Видео: Финале Копа Либертадорес - ХАОС!

Аргентински Ланус имаће прилику 29. новембра да надокнади заостатак са "Арене де Гремио". Погледајте како је изгледало навијање у првој од две највеће утакмице јужноамеричког фудбала.

Фудбал 24.11.2017 | 12:15
Видео: Финале Копа Либертадорес - ХАОС!
Фудбалери аргентинског Лануса мораће 29. новембра у предграђу Буенос Ајреса да надокнаде гол заостатка са "Арене де Гремио" уколико не желе да прво појављивање у највећој светковини јужноамеричког фудбала заврше поразом.

Бразилски Гремио стекао је малу, али драгоцену предност у првом од два меча финала Копа либертадорес захваљујући голу одбаченог ветерана, 33-годишњег Сисера Сантоша, који је у 72. минуту убачен у игру да покуша нешто, а 11 минута касније успео левом ногом да протури лопту испод Естебана Андраде за коначних:

Гремио - Ланус 1:0 (0:0) пред 55.188 углавном егзалтираних навијача у Порто Алегреу.

Гремио:Грој - Едилсон, Жеромел, Канеман, Кортез - Артур, Рамиро, Жаилсон (од 72. Сисеро), Луан - Фернандињо (од 57. Евертон), Бариос (од 74. Жаел). Тренер: Порталупи.

Ланус:Андрада - Гомез, Гарсија, Брахијери, Веласкез (од 79. Агире) - Паскини, Марконе, Мартинез - Силва, Санд, Акоста. Тренер: Алмирон.

Углавном, утолико што је први меч пратило и око хиљаду тифоза Лануса, који су допутовали из Аргентине да прате екипу тренера Хорхеа Алмирона у утакмици какву овај клуб никада у својој историји није играо.

Десетак минута, рачунајући и надокнаду времена, делило их је од ремија 0:0 после којег би шансе уочи реванша свакако биле веће, али су сведочили краху дефанзивног приступа њихових љубимаца услед акције коју су извела тројица резервиста које је један за другим на терен слао тренер плаво-црних, Ренато Порталупи.

Евертон је послао дугу лопту с десне стране, Жаел (који је ушао два минута после стрелца Сисера уместо некадашњег нападача Борусије из Дортмунд, Лукаса Бариоса) одиграо је главом за некадашњег фудбалера Херте и Волфсбурга, а овај фудбалер постигао најважнији гол у каријери иако се и даље пита како се уопште нашао на стадиону у том тренутку.

Зашто?

Просто, у позном периоду каријере и са очигледним вишком килограма, Сисеро је летос остао без клуба када је Сао Пауло отпустио "његовог" тренера, Рожерија Сенија, па је и ветеран схватио да неће много играти. Споразумни раскид довео је до тога да Гремио попуни играчки кадар са везистом, који је потписао 29. септембра и - до данас - одиграо нула утакмица у бразилској Серији А.



Додуше, тренер Порталупи употребио га је у два меча полуфинала "јужноамеричке Лиге шампиона" са еквадорском Барселоном - Сисеро је првих девет минута у дресу Гремија одиграо у Гвајакилу при резултату 0:3 за његов тим, а потом био стартер у реваншу и играо до 70. минута чекајући, као и сви у Порто Алегреу, да меч буде завршен (резултат је био 0:1) и почне прослава петог пласмана клуба у финале Копа либертадорес.

Када је у ноћи између среде и четвртка по нашем времену наступила нервоза на "Арени де Гремио", а прве звезде екипе изгубиле идеју како да се боре са чврстом одбраном Лануса, Евертон, Жаел и Сисеро ушли су на терен и донели екипи драгоцену предност пред реванш, у којем ће аргентински тим имати итекако мотива и самопоуздања утолико што су и четвртфинале са Сан Лоренцом и полуфинале са Ривер Платом прошли након што су изгубили први меч у гостима. Првог ривала из аргентинског шампионата, Ланус је избацио после пораза 2:0 у гостима - било је 2:2, пеналима 4:3 у другом мечу, док је Ривер Плата елиминисана након пораза од 1:0 на "Монументалу" - било је 4:2 "Естадио Сијудад де Ланус".

Иначе, Алмиронов тим налази се у жестокој кризи форме, утолико што је победа од 4:2 над Ривером једина коју је екипа забележила у последњих шест мечева рачунајући и јутрошњи на југу Бразила.

Криза форме била је видљива нарочито у другом полувремену првог дуела током којег Ланус није упутио ударац према голу, али је Андрада био немоћан после две важне интервенције које је забележио уочи Сисеровог поготка. Сисеро је имао само 15 додира са лоптом на утакмици.

Гремио игра пето финале Цопа Либертадорес де Америца, како се ово такмичење основано 1960. године зове у оригиналу, а у последњем појављивању 2007. године клуб који је свету дао Роналдиња Гауча прегажен је у двомечу са Боком Јуниорс. Хуан Роман Рикелме дао је оба гола у Порто Алегреу (0:2) и још један на "Бомбоњери" (3:0) за шесту титулу најпопуларнијег аргентинског клуба у, до данас, последњем десетом финалу.

Гремио има две титуле из четири финала, а трофејнији од Боке са скором 6-4 само је аргентински Индепендијенте, који је освојио седам титула из исто толико финала.

Прошле сезоне другу титулу је освојио колумбијски Атлетико Насионал, који је за то награђен са 5.350.000 долара.

Последњих 10 шампиона:

2016 - Атлетико Насионал (Колумбија, 2)
2015 - Ривер Плата (Аргентина, 3)
2014 - Сан Лоренцо (Аргентина, 1)
2013 - Атлетико Минеиро (Бразил, 1)
2012 - Коринтијанс (Бразил, 1)
2011 - Сантос (Бразил, 3)
2010 - Интернасионал (Бразил, 2)
2009 - Естудијантес (Аргентина, 4)
2008 - ЛДУ Кито (Еквадор, 1)
2007 - Бока Јуниорс (Аргентина, 6)

Највише титула (клубова):

7/7 - Индепендијенте (Аргентина)

6/10 - Бока Јуниорс (Аргентина)

5/10 - Пењарол (Уругвај)

4/5 - Естудијантес (Аргентина)

3/7 - Олимпија (Парагвај)

3/6 - Насионал (Уругвај)

3/6 - Сао Пауло (Бразил)

3/5 - Ривер Плата (Аргентина)

3/4 - Сантос (Бразил)

Највише титула (федерације):

24/33 – Аргентина

17/32 – Бразил

8/16 – Уругвај

3/10 – Колумбија

3/8 – Парагвај

1/5 – Чиле

1/3 – Еквадор

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар