Нема договора о најнижој плати

Социјални партнери у Републици Српској поново нису постигли договор о висини најниже плате за наредну годину, али ни о 9 тачака дневног реда на сједници Економско социјалног савјета.

Република Српска 28.11.2017 | 18:22
Нема договора о најнижој плати
Преговори ће се наставити у четвртак. 

Износ од 418 марака, колика би по мишљењу синдиката могла бити најнижа плата у Републици Српској, поново је подијелила социјалне партнере.

Ни ставови око општег колективног уговора, закона о доприносима и економској реформи нису усаглашени.

Из Синдиката поручују да неће одустати од повећања најниже плате за 23 марке.

"Просјечна плата је мјерна јединица 50% најниже плате то је оно што је стандард европске социјалне повеље кад се преговара о износу најниже плате. Наравно, да ту треба уважити и одређене параметре који иду у корист повећања најниже плате као што је укупан раст производње, бдп-а, убирање доприноса у буџету Републике Српске...", тврди Ранка Мишић, предсједница Савеза синдиката РС.

Једино око чега су се социјални партнери сагласили јесте то да се не слажу ни око једне теме о којој се расправљало. Послодавци кратко поручују да ће имати став након идуће сједнице.

"Ни данас нисмо добили званични и крајњи материјал да одлучимо јесмо ли за или против док не видимо званични материјал нисмо се могли одлучити. Ни једну тачку нисмо усвојили и нисмо завршили јер није било довољно материјала за разговор“, поручује Саша Тривић, потпредсједник Уније послодаваца РС.

Сједници су присуствовали и представници Владе, али нису жељели пред камере.

Наредна сједница Економско социјалног савјета, на којој би коначно требало да се утврди износ најниже плате али и усагласе ставови око свих спорних питања, заказана је за 30. новембар.



БН телевизија

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

поп

28.11.2017 17:48

Коментарисете о Лактасима и малом книндзи.а о платама радника не.Наравно то не занима ни народ ни раднике.Браво за ову власт .испрала је мозак овим назови " градјанима" јад .цемер.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дејанпд

28.11.2017 18:40

Нема то везе са коментарима, мозак јесте изапран, али није проблем плата несто о цему социјални савјет треба да расправља, то је проблем система, Пореска управа РС је главни одговорни орган уз инспекцијске органе, а који би требали заједно да обезбједе поштовање Закона о раду који прописује и колективне уговоре, односно њихово доношење,постивање... Плата радника је утврдјена јос увијек вазецим колективним уговорима, док се нови не усвоје, то је Уставна категорија и нпр за трговину износи 120КМ, па пута коефицијент, наравно за кв радника не мањи од 3,5; након тога долази минули рад од минимум 3%, те накнаде за топли оброк и превоз...ту треба додати и регрес, који је такодје Законска категорија и не мозе да зависи од пословања, односно да буде условљен остваривањем добити фирме, то је несто друго и зове се стимулација, бонус или награда...минимум годишњег је 20 дана, плус година за сваке 4 године стажа...дакле постоје неки Законом уредјени минумуми који се морају испостовати и немају везе са социјаллним савјетом, наравно да су ту и обавеза синдикалног организовања у свим предузећима са преко 15 запослених...или десет, нисам сигуран, једна је од те двије бројке...па повећање за ноћне, прековремене, рад на дане празника и викендом...само сарадња Пореске инспекције која има инструменте контроле, са инспекцијом рада гарантује проводјење Закона и самим тим остваривање минимума права радника, а они то не раде...то је главни проблем и кључ његовог рјешења је у рукама Владе, па онда и НСРС, да принуди или смјени директора ПУ и одговорне у Влади, ако нема другог начина... ево примјер: трговина ради са три запослена, власник на пуно радно вријеме и два радника на по 4 сата, да ли је то довољно за редовно радно вријеме од 7 до 22 сата, недељом од 8 до 16х, те да испоштује закон о раду? а има и оних који раде са само једним радником исто радно вријеме и наравно у оба случаја плата исплацена преко рачуна, видљива у Пореској је 200КМ!? наравно да на обрасцу пријаве за тај мјесец виде и укупан број радника, плате и само треба да јос контролом утврде радно вријеме и ето разлога за покретање поступка...зар не? све је логично, али у Пореској сједе људи који не знају или неће да раде свој посао, за који су јако добро плаћени..

