Чеферин: ФС БИХ ради добро, проблем су стадиони!

Предсједник УЕФА Александер Чеферин током посјете Сарајеву похвалио рад ФСБиХ, а као главне проблеме навео лошу инфраструктуру и понашање навијача.

Фудбал 30.11.2017 | 14:45
Чеферин: ФС БИХ ради добро, проблем су стадиони!
Први човјек УЕФА сумирао је утиске након данашњих састанака са челницима и запосленима у ФСБиХ те са државним врхом.

„Босански савез ради добро. Постао је посљедњих година европски савез. Знамо да Босна и Херцеговина има перспективну екипу, али знамо и да имате лошу инфраструктуру", рекао је Чеферин.

Он је данас био на састанцима и у Предсједништву и Савјету министара БиХ.

"Главна ствар разговора у Предсједништву и у Влади БиХ била је инфраструктура, гдје смо рекли да држава и локална заједница морају помоћи. Добили смо гаранције да ће помоћи, јер без инфраструктуре нема доброг фудбала нигдје па ни у БиХ", истакао је Чеферин.

На питање гдје ће улагати, односно помоћи УЕФА, када је у питању фудбалска инфраструктура у БиХ, одговорио је:

"Углавном је то ствар на Фудбалског савеза БиХ, да одлучи гдје и шта урадити. УЕФА је спремна помоћи. Имамо стручњаке да сугеришу шта је боље урадити. Знам и да репрезентација БиХ има донекле проблем гдје да игра, јер већина стадиона у БиХ је на граници регуларности. Интерес државе је да се среди инфраструктура по цијелој БиХ".

Нагласио је како и у БиХ има проблема с навијачима, као и у осталим земљама региона. Није конкретно казао како се УЕФА у наредном периоду планира борити против тога, посебно величања ратних злочинаца на стадионима на Балкану.

"Имате донекле проблеме са навијачима, причали смо и с државним врхом БиХ о томе. Тешко се УЕФА може борити с тим и казне нису једино средство. И то је посао државе, али и одгоја да тако не иде. Видјећемо како то иде у будућности", причао је Чеферин.

У Сарајеву није било разговора о евентуалном формирању регионалне лиге на просторима бивше Југославије.

"Формирање регионалних лига штети националним шампионатима. Губе лиге тако, а наше подручје је специфично јер има и сигурносних проблема. Пуно ствари показује да је мало прерано да бисмо се тиме бавили", сматра Чеферин.

Сматра да се у БиХ политика не мијеша у фудбал и рад Савеза, иако су у Извршном одбору ФСБиХ три активна политичара.

"Шта значи мијешање политике у спорту, у фудбал? По цијелој Европи имамо чланове извршних одбора, чак и предсједнике савеза који су политичари. У наредном периоду одредићемо се, вјероватно, по том питању. Ако политика одлучује ко ће бити селектор, ко ће играти у репрезентацији, ко ће бити предсједник, то је проблем. Нисам видио да је то проблем у Босни и Херцеговини. Дакле, ФИФА не забрањује да се челник Савеза бави политиком. Кажем ФИФА јер је то у њеној јурисдикцији", рекао је Чеферин, додавши:

"УЕФА има одличан однос с ФСБиХ и моје је мишљење да босански савез добро ради".

Казао је и како се УЕФА неће мијешати у предстојеће изборе у Хрватском ногометном савезу (ХНС) те да ће подржати изабрано руководство.

Чеферин из Сарајева данас путује у Москву, гдје ће сутра присуствовати жријебу група за Свјетско првенство Русија 2018.

Приликом прве званичне пословне посјете БиХ, први човјек европског фудбала, осим с челницима ФС БиХ, разговарао је с Бакиром Изетбеговићем, чланом Предсједништва, и Денисом Звиздићем, предсједавајућим Вијећа министара.

Елведин Бегић, предсједник ФСБиХ, нагласио је како је посјета предсједника УЕФА од велике важности не само за Савез већ за цијелу државу.

"Имали смо конструктивне разговоре који ће у наредном периоду дати визије и трасирати пут не само за развој фудбала већ и за дио инфрастрктуре кад су националне селекције у питање. Однос УЕФА и ФСБиХ у наредном периоду подићи ћемо на већи ниво што ће донијети одређене бенефите Савезу", рекао је Бегић.

Извор: мондо.ба/Анадолија

Коментари / 0

Оставите коментар