Бали: Због пепела затворен аеродром

Индонежанско Министарство транспорта саопштило је да ће међународни аеродром на Балију и наредна 24 часа бити затворен због пепела који избацује вулкан Агунг.

Свијет 28.11.2017 | 07:24
Бали: Због пепела затворен аеродром
Како је пренео Ројтерс, аеродром ће бити затворен до 29. новембра у 7.00 сати ујутру.

Индонежанска Агенција за катастрофе (БНПБ) саопштила је јуче да је 40.000 људи евакуисано из области у близини вулкана на планини Агинг на Балију, али и да је потребно евакуисати још десетине хиљада људи због објављеног упозорења да може доћи до још веће ерупције.

"Заиста молимо људе у критичној зони да се одмах евакуишу јер је могућа још већа ерупција", изјавио је портпарол БНПБ Сутопо Пурво Нугрохо, преноси Ројтерс.

Он је рекао да је до сада евакуисамо 40.000, од око 100.000 становника, колико се према проценама, налази у тој зони око планине Агунг, и навео да се неки још нису повукли из зона опасности због стоке која још није премештена, а неки зато што се ту осећају безбедно.

Према његовим речима, припадници безбедносних снага покушавају да убеде све становнике да напусте подручје, али да ће оне који не буду то желели, морати да евакуишу на силу.

Како преноси АП, упозорење на опасност од вулкана јуче је подигнуто на највиши ниво.

Америчка агенција је у недељу известила да је вулкан на индонежанском острву Бали оживео у серијама ерупција због којих су неки летови за ову популарну туристичку дестинацију били одложени, а неколико оближњих села је било покривено пепелом.

Вулкан на планини Агунг еруптирао је у суботу увече и три пута у недељу ујутру избацујући пепео 4.000 метара у вис.

Како је агенција пренела, мрачни сиви облаци кретали су се ка суседном острву Ломбок, правцу супротном од аеродрома на Балију, одакле су сви заказани међународни и домаћи летови у недељу били нормално настављени.

У оближњим селима створио се слој пепела дебљине до једног центиметра, а полицајци и војници на том подручју носили су заштитне маске.

Вулкан који је еруптирао у суботу, прорадио је по други пут за недељу дана, али званичници су тада навели да је ниво упозорења остао непромењен, јер је ерупција була мала.

Национална агенција за катастрофе саопштила је тада да је стуб пепела вулкана на планини Агунг растао до 1.500 метара у висину.

Агенција је тада известила да око 25.000 особа не може да се врати у своје домове од септембра, када је Агунг први пут дао знаке активности, након више од пола деценије мировања.

Извор: Тањуг

Коментари / 0

Оставите коментар