Name

Аа

28.11.2017 19:13

Сста њих брига за раднике и сиритињу профају маглу у боцама без цепа.

Name

ДЕГОТХИА

28.11.2017 17:59

ДА ИМАМО ПРАВЕ ПОСЛОДАВЦЕ И ПРАВЕ СИНДИКАТЕ, Е ОНДА СЕ ВЛАСТ НЕ БИ МОГЛА "ИГРАТИ" СА НАРОДОМ, А И ОПОЗИЦИЈА БИ БИЛА БОЉА.... ОВАКО ЕВО ОНАКО СВАЂАЈУ СЕ ЛИЈЕВА И ДЕСНА РУКА МИЛОРАДА ДОДИКА, ТЕК ДА КАЖУ ДА НЕСТО РАДЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зељко Бањалука

28.11.2017 18:53

100%се слазем са коментаром да је то прави синдикат као сто треба бити извели би раднике на улицу јос због накарадне приватизације* плата у РС мања преко 200 км за исте послове него у Федерацији а ми бољи дио БиХ. Колико се уплусала Ранка колико има станова а колико је имала кад јој је погинуо супруг Дуле знамо ми Бањалуцани какав је она борац за радницка права ! ! ! .

Name

Боки

28.11.2017 18:07

То господа Ранка Мисиц лобира за нову годину,да јој председник рјеси будуце празнике преко леда радника.па кога она заступа сво време само их дзабе плацамо јер ниста никада није урадила за раднике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игоказ

28.11.2017 22:26

Срамна председница синдиката...која ама баш ништа није урадила за раднике.Знате ли ви да је Република Српска већ 2 године без Општег колективног уговора., гдје су права радника.СРАМНО!!! Опозицијо укључи се...на бахатости владајућих добиј изборе ...

Name

Ро

28.11.2017 18:24

Ма људи моји,какав минималац кад људи раде на црно.Дођите у БН ту ради на 1000 -де радника на црно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ко вас пита

28.11.2017 19:52

Ко вас шта пита, отац вас ј*бо. Која минимална плата? Да је среће колико се новца украде и утаји, најмања пензија би била бар 500 марака, а најмања плата бар 800 марака, то је тачно и зато набијем на кур*ц разне економске аналитичаре који серу по читав дан у медијима, и за све те године нису народу успјели једноставно доказати пљачку и утају пореза. Ови тзв.социјални партнери сваке године као нешто траже за раднике, а само добију они у врху синдиката остајући годинама у столици са добром платом и приватници кроз послове, наравно, они у руководству тзв.удружења послодаваца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зока

28.11.2017 20:17

Нетреба синдикат да брине о повецању плата ове биједне радницке класе за сицу пара.Врло брзо,а сто ми је драго це послодавци морати у производњи ангазовати своју Породицу,јер неце инати ко да им ради,ма колико год дс им дигну плату.Ево сад радника немозес наци,а послије Нове године кад празници продју,вецина це отици преко гране.Могу само да казем да ми је драго,јер неце бити ако нецес да радис има их на стотине који хоце,а такви послодаваца је деведесет посто.Досло вријеме да се радник и мајстор трази,а не Инзињер.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Супер Хик

28.11.2017 20:18

Капитализам је суров кроз историју.Привреда(капиталисти) треба својим радом стварајуци нове вредности да омогуце будзетлијама плате.А улога администрације треба да привреди и новим (страним улагацима олакса улагања у БиХ).Поента је сто се овде не зиви од привреде.Јел страних фирми мозес пребројати на прсте.Зиви се на кредит.Сви могу бити капиталисти продас стан или куцу и то капитала.Али ста даље...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мисо

28.11.2017 20:33

Послодавци и сви они блиски власти у опстину у којој послују без обзира на странку раде ста хоце,нико их не контролисе закон се не спроводи и ста ми сада да коментарисемо и прицамо овде када нико немозе стати на крај овом безвласцу и непостовању радникаа и радницких права..!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ааа

29.11.2017 05:49

А за највисе су се тако лако договорили.

ОДГОВОРИТЕ