Турска хапси још 360 особа

Турско тужилаштво издало је налоге за хапшење 360 људи, већином војника, у операцији против присталица муслиманског свештеника Фетулаха Гулена.

Свијет 29.11.2017 | 12:21
Турска хапси још 360 особа
У операцији базираној у Истанбулу, са хапшењем се суочава 333 војника међу којима је 216 њих на активној дужности, преноси турска агенција Анадолија.

Истанбулска полиција наставља операцију хапшења осумњичених, а приватна турска новинска агенција Доган наводи да су седморица међу особама против који су издати налози за хапшење - пилоти.

Операције против Гуленових присталица настављају се свакодневно, 16 мјесеци након покушаја пуча у Турској, па је тако прошле недјеље приближно 700 људи приведено у оквиру истрага с тим у вези, наводи Ројтерс.

Анкара оптужује Гулена и његову мрежу за организовање покушаја пуча прошле године, што Гулен пориче.

Више од 50.000 људи ухапшено је и стављено у притвор до почетка суђења због сумњи у везе с Гуленом, док је 150.000 људи смијењено или суспендовано са положаја у јавном и приватном сектору откако је 15. јула 2016. у Турској покушан пуч при чему је убијено 250 људи.

Турске власти кажу да само таква чистка може да неутралише претњу коју представља Гуленова мрежа, за коју тврде да се инфилтрирала у институције као што су војска, судство и школе.

Извор: Тањуг

Коментари / 0

Оставите коментар