ЛЕ: Хвала Венгеру, али Звезда мора и може сама!

Иако је календарски још увек јесен, за Црвену звезду би можда већ вечерас могло да почне пролеће.  Кроз белоруску зиму право у историју: Играјте за Пиксија, Басту, Жигу. . . За себе! Звезда у Борисову (19. 00, РТС 1, Аренаспорт 3), ово је тај тренутак!

Фудбал 23.11.2017 | 16:45
ЛЕ: Хвала Венгеру, али Звезда мора и може сама!
Да би пролеће за гарду Владана Милојевића и њеног “команданта” Вујадина Савића почело, потребна јој је још једна победа, а противник још једном нимало наиван – БАТЕ Борисов. На то пролеће се чека више од две деценије.

Претходних месеци много пута је писано да су ова или она утакмица најважније Звездине утакмице последњих x, y, з година.

Утакмица која почиње на Борисов арени од 19 часова се не разликује. 

После низа неуспеха у Европи, односно квалификацијама за Европу, чинило се да српском вицешампиону и један Иртиш или једна Флоријана делују као достојни противници. 

Након штуцавих почетака и 3:3 против малтешке екипе у гостима, па потом несигурних 1:1 у Павлодару, играчи Звезде су стидљиво најављивали сваки наредни меч једино уз обећање да ће дати свој максимум. 

Већ је Спарта у трећем колу квалификација деловала као немогућа мисија и један од првих “најважнијих мечева” које су црвено-бели одиграли био је баш против прашке екипе у Београду. 

Чак и међу навијачима клуба из Љутице Богдана се чуло “Ма дај, па ови играју Европу сваке године, одлична екипа, потрошили десет милиона евра на појачања...”, само дотле док ту исту екипу Вујадин Савић и другови нису испратили кући са 2:0. Прва најважнија утакмица је добијена, требало је добити и наредну, па опет не би све било готово. Сви знају шта је било у Прагу. Чекао је Краснодар.

“Еееееј па велике паре улажу, само стадион им кошта 300 милиона минимум, играју брзо, течно, 'мрак екипа су'”, био је само један од описа руске екипе.

И истини за вољу, када је Краснодар већ "из свлачионице" на старту другог полувремена дао гол за 2:0 у првој утакмици на свом супер-модерном стадиону, чинило се да је то то што се Звездине европске епизоде тиче. Грешка!

Треба бити поштен па рећи да Русима није признат чист погодак, голчина од пречке у режији Михаила Ристића, али је Краснодар и без тог успео код куће да постигне три комада и буде оптимистичан пред реванш. Звезда је дала два и још једном – ето најбитније утакмице у сезони.

Кангин гол на старту другог полувремена за 2:0 бацио је “Маракану” у делиријум, а судијски звиждук после старта Стојковића у “патос”. Стрепело петнаестак минута али Звезда је успела, прошла је са 2:1 у толико чекану Европу.

Како судбина понекад уме да се поигра са човеком, у Београду су видела два Звездина бивша играча. Ристић је један од њих двојице, други је Срђан Плавшић.

И један и други су отишли из Звезде пред почетак ове сезоне, први у Спарту, други у Краснодар да би убрзо потом били елиминисани од исте те екипе.

Са Звездом се судбина није играла. Откако је ЛЕ почела, свака утакмица је имала епитет најважније. БАТЕ је редовни учесник европских такмичења. Лига шампиона им је измакла захваљујући прашкој Славији и голу који у гостима нису дали, али им је као утеха дошла Лига Европе. Прва рунда, друга… када се стигне до треће то је “ехеееј!” све до 2008/2009.

Од тада БАТЕ има пет учешћа у групној фази Лиге шампиона и још три као учесник групне фазе Лиге Европе. Сада их је пут навео у Београд и неславно су га почели. Радоњић погађа у другом полувремену, БАТЕ погађа оквир гола, али потом и кажњава јефтин кикс у одбрани за изједначење. Победили су потом Келн, били поражени од Арсенала, а онда наизглед прегажени са 5:2 од Келна.

"Ову утакмицу што је БАТЕ одиграо у Келну мислим да не осликава стање ствари на терену јер је БАТЕ водио, а при резултату 2:2 имао шансу за трећи гол и једноставно мислим да је њихов пораз сплет неких околности које се у фудбалу догађају, тако да што се тиче сличности са нашом утакмицом у Београду, колико ће их бити, видећемо у четвртак. Искусна екипа, имају свој стил игре и сигурно је предност што су домаћини", рекао је у среду Владан Милојевић на конференцији за медије.

Поновио је још једну ствар – идемо на победу. Свако ко је гледао утакмице са Арсеналом, Келном или Спартом видео је због чега то Милојевић са пуним правом може да каже.

"Чуо сам да Венгер каже да је пенал разлог што нису победили. Ја бих изабрао неке друге речи за које мислим да су право објашњење – да бисте добили утакмицу, потребна су вам м...”, рекао је Трој Дини после победе Вотфорда над Арсеналом у Премијер лиги 2:1.

Неколико дана касније “Тобџије” су долазиле у Београд у, како се очекивало “туристичку посету”. Може се рећи да Арсенал није играо у најјачем саставу, али нико од искуснијих играча који су били на терену, Волкот, Жиру, Вилшир није касније покушао да умањи квалитет Звездине игре.

Частан пораз у Београду и онда реми у Лондону пред пуним Емиратима нагнали су и легендарног менаџера Арсена Венгера да каже, "Даћемо све од себе да победимо у преостале две утакмице, Звезда то може да очекује од нас", иако је Арсенал већ обезбедио пролаз даље. Звезда (5) има бод више од тима из Борисова и два више од Келна.

