Осуђени на 111 година затвора

У хашком трибуналу настављено је изрицање другостепене пресуде у случају Прлић и остали.

Свијет 29.11.2017 | 14:49
Осуђени на 111 година затвора
Валентину Ћорићу потврђена казна затвора од 16 година, а Миливоју Петковићу,  20 година затвора.

Да подсјетимо, јутрос у 10 сати почело је изрицање другостепене пресуде шесторици челника некадашње Хрватске Републике Херцег Босна (ХРХБ), који су првостепеном пресудом осуђени на укупно 111 година затвора.

Прво је потврђена првостепена пресуда Јадранку Прлићу, бившем премијеру ХРХБ, од 25 година затвора, затим и Бруну Стојићу, бившем министру одбране ХРХБ, 20 година.

Након што је изречена пресуда Слободану Праљку, бившем начелнику Главног штаба ХВО-а, он је попио отров, након чега је суђење прекинуто.

Првостепеном пресудом добили 111 година затвора

Подсјећамо, 29. маја 2013. године Јадранко Прлић, бивши премијер ХРХБ, Бруно Стојић, бивши министар одбране ХРХБ, Слободан Праљак, бивши начелник Главног штаба ХВО-а, Миливоје Петковић, бивши замјеник команданта ХВО-а, Валентин Ћорић, бивши командант Војне полиције ХВО-а, те Берислав Пушић, бивши предсједник Комисије за размјену заробљеника ХРХБ, проглашени су кривима за прогон и друге злочине над муслиманима у западној Херцеговини и средњој Босни у оквиру злочиначког подухвата, који су тужиоци назвали стварањем "велике Хрватске".

Прлићу је тада првостепено изречена казна од 25 година затвора, Стојићу, Праљку и Петковићу по 20 година, Ћорићу 16, а Пушићу 10 година затвора. Првостепена пресуда, која је им је изречена, најдужа је у историји Хашког трибунала и има 2.620 страница. На првостепену пресуду сви су уложили жалбе. Прлић и остали су се 2004. добровољно предали Хашком трибуналу, а суђење је почело 26. априла 2006. године. Током 465 радних дана тужиоци су пред Суд извели 249 свједока, а све одбране 56 свједока.

Извор: Тањуг

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Свједок - припадник ВРС

29.11.2017 16:20

Штрашно је штета шо овдје нису споменути Удружени Злочиначки Подухват (УЗП) у Мркоњић Граду. У архивама војних обавјештајних органа ВРС, знам сигурно, постоје снимци и изјаве заробљених, да су ангожоване регуларне јединице из Хрватске. Чак ти заробљени су данас живи, размијењени и живе у Федерацији БиХ. Несјећам се баш свих имена, али један од њих се звао Гризељ Иван. Живи у Широком Бријегу, био је тешко рањен. Храбро се држао и прбацили смо га у Бања Луку и спашен му је живот. Постоје и пресретнути разговори, ако нису уништени. Постоје и снимци разговора са оним Генералом Иваном Корадеом, што је убио неке људе у Загребу и извршио самоубиство у викендици. Он је водио злогласне "Пуме" из Хрватске јединице. У архиви ВРС постоје разговори са њим да се размјене наши борци, које је он мучио и звјерску убио. Ту је био и онај министар у влади Хрватске и итд...Постоје свједоци, али нико то неће покрене. Страшно ми је жао тих људи и немогу заборавити неке детаље никад у животу. Може то и пред судом БиХ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србима свеједно

29.11.2017 16:29

Понављам: Србима је свеједно, како је НАТО комисија пресудила у овом случају. Јер НАТО комисија, која се представља као суд, до сада ни једног Бошњака ни Хрвата није осудила за злочин почињен над Србима. А било их је, на жалост, превише. Осудили су их само и искључиво за злочине које су Бошњаци и Хрвати починили међу собом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миско

29.11.2017 17:06

Добри мој Србине, да ли је ико икад доставио Хагу неке доказе за злоцине над Србима? Да ли се ико икад борио да се злоцинци оптузе? Или је помагао да се они ослободе, као сто је било са слуцајем Ориц? Или је предао доказе злоцинцима, као сто је то било са јасеновацком градјом?

Name

Србима свеједно

29.11.2017 17:51

Да, достављали су адвокати одбране. Али ти докази нису узимани у обзир. Да сруге стране, да у Београду и Бања Луци деценијама сједе људи које је путем државних удара запад довео на власт, ту се слажемо. И од тих јањичара (окупационих намјесника) не можемо очекивати ништа осим издаје народа.

Name

Нектар-није свеједно

29.11.2017 18:16

Пресудом је доказано да је Војска Хрвстске била учесник рата у БиХ,а није имала право.То могу да искористе српска удружења да пред америчјим судовима туже Хрватску за злочине у Сијековцу,Посавини,Мркоњић Граду.

Name

Миле Невесиње

29.11.2017 16:53

Господо ,Игра је заврсена..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

29.11.2017 17:54

Ма није не заваравајмо се..пуна их је Јужна Америка..па и Павелић је доле живио док природно није умро...невјерујмо им ништа иста је то багра..његова имовина је 6 милиона Еура....

Name

роки

29.11.2017 18:07

Тако треба заслузили су и висе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

'41

29.11.2017 19:04

Респект Праљку, АЛИ ОВО ШТО ПРИЧА ПЛЕНКОВИЋ ПОКАЗУЈЕ ДА ЈЕ ОН ЗАИСТА УСТАША НАЈГОРЕ ВРСТЕ ЧОВЕК САМО ПРИЧА О "одговорности" СРБИЈЕ А НИ ЈЕДНОМ РЕЧИ ДА ОСУДИ ПРИТЈЕРИВАЊЕ ОКО ТРИСТА ХИЉАДА КРАЈИСКИХ СРБА ПАМТИМО ФРАЊИНУ ИЗЈАВУ: НИСУ НИ ГАЋЕ ПОНЕЛИ. Срам да буде свих хрватских власти а поготово актуелне. НАРАВНО ДА ХРВАТСКА ВРШИЛА АГРЕСИЈУ НА МОЈУ ДРЖАВУ Б и Х ЈЕР СУ '95 ПРОТЈЕРАЛИ ГРАЂАНЕ ТРИНАЕСТ ГРАДОВА БиХ (СРБЕ) ДОШЛИ ПРЕД БЛ ЗАУСТАВИО ИХ КЛИНТОН ПА САМИ СУ СЕ ТИМЕ ХВАЛИЛИ И ШТА ЈЕ СПОРНО ХРВАТСКА=ГЕНОЦИД.

ОДГОВОРИТЕ