Видео, ЛЕ - Анализа: Дан Д за Хумску!

Фудбалери Партизана дочекују екипу Јанг Бојса у четвртак увече (21:05х) у Хумској, у најважнијем мечу за црно-беле у досадашњем делу сезоне.  Партизан, фудбал и естетика! И ружно може да буде лепо ако се после Јанг Бојса (21. 05, РТС 1) дочека европско пролеће.

Фудбал 23.11.2017 | 15:45
Видео, ЛЕ - Анализа: Дан Д за Хумску!
Српски шампион два кола пре краја групне фазе Лиге Европе има два бода више од Швајцараца, па би победом изборио пласман у нокаут фазу такмичења.

Тако би Партизан први пут после 13 година играо у Европи и током пролећног дела сезоне.

"Видећемо се и 14. фебруара", оптимистично је најавио тренер црно-белих Мирослав Ђукић конференцију за медије уочи првог меча шеснаестине финала ЛЕ. 

На старту групне фазе Партизан је освојио бод у Берну (1:1), где су оба гола постигнута у првих 15 минута сусрета. Црно-бели су повели преко Марка Јанковића у 11, али је већ у 14. изједначио Кристијан Фаснахт. 

Уочи реванша обе екипе су у одличној форми, Партизан је у серији од седам победа, те 11 мечева без пораза, док су Бојси у протекла два викенда освојили четири бода у сусретима са директним конкурентима у борби за титулу у Швајцарској Базелом (1:1) и Цирихом (2:1). 

"За нашу екипу, а посебно за млађе играче, изазов је да буду успешни у оваквој атмосфери", рекао је тренер "дечачића" Ади Хитер. 

Управо та атмосфера највише брине домаћина. Дан уочи меча у Хагу је на доживотну робију осуђен бивши генерал Војске Републике Српске Ратко Младић, један од главних актера мелоса српске навијачке трибине.

А Партизан је једна од "омиљених" муштерија УЕФА када су у питању казне. Уколико "гробари" на било који начин пруже подршку Младићу, црно-бели би и у случају победе лако могли да остану без места у Европи, не само ове, већ и следећи сезона.

"Позивамо навијаче да не помињу наше генерале, нити нешто слично. Далеко било да победимо и обезбедмо даље такмичење у Лиги Европе, а будемо избачени због неких повика, тај ударац не бисмо издржали", апеловао је на "помоћ" навијача директор клуба Милош Вазура.

Што се тиче терена, у центру пажње су два имена, Партизан ће бити ослабљен неиграњем свог најбољег фудбалера Зорана Тошића, док је један од главних адута Бојса бивши црно-бели Миралем Сулејмани.

"Сигурно је да је Тошић квалитетан играч, али ту су (Марко) Јанковић и (Леандре) Тавамба који имају много офанзивних квалитета и због тога мислим да смо сличне екипе", рекао је Хитер и осврнуо се и на свог партизановца, "Не мислим да некога треба посебно да мотивишем, а тако ни њега (Сулејманија, још једном ћу посебно разговарати са њим, али очекујем да пружи добру партију".

Ђукић ће имати проблем да надокнади изостанак Тошића, претходних недеља једног од најбољих играча тима. Очекује се да на његово место "ускочи" Сејдуба Сума.

Најскупље појачање у историји Партизана је слабо играо у последњим утакмицама, па му је ово идеална, а по многима и последња шанса да оправда уложен новац и испуни очекивања навијача.

Изостанком Тошића кључни играч тима би требало да буде Марко Јанковић, који је постигао три гола на последња два меча, а пошто би победа могла да реши све неодоумице у вези са даљим пласманом, а у последњем колу у Београд стиже Динамо Кијев, јасно је да ће Ђукић морати да игра офанзивно.

Због тога је реално очекивати у стартној постави обојицу нападача, Леандреа Тавамбу и Огњена Ожеговића, са нешто повученијом улогом за Камерунца, који би својом висином и снагом могао да буде задужен за разбијање одбрамбеног бедема Јанг Бојса испред казненог простора.

Фудбал „прсте да полижеш“. То је онај постулат који Гробари сажимају реченицом: „Партизане, играј и победи“. У том случају „играј“ значи пробаци лопту кроз ноге противнику и направи га смешним пред целим светом, уживај у том сазнању да вриштиш од радости, а ово „победи“, јасно је, императив је гола за пролаз.

Може ли тако?

Спојити фудбал и естетику јесте навијачки поклич, базиран на традицији, укорењен у идеалима клуба, оличен у навијачима који отворених уста гледају фудбал какав сањају и какав смо сви као деца заволели (јер, шта је фудбал ако нема „штикле“, финте или оно кад лопта улети у „деведесет“?), али у модерно доба (а под тим подразумевамо еру од деведесетих до данас) тешко остварив. Готово романтично делују сцене у којој један тим, таман био и Парни ваљак, меље и противници пред њим падају.

