Анализа: Праљак помно режирао смрт

“Слободан Праљак није ратни злочинац! С пријезиром одбацујем вашу пресуду!”, узвикнуо је Праљак, један од оптуженика за ратне злочине и удружени злочиначки потхват из херцеговачке шесторке, прије него је пред свима у хашкој судници попио непознати отров, од којега је ускоро преминуо у болници.

Регион 30.11.2017 | 08:03
Анализа: Праљак помно режирао смрт
Био је то очигледно унапријед смишљен и прорачунат чин осуђеног ратног злочинца, који је изабрао слободну смрт како би у свом племену остао запамћен као мученик за "нашу ствар", пише хрватски ''Индекс''.

Да му је то у доброј мјери успјело, показују и прве реакције хрватске политичке класе, као и у већини хрватских и херцеговачких медија, у којима се пише о "часном генералу", "хероју" и "антологијском чину", док се у коментарима чланака масовно оплакује Праљкова самоизабрана смрт те бјесни због свјетске завјере против Хрватске и, наравно, домаћих велеиздајника.



Стасити је Праљак себе одувијек сматрао фигуром већом од живота, а то је доказао и својим посљедњим ријечима - у којима је о себи говорио у трећем лицу - и одлуком да театрално у судници и уживо у телевизијском преносу попије дозу отрова из, како се чини, мале ампуле. Исколачио је очи, нагнуо главу уназад и енергично струсио отров у широм отворена уста, као дипломирани редитељ који је иза себе имао и успјешних представа и филмова, неупитно свјестан и способан инсценирати драматичан тренутак.

Самоубиство као реалитy схоw

На почетку није било јасно шта се догодило, иако је свакоме ко је гледао пренос из суднице уживо било јасно како се догодило нешто неуобичајено. Судац је позвао сљедећег оптуженог Миливоја Петковића да устане и саслуша своју пресуду, који је то учинио, а онда се у оффу могло чути како Праљак говори да је попио отров и тада је настала пометња.



Праљак је своје самоубиство заправо претворио у реалитy схоw, у којем се скривена бочица отрова фигурирала као стандардни сценски реквизит којим се код несофистициране публике навикле на поетику Тхомпсонових будница и драматичне преокрете из сапуница - а то је била Праљкова циљна скупина - може лако изазвати шок и пробудити емоције.



Укратко, Праљак је помно и успјешно изрежирао своју јавну смрт, како би у други план или, још боље потпуни заборав, гурнуо свој живот. Јер након што је осуђени ратни злочинац попио отров, одједном су многи одмах заборавили да је он - осуђени ратни злочинац. Нема смисла бити ситничав и порицати да је све то замислио и извео заиста маестрално.



Баш као што је био ефикасан у ратним злочинима, био је и у инсценацији властитог мучеништва. Пар милилитара отрова требале су га претворити у жртву.

Желио је да забораве разарања и убиства

Кроз своју је театралну смрт Праљак желио избрисати злочине за које је осуђен и од ратног злочинца постати митски национални мученик. Нарочито перфидно у том плану јест што се тиме хипотека Праљкових бројних ратних злочина - за које ни он сам у одбрани није порицао да су почињени, али је себе изузимао од било какве одговорности за њих! - преноси на леђа свих оних који ће га убудуће славити.



Његову индивидуалну кривицу испијање отрова требало је претворити у колективну кривњу свих Хрвата. Наиме, баш то је директан резултат ако се као нова неупитна истина узме предзадња Праљкова реченица ("Слободан Праљак није ратни злочинац!"), ако се пристане на имплицитну емоционалну уцјену која је била укалкулисана у Праљков потез.

Његови ратни злочини и бескрупулозност требају постати наши. На то не да не треба пристати, него се треба одлучно супротставити таквом наративу и уздизању једног ратног злочинца у статус националног хероја и мученика.

Праљкове жртве нису имале луксуз слободно одлучити о својој смрти
 
Већ сада се могу чути фантазије о "невиности генерала" и о томе "ко га је натјерао на тај чин", но зашто Праљку одузети слободну вољу? Као што се одлучио починити ратне злочине за које је осуђен, тако се одлучио и на драматично и јавно окончање властитог живота. Одлучио је и да не може преузети одговорност за своје злочине и пресуду која је из њих произашла. То је било његово право.

Дапаче, с обзиром колико је већ провео у притвору, Праљак би и с потврђеном казном био на слободи за двије-три године. Изабрао је покушати постати симболом или куриозитетном фуснотом како не би морао издржати живјети као човјек осуђен за ратне злочине.
 
Прилично је јефтина манипулација, у какву се упустио и премијер Андреј Пленковић, Праљков потез проглашавати моралним чином, јер то је суштински био један кукавички чин. Праљкове жртве нису имале тај луксуз да слободно бирају хоће ли живјети или одузети живот, то су за њих учиниле војне снаге под Праљковим заповједништом.

Није ту била ријеч о сократовском стоицизму у којем се сталожено испија отров због неправедне оптужбе и пресуде него о човјеку који је за собом оставио ратни траг лешева, силовања, сакаћења и уништења.
 
Упркос тврдњи да "Слободан Праљак није ратни злочинац", застрашујућа је чињеница да је посљедња жртва ратног злочинца Слободана Праљка био он сам.

Иста националистичка "логика" која га је подстакла да наноси зло другим људима, наводним непријатељима хрватства, навела га је да убије и себе у име хрватства.

Његова породица заслужује саучешће, а сви остали коначно ослобођење од наслеђа тих бројних ратних злочинаца деведесетих”, закључује “Индекс”.



Извор: Индеx.хр

Коментари / 53

Оставите коментар
Name

075

30.11.2017 07:12

Коректан текст! Како је могао постати 1991. "генерал" а никада прије није имао, осим служења у ЈНА, везе са војском питам се! Мислим да у еx YУ имамо више "генерала и бораца(бранитеља)" него Кина која има милијарду људи! БТW "Некоме рат а некоме брат", адвокат Анте Нобило се нуди БиХ да БиХ тужи Хрватску за ратну штету од преко 100 милијарди еура.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.11.2017 08:10

Баш је коректан текст! Човјек се није ни охладио, а већ је неки аналитичар узео себи за право да све изанализира! Праљку свака част, јер је уздрмао овај идиотски Трибунал, а породици саучешће!

Name

неутрални

30.11.2017 08:31

А за породице жртава нема саучешћа? Зашто нико не говори да су жртве ове шесторке били и Срби, масовно затварани у Дретељу и Стоцу, убијани, понижавани? Шта је са злочинима ХВ и ХВО-а у Мркоњић Граду? Зашто српски медији о томе шуте?

Name

Босан@ц

30.11.2017 08:32

Никог Праљак није уздрмао сем његових недузних зртава. Злоцинци не заслузују ни помен. Пакао вјецни, СВАКАКО. Бојим се ипак да је много крупнији сценариј на дјелу и да је Злоцинац вец негдје на острву у Далмацији. Засто нико не показе лес злоцинацки? Фашиста одлази у заборав.

Name

РЕ РЕ

30.11.2017 08:33

Охлади мало ,овдје се не ради о обичном човјеку већ о ратном злочинцу !

Name

Лијевцанин

30.11.2017 08:43

Прије свега бизарности овом свијету не мањка,а назалост бице је све висе. Генерално се могу потврдити ријеци генерала Младица у ХТ када је рекао тзв.судијама "ви нисте суд", и схватити објасњење В.Сесеља о ХТ-у а о томе има видео на yт када им он објасњава засто не устаје када поциње сједница! ХТ цак није ни политицка институција,он је инструмент тзв.Медјународне заједнице која да је хтјела могла спријецити крвави распад СФРЈ,али то се тада косило са интересима центара моци и сљедбеницима Новог свјетског поретка

Name

@ ре

30.11.2017 08:50

Је ли ти слушао или читао пресуду о злочинима које је овај твој неохлађени починио? Говно ће можда горјети у паклу, ако га има, али ће засигурно бити уписан у свјетску хисторију скупа са највећим ратним злочинцима!

Name

Ре ре ре

30.11.2017 09:30

Нећу да охладим! Човјек је уздрмао овај циркус од хашког трибунала, на начин на који је јуначки и војнички! Хајд да размислимо! Ако је невин, чин је високо моралан! Ако је крив, он је своје одлежао и могао је сутра ићи кући! Теорије о УЗП, када се не може наћи директна кривица су одвратне! Бар ми Срби би требали то да знамо! Још једном свака част генералу, који нам је у рату био непријатељ, али се сада понио војнички! Породици саучешће!

