Загреб: Затражили опозив Колинде

Иницијатива младих за људска права из Хрватске затражила је да Сабор покрене опозив предсједнице Колинде Грабар Китаровић због притиска на рад Међународног кривичног суда за бившу Југославију.

Регион 26.11.2017 | 20:09
Загреб: Затражили опозив Колинде
Иницијатива оцјењује да је Колинда Грабар Китаровић својим изјавама, а нарочито оном поводом представљања књиге "Генерал Праљак", извршила неприхватљив притисак на рад Хашког суда.

"Предсједница Републике Колинда Грабар Китаровић је низом изјава, а нарочито изјавом упућеном поводом представљања књиге 'Генерал Праљак' 24. новембра, извршила недопустив јавни политички притисак на рад Међународног кривичног суда за бившу Југославију (МКСЈ), уочи изрицања пресуде у предмету Прлић и други, које је најављено за 29. новембар", наводи се у саопштењу, пренела је Хина.

Промоција књиге "Генерал Праљак", одржана је у Загребу 21. новембра и на њој је прочитана порука предсједнице која је оцијенила да је допринос Праљка "одбрани Хрватске и Босне и Херцеговине од великосрпске агресије те одбрани опстанка хрватског народа на његовим историјским просторима током домовинског рата, од велике важности". 

Иначе, генералу Праљку се суди у оквиру процеса "Прлић и остали", коју и Хрватска и БиХ ишчекују са великом пажњом.

"Ових дана, када се надамо праведној судској пресуди и његовом ослобађању, као и ослобађању других хрватских бораца, ова књига излази као допринос истини о њему и о том историјском раздобљу борбе хрватског народа за слободу, истини коју је он након рата на многе начине истрајно бранио својом речју. Уједно је ова књига својеврсна захвалница за све што је учинио за свој народ", навела је Грабар Китаровић, пренела јеФена.

Иницијатива младих за људска права из Хрватске сматра да је такво дјеловање председнице, "којим се остварује притисак на тијело међународног суда и то у смеру заштите починитеља најтежих злочина против међународног ратног и хуманитарног права - неприхватљиво".

Та организација додаје у писму и да представници Сабора имају политичку и моралну одговорност да тако поступе, јер је "у низу правоснажно пресуђених предмета пред МКСЈ утврђено да је Хрватска учествовала у рату на подручју БиХ, као и да су бројне злочине починили припадници снага Хрватске или оних снага које су дјеловале у име Хрватске, за шта Хрватска још није преузела одговорност.

"Предсједница Републике наставља политику агресије према БиХ стајући у одбрану починитеља злочина и у потпуности занемарујући перспективу жртава", наводи се у саопштењу.

И хрватски Центар за суочавање с прошлошћу Документа позвао је недавно Грабар Китаровић за неодговорност због поруке организаторима промоције књиге "Слободан Праљак", оцјењујући да је тиме демонстрирала недопустив притисак на рад Хашког суда.

Жалбено вијеће Хашкога суда, наиме, за сриједу је најавило читање правоснажне пресуде у предмету "Прлић и други".

Хашки је суд шесторицу босанскохерцеговачких Хрвата у мају 2013. неправоснажно осудио на казне од 10 до 25 година затвора због злочина над муслиманима током рата у БиХ осмишљених у оквиру удруженог злочиначког подухвата.

Праљак је тада неправоснажно осуђен на 20 година затвора.

Извор: РТС

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Аqуа

26.11.2017 20:01

Није вриједа коментара. Глупаца умисљена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коле,

26.11.2017 21:17

Сто пре је избацити,и поставити је за спорет да науци руцак приправири.

Name

Браво

26.11.2017 21:34

Код њих има и јунака, углавном дезертера из ЈНА у којој су добили висока признања и одликовања. Мислим браво за ЈНА јакако, јунацинама капа доле..

Name

ре Аqуа

27.11.2017 06:09

Успињуша, која си је умислила да је неко и нешто. Њу нико не узима за озбиљно. Биче шокирана када буде прочитана пресуда У шесторки.

Name

Бакир

26.11.2017 20:09

Само да добију стосу заслузили а пуно су заслузили

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ух

26.11.2017 20:54

догра

Name

Цурка

26.11.2017 21:04

стоп устаству, Јасеновац, ДОЊА ГРАДИНА, ЈАДОВНО И ОСТАЛЕ ЈАМЕ, бљесак, олуја дивљање Томпсона. узас проклета јој покољења.

Name

Докле

26.11.2017 21:07

Ста се могло и оцекивати цега се паметан стиди та сотона тим се поноси.

Name

Рун-Бан-Сон

26.11.2017 21:01

Ста оцекивати од банана-дрзавника осим медјусусједских свадја и задјевица око медје и осталог.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цхристиан Сwеден

27.11.2017 01:20

Табанана дрзавица је далеко од Србије и РС која це нестати јер су је срби унистили. Кривите србенде који су оборили пакт са њемацком данас би срба било дупло висе.

Name

Кока...

26.11.2017 21:15

Пургери ти гладни кока...,срамота их што гладни живе у држави која има табле на којима пише " добродошли у ЕУ ",остало само мало једа који још увијек "хране" Венецијанци, али за сопствен интерес као и прије неколико вијекова...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Господин Праљак

27.11.2017 00:16

Он је историцар свог криминала у рату. Њему треба одати поцаст и Бања Лука, а и Београд

ОДГОВОРИТЕ
Name

цик цак

27.11.2017 01:02

Колинда је једна велика паразитска хоботница која мрзи све сто поциње са словом с јерје потсјеца на србе моглаби се канбидоват у јасеновац јертје она расписала конкурс за к....е да браде против срба даих тамо тамане алије заборавила да није 41ни 45 садасу срби знали зацине она зуди и зали па није могла зељу остварити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ало ало

27.11.2017 01:24

Не дирајте цоколинду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТД

27.11.2017 06:24

Хрвати и ова плавојка не врше притисак на Хашки трибунал, већ своје злочинце откупе. Чиста трговина. Готовина их коштао 9 милиона евра...

ОДГОВОРИТЕ