Пропала поново продаја фабрике

Влада Републике Српске ни по трећи пут није успјела продати „Нову Творницу пречистача Рогатица“, некадашњег привредног гиганта металне индустрије који је запошљавао преко 750 радника.

Република Српска 23.11.2017 | 11:50
Пропала поново продаја фабрике
Јавни позив за продају комплетног акцијског капитала у износу од 7,99 милиона КМ расписан је 18. августа, са крајњим роком за достављање понуда од мјесец дана. Пошто се нико није пријавио крајњи рок је продужен за још један мјесец, до 20. новембра, али ни након истека продуженог рока није било интересената. Право учешћа на јавном позиву имала су сва правна и физичка лица, самостално или удружена у конзорцијуме. Инвестиционо развојна банка РС, власник државног капитала кроз фондове, могла је само да констатује да – нема заинтересованих купаца.



Министар индустрије, енергетике и рударства РС Петар Ђокић изјавио је да „постоји шанса стављања у функцију „Нове ТПР“ кроз сарадњу са намјенском индустријом Србије“ док директорка Јадранка Човић каже да нема наде за фабрику без новог стратешког купца јер су тржиште, купци производа и пословни партнери бесповратно изгубљени.



Влада РС је половином августа 2009. године купила „Творницу пречистача“ из Рогатице у стечају за 3,9 милиона марака и одмах након тога, 2010 године, промијенила назив предузећа у „Нова творницу пречистача“. Задржана је основна дјелатност кроз производњу претпречистача ваздуха, горива и уља и филтера ваздуха, горива, уља и сепаратора уља, уз услуге трећим лицима, и са минималним бројем запослених. Чим је постала власник Влада је предузећу обезбиједила „финансијску ињекцију“ од 600.000 КМ, али је оно убрзо поново запало у кризу, за мање од годину дана рада.

Политичари су неколико пута проглашавали да је поновно покретање „ТПР-а“ „завршена ствар“. Тако је министар Петар Ђокић, у мају 2015. године, приликом отварања ХЕ „Месићи-Нова“ код Рогатице најавио „финализацију и интензивирање низа нових пројеката попут ТПР Рогатица“. Кадар рогатичког СНСД-а, бивши директор ТПР-а а сада директор Туристиче организације општине Рогатица Предраг Ујић, године 2015. најављивао је да долазе „бољи дани“ за фабрику као и „охрабрујуће контакте са старим купцима, нови маркетинг и развој производње“.

Нови дани дошли су само за партијског директора „Нова ТПР“ Предрага Ујића који је сада незаконито именован за в.д. директора ТООР, јер не испуњавама законом предвиђене услове за ово радно мјесто.

И актуелном начелнику општине Рогатица из СНСД-а Милораду Јагодићу ТПР је већ неколико пута послужио као пропаганди трик који га је доводио на насловне стране медија. Прије само два мјесеца Јагодић је најављивао сарадњу са шведском фирмом „Магнус Тхур АБ“. Његова замјеница Јелена Караџић, такође из СНСД-а, тада је одушевљено изјавила како ће да „све произведено иде на шведско, европско и свјетско тржиште, док би радна снага била домаћа уз стандарде које имају радници најбољих компанија у Републици Српској и БиХ“.

Властодржачка свита у саставу Ђокић-Јагодић, током 2015-е године, у оквиру предизборне кампање за општинске изборе 2016-е године, користила је ТПР у пропаганде сврхе лажираним информацијама о скорој сарадњи са Италијанском компанијом „УФИ филтерс Групе“: „Ради се, рече посланик у Народној скупштини Српске и предсједник Општинског одбора у Рогатици опозиционог СНСД Милорад Јагодић, о у свијету познатом произвођачу филтера за путничке аутомобиле, мотоцикле, тешка и офф-роад возила и неаутомобилског и индустријског сектора – пољопривредне машине, бродски мотори, компресори, виљушкари, грађевинске машине и рударска опрема. Своје производне погоне са више од 4.000 радника, у чему су преко пет посто инжењери и други специјалисти, има у САД, Италији, Чешкој, Тунису, Кини, Јапану, Енглеској, Португалу, Пољској, Француској и Индији.“

Јагодић је тада јако увјерљиво говорио о „бољим данима“ творнице, а медији су пренијели: „Посланик у Народној скупштини Републике Српске Милорад Јагодић је оптимиста. Он сматра да ће Нова ТПР-а ускоро постати дио велике породице УФИ филтерс Групације, а то значи боље дане не само за постојеће него и нове раднике и општину као цјелину.“ Подјетимо се, то је речено у јуну 2015. године, а у новембру 2017. „Нову ТПР“ и даље нико неће.