Name

ре 075

30.11.2017 09:34

Ништа није коректно,једино је коректно да се ово зло од политичког суда затвара и да нас више не мрцвари 20 година.Резултат њиховог рада је још више национално завађен народ.Водио се вјерски рат за власништво над територијама.

Name

@Ре ре ре

30.11.2017 10:05

Укратко! Овако раде само пицке! Бог ти није дао за право да дизес руку на себе, него да патис за своја дјела! Ово храбри људи не раде!

Name

Мирела_БЛ

30.11.2017 10:27

Респект за његово образовање и висеструке таленте. Тако се објасњава то да му није ни требала војна академија. Ово са тровањем спада у његову приватност и његову одлуку. Зато имам респект и постовање за овакав његов корак. Хаски суд није у стању да разоткрије све аспекте сукоба на Балкану. Један од тих аспеката је ратно потпиривање сукоба, прерано признавање Хрватске и подстицање осталих група на одвајање. Недобронамјерна ствар је била прогласење ЈНА као окупациона сила, умјесто да се схвати да је једино она могла зауставити сукоб. Непријатељи ЈНА су били непријатељи СФРЈ, а такви су сви садасњи националисти на власти.

Name

ре

30.11.2017 10:56

сасвим коректан и реалан текст, свака част аутору

Name

ре неутрални

30.11.2017 11:00

То је одлично питање, по свему судећи споразум карадзић-бобан је и даље жив, српски политичаре не занимају злочини над српским народом које почини тзв.ХВО са туђманом на челу, несхватљива политика, ужас

Name

Мирела_БЛ

30.11.2017 07:31

Не улазим у сустину овог цланка, или у кривицу овог генерала.. За мене све ово говорио у прилог трагедије коју је задесила народе еx-yу, и бесмисленост сваке полемике. Овај нацин прекрајања властите судбине це нас костати јос много, много труда у веома малим помацима у властитом развоју на пољу привреде, културе, било цега..

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

30.11.2017 07:56

Читам коментаре по бројним порталима и не могу да вјерујем у шта се претворио "људски" род. Ликује се, позива на нова клања, убијања...

Name

Масони

30.11.2017 08:23

То је дио ритуала

Name

ЕТЗ

30.11.2017 07:40

На залост изреке о Хрватима да су Г...... и да се не стиде ницега потврдзују њихови коментари сиром портала засебице у Херцеговини. Но, ти исти Хрвати су у свим својим градовима спремили "зурке и добродослице" онда када је тај исти Хааг ослободио Готовину и Маркаца док смо ми Срби гледали понављање Олује и Бљеска. Муслимани ма какви год да били знамо гдје их имамо и дивим им се за одлуцност и одабир свога правца у ком су кренули. На залост са Хрватима се мора добро размислити како и ста, јер по не знам који пут раде све супротно и не морално када није како би они то зелели.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босан@ц

30.11.2017 08:36

Босњаци иду властитим путем одрзања и постивања свих разлицитости и свих људи у јединој нам Домовини /Отадзбини Босни и Херцеговини. И сви су добродосли да градимо бољу будуцност од скоре прослости. Зар то нисмо радили вец 1000 година слизно и заједно? Брацо Срби, Брацо Хрвати и сва остала Брацо.

Name

ре ЕТЗ

30.11.2017 11:10

Бошњаци имају јасан циљ а то је правна борба за огромно зло које су претрпили. У свијету не постоји апсолутна правда, то је илузија, али мало правде постоји, е то мало правде бошњаки народ тражи и тражит ће. Што се тиче ове пресуде, туђман је долазио у Херцеговину и јавно постројавао војску, једно вријеме је и фабрике узимао као да му је то ћаћевина, сви ми знамо да је Хрватска војска била у Херцеговини и да су имали великих губитака. Добро знам да су ХВО и ХВ имали дословно све а наспрам себе су имали војску у дроњцима али са великим срцем. Највећа срамота је што се српски политичари не оглашавају поводом ове пресуде а у оквиру УЗП-а страдало је на стотине Срба, нешто ту добро смрди

Name

Аха

30.11.2017 11:53

бозе сацувај досло дјавољско вријеме

Name

Ре етз

30.11.2017 12:11

Срби се боје да копају дубље јер ће и њихово говно да засмрди. Они имају договор са ХР . Немој ти мене нећу ја тебе. Имају исту омчу око врата ! Само сто је код ХР столица пукла а код Срба још није . Па сад не желе да неко ту столицу измакне а ХР то може јер има доказе .Зато не смију да таласају. Контас?