Звезда је прва екипа којој Арсенал није дао гол после дуго времена у Европи, али је то пошло за руком БАТЕ Борисову.

"Иванић је један од кључних играча БАТЕ Борисова али БАТЕ има још добрих играча чије је велико оружје искуство играња оваквих утакмица и колективни дух који једноставно них осликава као екипу. Сигурно поред Иванића имају доста играча на које треба обратити пажњу", додао је Милојевић на конференцији у четвртак, говорећи о опасностима противника.

Једну од ствари која краси његов тим је брза и изузетно добра транзиција из одбране у напад. Више пута смо током сезоне до сада видели како по четири, пет играча истрчава контре и шири простор где лопта може да прође на терену.

Немања Радоњић је захваљујући својим играма заслужио репрезентативни позив, а он је и други битан играч који последњих месеци одсуствује због повреде из састава црвено-белих.

Први је Бранко Јовичић који чува задње линије у везном реду. Па ипак, Милојевић је и када се Јовичић повредио рекао да “кога нема, без њега се мора и може”. Исто је поновио и када је реч о Радоњићу.

Верује да његова екипа има компактност да сачува леђа Канги док овај буде креирао напред, али и довољно “муниције” у нападу да погоди мрежу БАТЕ Борисова макар једном.

Уз одбрану чврсту као против Арсенала и помоћ “фудбалских богова”, Звезди би већ вечерас могло да почне неко сасвим друго годишње доба од оног које показује термометар у Минску и Борисову.

Због тога свако ко навија за Звезду с правом може да каже “Хвала господине Венгеру, али победа нам свакако треба, до ње вечерас морамо и можемо сами”.

Кроз белоруску зиму право у историју! Сад и одмах. Нема чекања. Нема повлачења. Као да не постоји друга шанса, као да не постоји други меч.

Ово је тај дан. Кад играш за себе и друге генерације. Кад ће уз тебе бити тимови који нису дошли у ситуацију да отворених очију сањају о европском пролећу. Ово је тај тренутак.

Када питате неког тенисера, састављеног од шампионског ДНК-а, рећи ће вам да му је увек било најлакше да искористи прву меч лопту. Да је тад притисак најнижи. Баш такву ситуацију пред собом имају фудбалери Црвене звезде. Не морају да победе у против БАТЕ-а (19.00, РТС 1, ТВ Аренаспорт 3), чак их и пораз оставља у игри, али... Оно што могу да ураде вечерас не морају да остављају за 7. децембар кад ће на највећем српском стадиону гостовати Келн.

На талону је европско пролеће. Када је такав циљ надохват руке, у воду падају све приче о тренерским системима, детаљима, плановима Владана Милојевића. Постоје неки мечеви који превазилазе уобичајене оквире. Овај у малом граду у Белорусији је такав. Меч лопта једног клуба.

Велика победа Владана Милојевића и његових момака састоји се у томе што су серијом одличних резултата дошли до статуса благог фаворита против редовног учесника Лиге Европе. Студиозан, какав јесте, Звездин тренер сигурно зна да еуфоријом заслепљени навијачи већ бирају ривала у нокаут фази. И зна да је тај последњи корак најтеже направити.

Велики број садашњих првотимаца Црвене звезде био је још у пеленама када је генерација Валтера Зенге у време председничке ере Драгана Стојковића, изгорела у последњим минутима завршног кола истог овог такмичења у Стразбуру. Пропустила је шанса да раније све реши... Поништени су они чаробни голови Николе Жигића против Роме, нису наплаћене одличне партије снага које долазе попут Владимира Стојковића, Душана Басте, Милана Бишевца и Александра Луковића. Нису с две руке шчепали шансу која им се указала.

БАТЕ нема никакве додирне тачке са Стразбуром и том сезоном, али овај тим Звезде је способан да игра и за ту генерацију. Да је, народски речено, освети. Јер и овај тим је показао тактичку стабилност као и онај који је водио Валтер Зенга, Канга је као Жигићодушевљавао фанове головима...

И зато је ова прва меч лопта важна. Иако не мора да се искористи.

Много тога је речено о Звездином сусрету. Црвено-бели ће бити лишени помоћи Немање Радоњића, али је досадашњим комбинацијама Милојевић успео да разигра велики број играча. Јесте то мана, али имаће Црвена звезда и одређене предности. БАТЕ је показао солидан квалитет на Маракани, али је Звезда у међувремену стекла искуство остваривања позитивних резултата на гостовањима. Преживела је Келн и Лондон. Нашприцала се самопоуздањем, о чему говоре и речи везисте црвено-белих Ненада Крстичића.
„Они су добар тим, али верујем да ми имамо боље играче“, поручио је некадашњи члан Сампдорије.

Као алтернатива за новопеченог репрезентативца Србије фигурира Немања Милић. Најбољи стрелац Суперлиге Александар Пешић, кога лопта слуша у последње време, спреман је да ускочи... То су све теме на који ће одговор морати да понуди Владан Милојевић.

И од њега много тога зависи. Као што зависи од Канга, Боаћија, Доналда, Вујадина Савића. Сви предуслови су ту да се кроз совјетски ветар пробију до историје и после 25 година донесу Звезди пролеће у Европи.

Нека играју за легенде клуба, раније генерације, финансијску стабилизацију српског вицешампиона. Пре свега - себе.

Лига Европе – четврто коло:

19.00 БАТЕ – Црвена звезда
19.00 Келн – Арсенал

Табела:
1. Арсенал 4 3 1 0 8:3 10
2. Звезда 4 1 2 1 2:2 5
3. БАТЕ 4 1 1 2 6:10 4
4. Келн 4 1 0 3 6:7 3

Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар