Звиздић на самиту премијера

Предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић изјавио је у Будимпешти да је БиХ заинтересована да унаприједи билатералне и економске односе са Кином и земљама Средње и Источне Европе.

Босна и Херцеговина 27.11.2017 | 12:23
Звиздић на самиту премијера
Звиздић је, на 6. Самиту 16 премијера земаља Централне и Источне Европе са премијером Кине /"16 плус један"/, истакао да Самит представља доказ одрживости партнерског односа и сигуран пут ка јачању билатералних и привредних односа.

Он је, на пленарној сесији Самита у обраћању премијерима, рекао да БиХ активно ради на реализацији кључних спољнополитичких приоритета, јачању унутрашње стабилности и економском развоју, саопштено је из Савјета министара.

Звиздић је нагласио да је најважнији спољнополитички циљ БиХ чланство у ЕУ и да се континуирано ради на испуњавању услова за добијање кандидатског статуса, те изразио очекивање да ће се то и десити у првој половини идуће године.

Говорећи о процесима у вези са економским развојем БиХ, Звиздић је истакао да се ради и на реализацији бројних реформских мјера у областима пореске политике, унапређења пословног окружења, тржишта рада, јачања конкурентности и стварању услова за привлачење страних инвестиција.

Он је навео да су реформе које се реализују већ резултирале позитивним помацима у расту БДП-а од 3,1 одсто и отварању више од 40.000 радних мјеста, те да су у посљедњих 30 мјесеци у порасту сви витални економски показатељи у БиХ попут извоза, индустријске производње и туризма.

Звиздић је упознао премијере о туристичким потенцијалима БиХ, њеном историјском насљеђу и природним богатствима.

"Број туриста у претходној години повећао се за више од 16 одсто, што нас сврстава међу 20 земаља свијета са највећим порастом туристичких посјета по глави становника", рекао је Звиздић.

Он је изразио задовољство због чињенице да, осим традиционалних гостију из европских земаља, БиХ посјећује све више грађана Кине чији се број, према статистичким показатељима, удвостручио у посљедних годину дана.

"Због тога ми је задовољство најавити да ће током Самита у Будимпешти бити потписан споразум о међусобном укидању виза држављанима Кине и БиХ. Увјерен сам ће овај споразум отворити врата за још већи долазак кинеских туриста и ојачати и унаприједити нашу привредну, научну и културну сарадњу", рекао је Звиздић.

Он је нагласио да сматра изузетно важним успостављање директне авио-линије Пекинг-Београд-Сарајево.

Звиздић је рекао да, осим туризма, сектори енергетике и транспорта остају приоритетни за БиХ као носиоци потенцијала за улагања.

Он је напоменуо да се БиХ налази на осмом мјесту у Европи по хидропотенцијалу, да има потенцијале у области енергије вјетра и значајне резерве квалитетног угља.

Звиздић је навео пројекат изградње термоелектране капацитета 450 мегавата "Блок 7" Тузла који се развија у позитивном смјеру и за који ће данас бити потписан уговор о кредиту између Електропривреде БиХ и кинеске Ексим банке.

"Потписивање овог уговора има вишеструк значај јер, осим чињенице да је ријеч о најзначајнијој инвестицији у енергетски сектор у БиХ, овај пројекат симболизује почетак бројних наредних пројеката које намјеравамо реализовати са Кином унутар платформе `16 плус 1`", рекао је Звиздић и исказао поштивање и захвалност кинеском премијеру за изузетну посвећеност и подршку пројектима у БиХ.

Он је истакао и интерес БиХ за извозом пољопривредних производа у Кину, те указао на то да данашње потписивање Споразума о пољопривредној сарадњи између Кине и Савјета министара БиХ представља важан корак ка том циљу.

"Овај споразум представља надоградњу постојећег Споразума о трговини и економској сарадњи БиХ и Кине који смо потписали 2001. године. Споразум о пољопривредној сарадњи ће иницирати процес интензивне комуникације наших институција, као и пословне заједнице, те сам увјерен и резултирати привредним партнерствима на обострани значај", рекао је Звиздић.

Он је позвао премијере земаља учесница Самита "16 плус 1" да посјете БиХ, а посебно да у априлу идуће године посјете Мостар гдје ће у оквиру 21. Привредног сајма у Мостару бити одржан "16 плус један - Сајам пољопривредне опреме".

Звиздић је учеснике позвао да посјете и Сарајево које ће наредне године бити домаћин Треће "16 плус 1 конференције у области иновација", у оквиру Регионалног форума иновација УНЛИМИТЕД.

(Срна)

Коментари / 0

Оставите коментар