Name

ЗАСТО

30.11.2017 07:40

СУДЈЕ. У. ХАГУ. ЈЕДНА. ТВОРЕВИНА. ДАСЕ. СУДИ. САМО. СРБИМА. И. ХРВАТИМА. И. ОВОЈЕ. ПОЛИТИЦКИ. СУД. ЗАПАДА. ОСТАЦЕ. ОВО. СВЕ. ЗАПАНЦЕНО. НАЗАЛОСТ. НА. ОВО. СВЕ. СТОСЕ. ОДИГРАВА. И. НА. ЗРТВЕ. НАСВЕ. СТРАНЕ. КОЛИКО. ЈА. ВИДИМ. НЕДАЈ. БОЗЕ. ДАСЕ. ОПЕТ. ЗАРАТИ. САМО. ЈЕДНОЈЕ. У. ПИТАЊУ. ЗАСТОСЕ. НЕСУДИ. МУСЛИМАНСКИМ. ЗЛОЦИНЦИМА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зато

30.11.2017 08:19

Сто није било удрузеног злоцинацког подухвата

Name

Ре

30.11.2017 08:26

Зашто се ти не образујеш..?

Name

ре ЗАСТО

30.11.2017 11:11

Колико имаш школе и зуби у глави, хвала.?

Name

Драгец

30.11.2017 07:42

на овој слици дјелује као за луднице,па епилог не зацудјује...Правда је стигла,умјесто боравка у хотелу ,свјетских прдекана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Харис

30.11.2017 07:50

Кукавица суочи се са својим дјелима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тузлак

30.11.2017 07:59

Извините Срби што нас Хрвати искористише као штит да очисте Хрватску. Мени је много жао што мој народ то није видио. најсретнији бих био да се направи једна држава од БиХ и Србије, јер смо по менталитету исти. Исти смо по свему осим вјери. Осјећам се некако, никако, кад видим да се још увијек вријеђате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈАСО ЈАСАН

30.11.2017 08:26

Набијем те Тузлак са твојом жељом.

Name

Па

30.11.2017 08:38

Код нас срба обично се каже: касно Марко на Косово стиже. 100% си у праву

Name

ИГОР

30.11.2017 08:55

Нисте хтјели са Србијом, Црном Гором и Македонијом 1991. године, иако се Алији нудило да буде предсједник те нове државе!

Name

Тузлак

30.11.2017 08:56

Који је твој проблем, момак?

Name

Јааа

30.11.2017 10:19

Игоре, не зелимо ни 2017., нити икада, овај тузлак је изрод. Теби и свим Србима, као и цијелом цовјецанству зелим све најбоље, али нит је вама са нама, нит је нама са вама. А тузлак, ти изгледа заборављас ција нас је рука највисе покосила и који комсија нам је најдубље завукао.

Name

ре ИГОР

30.11.2017 11:14

Ма јебо те Алија, неће алија живит 1000 година, нека си ти хтјео

Name

ИЗ НОВИНА

30.11.2017 08:01

се може прочитати да је могао бити у контакту само са неколико блиских пријатеља или чланова уже породице а вјероватно су му они и донијели отров и жељели да ратни злочинац Праљак буде мртав ! Ко ли ће наследити његово богаство ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђорђе

30.11.2017 08:09

Оћигледно је да јесте имао намјеру да изврши самоубиство. Зато што је и понијо отров. То би било довољно и да се смрт некометарише. Али да је то нека режија, ја бих ово бар ћутио послије смрти. Јер о покојнику се барем неприча, а нарочито нешто лоше. Тако нас учи наша вјера и нормално васпитање. Овј чин су разматрали велики психијатри, Царл Густав Јунг и Сигмунд Фреуд, па нису нашли оговор. Сад би ми обични смртници требали распредати теорије и тако да на интернету, сакривени иза псеудонима, можемо бирати и постати нормални и лијепо размишљати. Ми најчешће изаберемо да будемо Мамлази. Поздрав добрим људима без обзира на вјеру, нацију и мишљење....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Синнy Боy

30.11.2017 09:36

Не слажем се с тобом да би се трбало суздржати од коментара. Да је он то урадио као Милан Бабић у својој ћелији онда уреду али пошто је одлучио да то уради јавно пред камерама пред јавношћу онда та јавност има право да коментарише тај његов чин како год она хоће.

Name

Краљ

30.11.2017 08:19

Дзаба, немогу се злоцини и кривица обрисати ни попијеним отровом ни пуцањем себи у цело нити некако другације. Пут у пакао ти је трасиран.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ммммм

30.11.2017 20:55

ти ниси ни кутон а камоли краљ мамлазе трасирас ти себи будуцност недај бозе у новом сукобу.

Name

Хитлер

30.11.2017 08:40

Тако је и ХИТЛЕР побјегао да га не стигну они којима је зло цинио и радио . Не подрзавам и не мислим да је ово цастан цин Праљка . Пленковиц је у слузби фасистицке ХДЗ Организације ..и он би исто радио и наредјивао да се понови рат. НЕДАЈ БОЗЕ !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгутин

30.11.2017 08:54

Замислите ви само докле иду Хрватске власти и Хрватски сабор када су за данас најавили прије поцетка сједнице сабора минуту цутања у цаст покојног генерала Праљка осудјеног ратног злоцинца.Ако се тако несто догоди то це бити невидјен скандал...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ана

30.11.2017 08:58

са овим је доказано да је Хаг једна обична лакрдија.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре ана

30.11.2017 09:44

Лакрдија сто је осудио ратног злоцинца,прије би се рекло да си ти лакрдија од цовјека.

Name

Да

30.11.2017 09:08

Сада це из овога настати нека нова "Томпсонова блудница".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пајдаши

30.11.2017 09:20

Може ли ми ко рећи гдје је Додик да нешто коментарише.Без његовог коментара неможе ни вјештачка оплодња да прође,а ево нема га.Да није случајно шта болан или да није збрисао у Русији,а можда му Човић није написао ста да каже.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сарајлија

30.11.2017 09:27

Бас је неко добро написао свака цаст !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Синнy Боy

30.11.2017 09:28

Не слажем се са општом оцјеном да је Праљак већ раније одлучио да се БЕЗУСЛОВНО убије. Он као велика кукавица је имао услов за тај чин, прво је сачекао да види коначну пресуду. Рецимо, да га је суд ослободио или му само смањио казну за три године, он би фактички био слободан човјек и сигурно се не би убио већ би отишао кући и славио са једући и пијући све уз Томпсона на бини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ммм

30.11.2017 20:59

Боy глупсон.

Name

Драгутин

30.11.2017 09:45

Вецих лицемјера од Хрвата и Босњака јос нисам видио.Када се осуде њихови људи који су уцествовали у теским злоцинима над српским становниством у Хрватској и БИХ онда је Хаски суд политицки суд уперен против Хрватских интереса а када се оптузују срби онда је то прави суд.Па ко поубија 30000 хиљада срба у БИХ и ко протјера 300 000 хиљада срба из Крајине.Будите бар мало реални и праведни...

ОДГОВОРИТЕ
Name

киклоп

30.11.2017 09:47

Десница се повампирила,колац поциње да зуља вампире.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ммм

30.11.2017 21:00

Попуси ти љевици кад ти десница неваља.

Name

петко

02.12.2017 16:18

Хрвати из хрватске нису ратовали нигдје гдје не живе хрвати и гдје није хрватдки териториј, ни у србији ни у војводини ни на косову ни у црној гори итд.

Name

како

01.12.2017 13:42

Аутор овог текста је врло видовит чивјек. Из двије реченице које је изговорио Праљак он је сазнао све па и то на шта је циљао када је попио отров. Има људи који знају све на овом свијету.

ОДГОВОРИТЕ