Украли споменик са гробног мјеста

Дјеца не знају како да саопште оцу да је неко украо споменик који је он купио од своје пензије!

Србија 23.11.2017 | 09:00
Украли споменик са гробног мјеста
На Новом гробљу у Нишу са гробног мјеста које је за живота за себе и супругу купио Нишлија Велимир Величковић, лопови су украли надгробну плочу.

Крађу је прва открила његова ћерка Јасмина Илић која је случај пријавила управи гробља и полицији. Родитељима испрва није смјела да каже како се не би потресли, рачунајући да ће споменик бити нађен.

Али, како надгробне плоче нема већ пети мјесец одлучила је да случај публикује у јавности и да ЈКП Горица Ниш тужи, ако не надокнади штету.

- Споменик је купио мој отац Велимир од своје пензије, за живота, за себе и моју мајку. Када сам била на задушницама у јуну, обишла сам гробно место иако ту још нико није сахрањен, да провјерим да ли је све у реду. И имала сам шта да видим. Није било надгробне плоче. Отац ми има 86 година па нисам смјела да му кажем да се не узнемири и шлогира. Пријавила сам управи "Горице" на гробљиу, који су рекли да сачекам да провјере да случајно није неко од приватника узео споменик на реверс - каже Јасмина Илић.

- Међутим, послије провјере су рекли да није узет и да га нема. Рекли су и да нису надлежни за крађе они већ полиција - јада се Илићева.

Случај је у јулу пријављен и полицији. Она каже да је рачунала да ће споменик бити нађен, па оцу ништа није саопштавала.

- Плашили смо се да кажемо оцу да је украден споменик који је он купио од своје пензије, али сад више немамо гдје јер ми је мајка тешко болесна. Нисмо смјели да ризикујемо да она умре па да он на гробљу сазна да нема надгробне плоче. Питам се за шта се плаћа закуп и одржавање ако "Горица" ни за шта није надлежна. Плоча је вредна око 45.000 динара. Плашим се да ће се оштетити бетон и пући плоча која покрива гробна места, будући да нема ни споменика ни постоља. Не желим да мајку сахраним у оскрнављеном гробу. Ако је не намјесте поново или не плате одштету, обратићу се за правду суду - каже она.

У "Горици" одбацују сваку одговорност

- Наш оснивач је локална самоуправа која је својим одлукама повјерила "Горици" послове одржавања гробља и то у смислу чишћења главних и споредних саобраћајница, одржавања зелених површина, прикупљања и одвоза смећа. За било коју крађу на јавној површини не одговара предузеће које је одржава, већ те случајеве рјешава полиција. Гробље је јавна површина, као и свака друга, па је за безбједност лица и ствари је задужена полиција - каже Александар Матовић, координатор одељења сахрањивања и уређења гробних места на Новом гробљу у Нишу.

Он наводи да гробље обухвата 65 хектара и има 30.000 гробних мјеста и да су се и за све раније крађе грађани обраћали полицији.

(Ало)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ханефија

23.11.2017 08:46

ста зна лопов ста је 300кг,узме и однесе.Да ли је одраније познат полицији,ко сто би рекли наси медији.

ОДГОВОРИТЕ