СП: Доминација Радуље, ''Орлови'' стотком сломили Грузију!

Кошаркаши Србије су после велике борбе победили Грузију у другом мечу квалификација за Мундобаскет са 105:87 у београдској хали "Александар Николић".  Момци, пустите Радуљицу да води! Грузини, ко од тројки живи - од тројки умире! Стефан Пено осветлао образ дебитаната и умало дописао дабл-дабл! Србија забележила и другу победу у квалификацијама! Следе три гостовања наредне године, следећа утакмица у Београду тек у јулу.

Кошарка 27.11.2017 | 22:15
СП: Доминација Радуље, ''Орлови'' стотком сломили Грузију!
Грузија се показала као тежак противник у првом полувремену, делу игре који је у потпуности припао једном човеку, Мајклу Диксону.

Диксон је Грузију водио до предности 45:44 пред одлазак на паузу, а Грузија је константно имала одличне проценте ван линије 6.75.

Диксон је до краја остао најефикаснији играч на терену са 36 поена, али то није помогло његовом тиму да победи Србију која је у другом полувремену појачала одбрану. 

На другој страни је доминантан под кошем био Мирослав Радуљица који је имао 28 поена и осам скокова. Капитен Милан Мачван је убацио 18 кошева, а сјајном ролом се може похвалитии и Стефан Пено који је постигао 17 поена од чега десет узастопних за Србију у последњој четвртини. 

У екипи Грузије су уз Диксона двоцифрени били још Боколишвили, Беришвили и Маркоишвили са 14, 11, односно 10 поена. 

Грузија је боље отворила меч и повела са 4:0 после два добра напада. Србија је баш у нападу нешто теже проналазила решења, одбрана спољних линија није била добра па је Грузија све до последњег напада и тројке Ђоковића имала предност 21:18.

Друга четвртина почела је неколицином добрих одбрана Србије која је спуштала лопту у рекет. Иако је на почетку било проблема у извођењу слободних бацања, касније су ти проблеми нестали, а углавном је Радуљица погађао за +6 (27:21) у другој деоници.

Тада се потпуно распуцао Диксон који даје три узастопне тројке и сам преокреће резултат.

Србија је након паузе на полувремену заиграла бољу одбрану што се одразило и на резултат. У финишу те деонице су "Орлови" после украдене лопте и контре Тодоровића отишли на +10, 74:64 и за Грузију више није било повратка.

Гога Битадзе је затворен, Диксон је оптерећен фауловима, Маркоишвили је изашао због пет пенала, Мачван, Симоновић и другови су почели да решетају ван линије 6.75 па је предност Србије до краја расла.

Била је максималних +20 након поготка Маринковића за два и додатног слободног бацања. До краја је остало времена само да Диксон полагањем смањи на 105:87 једним полагањем па Србија уписује и другу убедљиву победу у овим квалификацијама.

Победа, али и мала опомена. Највише због првог полувремена. Нема разлога за драму, далеко од тога, пошто кошаркаши Србије с максималним учинком завршавају први круг квалификација за Мундобаскет у Кини 2019. године, али се накупило довољно материјала за анализу и усавршавање пред наредно окупљање, у фебруару наредне године. Србија - Грузија 105:87 (21:21, 23:24, 30:19, 31:23).

После рутинске победе над Аустријом, овом тиму Србије можда је баш и била потребна оваква утакмица пред наредна три гостовања. Да се одржи ниво борбене готовости на високом нивоу и да се добро упамти да ниједна утакмица није унапред добијена, ма колико противник на другој страни био јак или ослабљен. 

Грузију је погодило старо кошаркашко правило - ко од тројки живи, од тројки умире! Свака част селекцији Илијаса Зуроса и томе што су убацили чак 14 далекометних хитаца. На крају их је сачекала тешка судбина, уз мирне руке Марка Симоновића и Милана Мачвана! Њихове три везане тројке почетком завршног квартала докрајчиле су тврдоглаве Грузине и поставила кров нове победе Србије. Темељ је, ипак, изградио Мирослав Радуљица!

Док је Грузија живела од тројки, Србија је нападачки одговор имала у рекету и баш то преко - Мирослава Радуљице. Искусни центар одиграо је једну од најбољих утакмица репрезентативне каријере и исту је завршио са 26 поена, осам скокова и четири асистенције. Био је гориво српске машине у тренуцима када се противник распуцавао током првог дела утакмице, када је и убацио 15 кошева, али и стабилна константа чија су решења гурала Србију напред у наставку.

