Најбоље у НБА: Јокић испред Једнорога, а иза Јаниса!

Од двадесет најбољих играча у НБА по индексу ефикасности играча (ПЕР), петорица су из Европе, а један од њих је Никола Јокић.

Кошарка 30.11.2017 | 12:30
Најбоље у НБА: Јокић испред Једнорога, а иза Јаниса!
Он се налази у друштву Енеса Кантера, Кристапса Порзингиса, Клинта Капеле и Јаниса Адетокумба.

ПЕР Индексом се током утакмице прате све корисне ствари које кошаркаш ради за екипу (погоци, скокови, украдене лопте, асистенције и блокаде), али и оне негативне (промашаји, изгубљене лопте, фаулови) и све сублимира у један број.

Просек лиге је обично око 15, а Никола Јокић до краја новембра има ПЕР индекс 25.2 и на трећем је месту од европских играча до 25 година у НБА. Испред Јокића су Швајцарац Клинт Капела из Хјустон Рокетса са индексом 26 и надреални Јанис Адетокумбо из Милвоки Бакса са индексом 30.35.

Иза српског центра су летонски "Једнорог" Кристапс Порзингис на четвртом месту (ПЕР 25) и Турчин Енес Кантер (ПЕР 24.2). У укупном поретку, Србин је 11. играч у НБА, а иза њега је и на листи свих НБА играча још једном Порзингис који је 12. Летонац је најбољи у НБА лиги са 2.3 блокаде по утакмици али је ове сезоне и права машина за кошеве (27.3) а једина мањкавост је што са своја 222 центиметра висине не хвата више лопти (7.2) под кошем.

Јокић ове сезоне има 16.3 поена, 11.2 скока и 4.5 асистенција, а добар је и на својој страни паркета јер има скоро једну и по украдену лопту у просеку. Нагетсима за то време иде сасвим солидно јер су тренутно шести у источној конференцији са скором 11-8.

Клинт Капела који се од европских играча налази на другом месту је укупно осми и испред Кевина Дурента и Кајрија Ирвинга. Он има 12.9 поена и 11.5 скокова по утакмици уз 1.8 блокада и више од две трећине погођених шутева из игре. Треба напоменути да Капела углавном гађа из непосредне близине обруча.

Најбољи Европљанин је убедљиво Јанис Адетокумбо. "Грик Фрик" са 29.5 поена, 10.5 скокова, 4.4 асистенције, 1.8 блокада и 1.5 украдених лопти из вечери у вече. Невероватно грчко крило је читавој НБА лиги једино иза Леброна Џејмса који је на првом месту са ПЕР индексом 30.58.

Међутим, невероватне индивидуалне бројке не помажу много Милвоки Баксима од којих се ове сезоне очекивао још сигурнији поход ка плеј-офу него што је то био случај пре седам месеци. Бакси тренутно имају скор 9-9 и десети су на истоку НБА лиге.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар