Овако би изгледао нуклеарни сукоб

Вријеме цури за покушај Бијеле куће да заустави Ким Јонг-уна у стицању интерконтиненталних балистичких ракета. . .

Свијет 30.11.2017 | 08:31
Овако би изгледао нуклеарни сукоб
Сјевернокорејски челник Ким Јонг-ун изјавио је у сриједу да је његова земља постала нуклеарна сила у пуном смислу, пошто је успјешно испитала нови тип пројектила којим може гађати било који дио америчког континента.

Испаљивањем овог интерконтиненталног балистичког пројектила (ИЦБМ) прекида се раздобље мировања које траје више од два мјесеца и у којем Сјеверна Кореја није проводила ракетне експерименте.

Ово је нови изазов за америчког предсједника Доналда Трампа који је тврдио да развоја таквих капацитета "неће бити".



Може ли САД спријечити С. Кореју превентивним нападом?

Вјероватно је да то не би дало жељени резултат - јер су ракете Сјеверне Кореје и нуклеарни објекти распршени и скривени по планинском терену те земље. Неуспјех би значио излагање 10-ак милиона људи у Сеоулу, 38 милијуна људи у Токију и десетак хиљада америчких војних лица у сјевероисточној Азији опасности ракетних напада - било оних конвенционалних или с нуклеарним бојним главама. 



2. Шта би могло Кима подстаћи на нуклеарни напад?
 
Чак и мали, ограничени напад САД-а би Сјеверна Кореја вјероватно протумачила као увод у већи напад те се не би либили користити нуклеарно оружје, истиче аналитичар Јеффреy Леwис. Истиче да би САД некако требао сигнализирати Сјеверној Кореји и Кини, која им је главни савезник и трговински партнер - да је напад ограничен и не намјеравају користити нуклеарно наоружање.