесте им пренијели све о русима и открили,као сто сте и прије радили?Ви стварно мислите да су руси будале и да не знају ста ви радите?А кад треба дизат руку у савјету безбедности и блокирати разне британске и западне оптузбе да смо геноцидан народ и све најгоре,онда смо браца.И све то долази од велики пријатеља са запада и како реце преседник В .Мозда су њему пријатељи.Одлуците се вец једном.

Name

Освит

01.12.2017 10:04

Кад су Српски политицари исли по мисљење у Западне амбасаде то је за Американце било нормално али и проблем градана Србије.Сад кад иду по мисљење и у Руску амбасаду то је проблем за Американце и јос веци проблем за градане Србије а и доказ да су далеко од суверене дрзаве као и све остале дрзаве на простору бивсе Југославије.Зато це се врло брзо поново поцети славити 29. 11 као дан сјецања кад су на овим просторима градани и народи сами одлуцивали о својој судбини.

ОДГОВОРИТЕ