Седећа година 2018. је такође изборна па је врло извјесно да ће из Владе стизати нова, неутемељена обећања. Поново ће фабрику обилазити министри и обећавати нове стратешке партнере, а локални политичари поново ће давати лажна обећања и лажну наду о поновном покретању „Најновије ТПР“ у којој ће почети да раде на стотине Рогатичана.

(БН)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

xy

23.11.2017 11:11

Ста оно реце Добрица Цосиц, лаз је.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гуја

23.11.2017 11:26

Црвени це убрзо пасти као кула од карата. Људи вец виде њихове лази.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хопла

23.11.2017 11:45

Људи јел ви знате да у Тешњу има фабрика пречистача (некад се звала, сада Манн+Хумелл) да људи извозе у Еуропу и свијет милионе и како да им будете конкуренција када имају тржиште.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нико неце..

23.11.2017 12:02

Ко це улагати у ентитет који себе сматра дрзавом а није? Ко це улагат у ентитет који висе размисља о одцјепљењу а не о побољсање зивотног стандарда, политицке стабилности....Гдје се свако уградјује. Гдје мафијаса има ентитет....,

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

23.11.2017 12:31

Јесте олоси,дрзи се педерације боли те рацку за нама,а ста то код вас функционисе мајке ти.

Name

За овог слијепца

23.11.2017 13:20

Само један примјер: 3 месјународна аеродрома слиепце који раде .

Name

тамо наки рогацанин

23.11.2017 13:35

Све је Србима,у тој како се изругивас педерацији....и док ово за ста сам се борио ,као и многи други,не угаси и сједини ,свјет,са том педерацијом,нема нама селамета.Видјело се јуце све...колико педерацији знаци она фарса из Хага,а колико нама..нигдје зива роба да се барем покуса побунити и тако доказати зал за оним који је ово створио..ово сто сад крцме српски политицари.Једини "патриота" из Рогатице "позадинац" Перковиц(власник истурене цајне кухиње ове спасоносне гарнитуре власти),отисао на Соколац да прати судјење,па умјесто у тв гдје сви гледају,он блехнуо као телац у камеру да га виде на тв...јос да је махнуо то би био пун погодак.Онај до њега је друга прица.А опет ови губитници, сто су их ови тренутни гурнули лањске године са лесине звана Рогатицки будзет су посебна прица.Нема Рогенхагену спаса све док на цело не засједну политицари обрезаног поноса!Јуце су Срби показали сво своје јунаство и постовање.Неки од ухода сто је био у Хагу,потрцао да јави трактористи да и он тури цвјет феникс,да показе колико му је лафо Генерал битан,а прије пар година га осудјује прије Хага.Једно велико ФУЈ..СРБИ.

Name

НЕКО ИЗ МАСЕ

23.11.2017 12:03

Шљам и олош из Снсд! Чим отворе уста лазу ли лазу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јовандека

23.11.2017 12:09

Већих манипулатора лажова и незналица( чуј, замјеница начелника да даје изјаве о тпр-у, мајко моја, она не зна ништа друго него играти у куд-у) не држи земља од снсде-ове жгадије. Ма,црни народе, дозови се више!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Топлица

23.11.2017 13:03

Па јесу ли ти црвени дјаволи нормални?! Сигуран сам да их је народ прочитао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

киви

23.11.2017 14:32

Па Тај бивси директор се смјестио у Туристицку савез .А предходно је сахранио фабрику.Требао је преци у погребно предузеце за директора.

Name

Карађоз

23.11.2017 14:07

Ја био у Рогатици прије један мјесец, нагледао се јада и биједе рогатичке, био са једном јадницом коју је начелник-сенилни ђед, маршнуо испред своје канцеларије, у којој су засједали његови неписмени пајдаши и папци, и смишљали лажи којим ће обмањивати народ пред следеће изборе, туга и јад шта је дочекала Рогатица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Просјечни Рогатичанин

23.11.2017 14:41

Овај Милорад Јагодић је лажов и криминалац каквог Рогатица није имала!

ОДГОВОРИТЕ
Name

055

23.11.2017 18:20

Свака "НОВА" владина ,некад ,купљена фабрика је одрадила своје,опрала је милионе телекома,подјељено измедју Додика и његових Крсљевица,Цоловица и других.Сад их то висе не интересује,нека изгоре!

ОДГОВОРИТЕ