Хојт Ји: САД желе остати на Балкану

Замјеник помоћника државног секретара САД Брајан Хојт Ји каже да су Сједињене Америчке Државе присутне на Западном Балкану и имају намјеру да остану посвећене том региону.

Регион 30.11.2017 | 07:49
Хојт Ји: САД желе остати на Балкану
“САД су дуго присутне на Западном Балкану и намјеравамо да останемо ту не због алтруистичког инстинкта већ зато што нам је важно да Балкан успије, да постане просперитетно мјесто”, рекао је Брајан Хојт Ји на конференцији “Надолазећа олуја? Обликовање будућности Балкана у ери неизвесности”, коју је организовао Атлантски савјет у Вашингтону.

Како је истакао, важно је за Европу, а важно је и за САД, да се Западни Балкан развије у просперитетније мјесто. Сада ће у томе помоћи, додао је Ји.

Према његовим ријечима, америчка администрација је јасно показала не само ријечима, већ и дјелима, своју посвећеност региону.

“Ми желимо да будемо добар партнер земаљама региона, али и ЕУ”, рекао је Хојт Ји и додао да САД не желе да се намећу.

“Помоћи ћемо гдје смо пожељни, и вјерујемо да постоји улога за САД, да можемо да дамо позитиван допринос и то ћемо радити”, рекао је замјеник помоћника државног секретара САД.

Извор: Тањуг

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

мо-мо

30.11.2017 07:34

Вас циљ јесте искљуциво војно присуство и јацање позиција у хладном рату. О осталим хуманитарним аспектима је сувисно говорити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

30.11.2017 07:58

Погодјено у " сриду". Бомбардовати, тј. убијати и русити није радња која за циљ има просперитет вец други интерес. Надајмо се да медју српским водјама неце бити оних који це прихватити овакав "братски" инетес САД. У противном, те водје це сами себе декларисати као највеце издајнике српског интереса.

Name

Па

30.11.2017 08:02

Овог пута тачно је истину рекао. Му ма му окупаторску. Опет нам спремају неко зло а ми балканци к'о неслане овце тр'к на солило

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.11.2017 09:44

А замисли да их нема ту како би тек онда поједини уништавали и заваџали народе и друштво. Ко би великом баји ставо на пут јер и овако је веч далеко догуро.

Name

Трба Фон Грба

30.11.2017 08:08

Ћуј “Надолазећа олуја?" Неце не добро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

30.11.2017 08:55

Сад сам 1600 километара од Балкана размисљам да се помјерим на 2600 .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Последњи кинески цар

30.11.2017 09:27

А шта оно рекоше наши "бајни политичари" за овог Хојта? да је он из одлазеће америчке администрације? Ми никад нисмо имали горе политичаре,и немамо се чему надати. То у ствари и нису политичари, јер о политици и међународним односима они појма немају. Само брукају и себе и народ. Чуј, одлазећа администација а човјек ће бити постављен за амбасадора...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трге

30.11.2017 09:44

Слазем се, ево нецу реци да нам није крива и Америка, али домаци сљам....нема га на свијету.

Name

за кинески цар

30.11.2017 09:57

Наси политицари које бирамо се баве својим лицним интересима а не интересима народа.А да су необразовани и некултурни(има изузетака нпр.Саровиц,Босоц),то ниста није ново.Постено рецено,да ли смо боље и заслузили кад овај сљам који нас води не препознајемо.

Name

РС Је пролазна

30.11.2017 11:29

Нема напредка докле год су идеје исте као у 90им. Дејтон је зауставио рат али не и идеју о прекрајању граница “без рата” сто је не могуће .Докле год та идеја буде у главама а бит ће још годинама нема напредка. Загреб и БГд и даље живе у 90тим. Мисле БиХ растурит и подијелит. Али ево сваки дан имају зуб мање. Док не остану без зуба. Али полако. БиХ је презивила и веће тиране ! Дијељена и у прошлости па ево је опет ту.Каква год да је постоји испоштовати ће . Све се чини да се направи да је немогућа . Чак и они најокорјелији сепаристи губе стрпљење. Моле да муслимани посустају и кажу ево вам! Не контају да се овдје не ради о муслиманима него о држави БиХ. Држава муслимана и оних који је воле и желе . Спољасње границе се неће никад промјенит. Они који то не прихваћају њихов проблем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мргуд33

30.11.2017 16:21

Ахахха овај це да скроји,,гаце,,,

ОДГОВОРИТЕ