За разлику од утакмице са Аустријом, публика, али и селектор Александар Ђорђевић имали су прилике да виде управо оно на шта је цео стручни штаб указивао уочи почетка квалификација - недостатак уиграности и мало времена за квалитетан рад како би резултати били прави. Утисак је да су Орловима вечерас недостајала два везивна елемента - плејмејкер са искуством и командант у одбрани.

Укратко - Стефан Јовић. Нису Стефан Пено и Илија Ђоковић заслужили критике, напротив! Урадили су све што су могли како би екипа на крају остала на ногама. И то су урадили врло успешно. Али, код обојице су били приметни моменти треме и, што је далеко важније, недостатак важних утакмица у ногама, где су њихове роле биле тако значајне. На крају њихов учинак далеко је био од занемарљивог. Пено је флертовао са дабл-даблом и скупио 17 поена, чак девет завршних додавања и послао селектору Александру Ђорђевићу поруку да је спреман да учи још много како би једног дана преузео водећу улогу. Овог пута светла позорнице била су уперена баш у њега, пошто је осветлао образ дебитаната у овом тиму Србије. Ђоковићга је испратио са пет кошева и два завршна додавања. 

Грузија је озбиљно намучила Србију, посебно у првом полувремену, када су махом и имали вођство. Играли су Грузини по старом, добром, опробаном рецепту - живела од тројки и шокирала противника. Ту је, опет, на површину изашла стара бољка - лоша дефанзивна реакција на противников шут са дистанце, што је Грузију заправо и одржавало на површини. Додуше, селектор Илијас Зурос се одлучио и за непопуларну тактику да сваки напад Србије „сече“ фауловима. Тако су Орлови у првих двадесет минута извели чак 25 слободних бацања, уз 16 погодака, где је предњачио Мирослав Радуљица (9/12). 

Мајкл Диксон је својим издањем у првом делу утакмице подсетио на страшну партију Горана Драгића из финала прошлог Евробаскета. Тада је словеначки капитен за полувреме убацио 26 поена за полувреме. Диксон је за две четвртине игре постигао 23 поена (4/7 за три, 8/14 из игре), а још дописао по четири скока и асистенције и две украдене лопте, за додатну муку Србије. 

Ствари су почеле да долазе на своје у трећем кварталу, када је Грузија убацила „само“ четири тројке, али је Србија одговорила са чак 30 поена и тако поставила темељ друге победе. Радуљица је одрадио свој део посла до средине периода, а онда су Милан Мачван, Дејан Тодоровић и Стефан Пено допунили остатак. Само у последњем минуту треће деонице Србија је серијом 5:0 стигла до прве двоцифрене предности и тако практично ушла у мирније воде, када је прво Мачван решио два пенала, да би Тодоровић успео да извуче фаул уз кош из двокорака! 

Дефинитивну разлику направили су Симоновић и Мачван везаним тројкама почетком завршних десет минута, када за Грузију више није било назад. Али, потпис и печат ове победе ставио је Пено минијатуром у завршним минутима, када је Србија и прешла границу од 100 убачених поена. 

Код Грузије најефикаснији је остао Диксон, али са 36 поена. Капитен Манучар Маркоишвили га је испратио са 10 поена. Код Србије Симоновић је имао 17, а Мачван 18 поена. 

СРБИЈА - ГРУЗИЈА 105:87
/21:21, 23:24, 30:19, 31:23/

Хала Пионир
Гледалаца: 5.890

СРБИЈА: Раданов, Тепић 2, Симоновић 12, Мачван 18, Паунић 8, Лешић, Маринковић 5, Ђоковић, Радуљица 28, Тодоровић 8, Пено 17, Ђоковић 5, Гагић 2.

ГРУЗИЈА: Диксон 36, Рогава, Боиса, Битадзе, Маркоишвили 10, Пацација, Дарбаидзе, Беришвили 11, Боколишвили 14, Двалишвили 2, Тсикитишвили 6, Бекаурим Битадзи 8.

РЕЗУЛТАТИ 2. КОЛА:

Србија - Грузија 105:87
Аустрија - Немачка 49:90

ТАБЕЛА: Србија 2-0, Немачка 2-0, Грузија 0-2, Аустрија 0-2.

НАРЕДНИ МЕЧЕВИ: Немачка - Србија, Аустрија - Грузија (22. фебруара), Грузија - Немачка, Аустрија - Србија (25. фебруара).

Извор: моззартспорт/Б92

Коментари / 0

Оставите коментар