Напротив, супротних примера је толико више да би сви у црно-белом - они који ће дрес тих боја обући вечерас на терену или у њему похрлити на трибине - требало да се запитају какав Партизан желе против Јанг Бојса (21.05, РТС 1). Онај који ће играти полетно, лепршаво, да на петопарцу заврти главу Швајцарцу и задовољи укусе пробирљиве публике (легитимно) или такмичарски, ратнички, па и тим који ће одиграти ружан фудбал, али ће на крају утакмице меча петог кола Групе Б Лиге Европе да буде срећан?

Дилеме не би смело да буде. Тим пре што има у садашњој генерацији (како у екипи, тако и у руководству) људи који су могли да се практично увере куда тај лепи фудбал води. Није ли акција из 18. минута окршаја са Лацијем у јесен 1998. потврда те тезе?

Како лепо, ма, чини се да то данас ни креатори ПЕС-а не би смислили, изгледа онај акат кад Горан Тробок одложи петом Саши Илићу, тадашњи и садашњи капитен само је боцне до Матеје Кежмана, овај насамари Матијаса Алмеиду до те мере да Аргентинац не зна где је пошао и остави брисан простор већ поменутом Тробоку, кога ни Синиша Михајловић не може да стигне, па је виспрени црногорски везиста заврне пред петерац, а садашњи селектор Младен Крстајић уклиза за 1:0 и потрес на трибинама, јер се чини да ће пасти први фаворит за освајање Купа победника купова.

Чини вам се да је то прави фудбал?

Резултат на крају 2:3.



Не вреди ни школски гол главом садашњег спортског директора после идеалног центаршута Белог Бјековића. Не вреди, јер у међувремену Италијани играју не нешто специјално, али пакују голове (мало и уз помоћ судије Фрица Штуклика из Аустрије) и ето их у наредном колу такмичења које ће напослетку освојити.

А онда наредних дана, па и месеци, сви у Партизану причаће „имали смо Лацио“, „играли смо лепо“, „само још да извучемо поуке за следећу сезону“.

Догодине дође Спартак из Москве, оне тамо Порто, па дође и Бајерн Минхен у Хумску, гостоваће и прашка Славија и опет ће Партизан играти фудбал за три копља бољи од Чеха - какви су то само голови били, права уметничка дела Лазовића, Илића и Вукића - али неће проћи, јер није научио да се такмичи. Неће објаснити ни себи, ни навијачима, ни љубитељима фудбала да утакмице попут тих и ове вечерашње мора да игра као ону пре Лација.

Ружно!



Нико се данас не сећа неких спектакуларних потеза из времена кад је први пут пред Партизаном оружје положио Њукасл. Не може ни да их се сети, јер их је мало било. Тешка утакмица за гледање, камоли за игру, али појави се лукави Влада Ивић и не претерано интелигентни Стјуарт Пирс, те данас сви памте како је Вук Рашовић задржао присебност као на Сент Џејмс парку и са 11 метара одвео црно-беле даље.

Без естетике. Без уметничког дојма. Јер ово није фудбал за рају. Ово је фудбал у коме не сме да се занемари тактика, јер тактика коју ће смислити Мирослав Ђукић можда се испостави упечетљивијом од потеза било ког појединца на терену. Партизану, који је научио да се такмичи и ако не игра лепо, да буде конкурентан као у првом мандату Владимира Вермезовића, можда и више од тога, вечерас нису потребни ни пета Тробока, ни луцидност Кежмана, шта ће му и гол Крстајића, ако ће да прими три... Не, црно-белима је против Јанг Бојса неопходан Леандре Тавамба да га спакује коленом у паду, из другог покушаја, само да се лопта претури преко гол-црте, као што је то учинио против Олимпијакоса.

Макар после тога Камерунац остао без ваздуха.



Чак и тако ружан гол, какав се не учи у млађим категоријама друге најбоље школе у Европи, биће леп. Јер ко не разуме ту апстрактну уметност какву заговарају Гробари кроз фанзине, да је у ружно лепо и да има вредност каква одолева зубу времена, не мора ни да долази на стадион у мечу у коме се неће бројати „штикле“, финте или оно кад лопта улети у „деведесдет“ и у коме естетика не значи ништа ако на семафору буде писало, на пример:

„Партизан - Јанг Бојс 1:0“.

За естетику ће бити времена....

ЛЕ, 5. коло (23. 11):

Партизан – Јанг Бојс
Скендербег – Динамо Кијев

Група Б:
1. Динамо 4 3 1 0 9:5 10
2. Партизан 4 1 2 1 5:4 5
3. Јанг Бојс 4 0 3 1 4:5 3
4. Скендербег 4 0 2 2 2:6 2

Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар