СП: Мексико "сигуран", Меси или Нејмар за пакао Орлова!

Жреб за Светско првенство на програму је у петак, 1. децембра у Москви, када ће бити извучене групе на предстојећем такмичењу у Русији.

Фудбал 28.11.2017 | 16:00
СП: Мексико "сигуран", Меси или Нејмар за пакао Орлова!
Од тренутка када су постали познати сви шешири почеле су калкулације о могућим саставима група, као и то да ли ћемо поново имати "групу смрти" и како ће она изгледати.

Фудбалери Србије су успешно прошли квалификације и играће на великом такмичењу први пут после осам година, а како сада ствари стоје, неће имати једноставан задатак у уводној фази Мундијала.

Извесно је да ће се за пролаз даље борити са неком од најбољих репрезентација света (носиоци група су Русија, Немачка, Бразил, Португал, Аргентина, Белгија, Пољска и Француска), док ће због чињенице да се налази у трећем шеширу, наш национални тим страховати и од осталих ривала.

Бројна истраживана рађена су последњих недеља, а једно од најзанимљивијих јесте статистичко упоређивање група у програмском језику "Р", које је донело необичне, али не баш охрабрујуће резултате.

Наиме, један истраживач је симулирао жреб за Светско првенство више од 10.000 пута и најчешћи резултат је био тај да ће у групи бити екипе Бразила, Мексика, Данске и Србије – чак 146 пута. У прилог томе иде и податак да је од наведеног броја вероватноћа чак 0,1976 (скоро 20%) да Бразилци и Мексиканци буду у истој групи.

Такође, постоји велика могућност да нам противници буду још Аргентина, Исланд и Шведска, па је, према овом истраживању, реално да ћемо морати да се супротстављамо тимовима које воде Лионел Меси или Нејмар да Силва. Тривију представља и то да ће начин на који буду извлачене куглице утицати на жреб – уколико се буде кретало од четвртог жреба, извесније је да ће 'Орлови' ићи на неку од споменуте три европске селекције (Данску, Шведску или Исланд).

"Ако волите да се кладите, кладите се на то да ће у истој групи бити Бразил, Мексико и Србија", написао је на "Твитеру".

Симулацијом више од 10.000 пута утврђено је и да Србија, заједно са Сенегалом, има највећи "потенцијал" да упадне у такозвану "групу смрти", док ће, на пример, и Енглези и Хрвати бити у проблему – скоро је 40 одсто шансе да и једни и други играју са ’Селесаом’ или ’Гаучосима’.

Жреб је на програму у петак од 16 часова по средњоевропском времену, а у церемонији извлачења учествоваће Лоран Блан, Гордон Бенкс, Кафу, Фабио Канаваро, Дијего Форлан, Дијего Марадона, Карлес Пујол и Никита Симоњан.

Светско првенство одржава се у 11 руских градова, од 14. јуна до 15. јула 2018. године.

Шта је Р програмски језик?

У рачунарству, Р је програмски језик и програмско окружење за статистичке израчуне и графике. Представља изведбу С језика са лексичком семантиком инспирисаном "Сцхеме". Постао је стандард међу статистичарима који развијају статистички софтвер и широко је коришћен за развој статистичког софтвера и анализу података. Р обезбеђује широк избор статистичких (линеарних и нелинеарних модела, класичних статистичких тестова, анализа временских серија, класификација, кластери, и остало) и графичких техника. Овај језик је, слично као С, пројектован као прави програмски језик и омогућава корисницима додатну функционалност дефинисањем нових функција.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар