ММФ "скројио" закон о акцизама

У оквиру тек окончане посјете делегације Међународног монетарног фонда (ММФ) БиХ, коју је предводио Надеем Илахи, домаћим званичницима је представљен приједлог измјена Закона о акцизама, којег је припремила ова међународна финансијска организација. Рок за његово усвајање је половина децембра.

Босна и Херцеговина 23.11.2017 | 14:18
ММФ "скројио" закон о акцизама
Како Фактор сазнаје од добро обавијештених извора, основна разлика у односу на све досадашње приједлоге је што се предлаже повећање путарина, а не акциза, за 15 фенинга по литру. Према том приједлогу висина путарина, умјесто садашњих 15 и 10 фенинга по продатом литру горива износила би 25 и 15 фенинга по литру.

До сада се, наиме, у неколико наврата, у различитим фазама процеса усвајања, расправљало о измјенама Закона о акцизама, односно о приједлогу да се ова врста дажбина повећа за 15 фенинга по литру. За све ове приједлоге, укључујући и посљедњи којег је припремио Управни одбор Управе за индиректно опорезивање који није "добацио" ни до сједнице Савјета министара, заједничко је да се предлаже повећање акциза.

Према измјенама, које су до сада предлагане, додатно наплаћени износ од 15 фенинга по литру горива требао се распоређивати тако да ФБиХ добије 59 посто додатног новца, РС 39 посто, а Брчко дистрикт два посто.

Такођер, измјенама се предлагало да се двије трећине тог новца, односно 10 фенинга по литру горива, уплаћује ентитетским предузећима задуженим за изградњу аутопутева, а то су ЈП Аутоцесте ФБиХ и ЈП Аутопутеви РС, а остала трећина, односно пет фенинга по литру, предузећима која брину о осталим путним правцима, однсоно ЈП Цесте ФБиХ и ЈП Путеви РС.

Влада ФБиХ је већ измијенила одговарајуће законе и отворила посебне подрачуне за ова поменута јавна предузећа, на која би се директно "слијевао" новац од повећања акциза. Проблем је што је Влада РС отворила подрачун само за ЈП Аутопутеви РС-а, док би се новац намијењен за ЈП Путеви РС "слијевао" у ентитетски буџет.

С обзиром на досадашњи ниво наплате акциза и путарина, повећањем акциза за 15 фенинга по литру горива, укупни приходи би се годишње повећали за око 225 милиона КМ, користећи наведене коефицијенте и начин расподјеле тог новца, буџет РС би био "богатији" за око 30 милиона КМ годишње. Управо је та чињеница била и главна препрека свим досадашњим покушајима увајања измјена Закона о акцизама.

Према приједлогу ММФ-а, умјесто акциза биле би повећане путарине, које су се и до сада уплаћивале директно на рачуне поменуте четири постојеће јавне компаније, тако да би поменутих тридесетак милиона КМ било директно уплаћено за ЈП Путеви РС.

"Компромис" у овом ММФ-овом приједлогу, који би требао осигурати да и буџет РС ипак добије нешто новца је увођење акциза на биогорива и биотечности, у износу од 30 фенинга по литру.

Према замисли ММФ-а, са оваквим приједлогом би "и вук био сит и овце на броју", односно, овакав приједлог би могао добити подршку и у Савјету министара и у Парламенту БиХ.

(Фактор)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Реалитиц

23.11.2017 13:28

ММФ скројио повецање акциза по налогу владајуце клике, да намире будзетске паразите, који це гласати за црвене и њима слицне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цобан

23.11.2017 13:37

Ма цим објасне Бакир и Додиг гдје је утросено 8 милијарди од акциза до сада, могу дигнути и 50 фенинга. До тада ниста!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ комуниста

23.11.2017 15:48

Ако СзП гласа за ово, негласам ни за њих.Ово је толико прозирно, свима је јасно да те паре иду да ови лопови поново побједе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Референдум

23.11.2017 17:13

јели се исправно казе да је зумањак бијел или бел

ОДГОВОРИТЕ
Name

всс

23.11.2017 19:46

Комплетан износ од акциза би ишао за враћање кредита који су узели од ММФа. Нека сами враћају, наклепали су се, све је то у њиховим дубоким џеповима.

ОДГОВОРИТЕ