ФИФА избацује Перу, Италија види шансу за Мундијал!

Перуански лист "Либеро" објавио је текст о забринутости челника ФИФА због развоја политичке ситуације у тој земљи. Иако нису из Јужне Америке, Италијани виде прилику да се некако домогну Мундијала у Русији.

Фудбал 23.11.2017 | 19:00
ФИФА избацује Перу, Италија види шансу за Мундијал!
Фудбалска репрезентација Италије, четвороструки првак света и једна од највећих сила у историји ове игре није се пласирала на Мундијал 2018 о чему се и данас говори и пише у тој земљи.

Па, и шире.

У потрази за кривцима за овај миленијумски дебакл, Италијани су успут наишли на вести из једних перуанских новина у којима су препознали шансу да се, ипак, некако домогну Русије - иако је сасвим легитимно питање: "А, зашто баш Италија?"

Ево о чему се ради…

Лист "Либеро" објавио је вест да бивша првакиња света у тркама моторних чамаца, данас посланица конзервативне десно оријентисане партије "Фуерза Популар" у перуанском Парламенту, Палома Роса Ноћеда Кијанг, планира да предложи измене у закону о спорту који би спортске савезе, рачунајући и фудбалски, ставио под контролу државе.

Када је фудбал у питању, ФИФА строго брани такав систем управљања спортом и са мање или више доследности кажњава суспензијом савезе из земаља у којима се на делу види мешање политике у спорт.

Ноћеда, 37-годишња политичарка родом из Лиме, председник је Комисије за спорт и младе која се бори за усвајање закона о спорту који би све савезе ставио под контролу Перуанског института за спорт, организације којом управља Влада те латинске државе, па лист "Либеро" с правом сматра да би ФИФА могла оштро да казни фудбалску репрезентацију Перуа у том случају.

Штавише, лист наводи да су људи из ФИФА забринути због вести које стижу из перуанског парламента и да су већ затражили појашњење ове иницијативе, док се Ноћедина партија брани да су такве оптужбе неосноване и да их политички противници користе само као вид застрашивања и заустављања реформе перуанског спорта.

Вест је, наравно, стигла и до земаља које су се већ биле помириле да неће учествовати на наредном Светском првенству у Русији, а највише пажње поклонили су јој италијански медији.

Е, сад, чак и да се догоди да ФИФА суспендује Перу уколико овај закон ступи на снагу, мада би то било и политичко самоубиство и Ноћеде и њене странке, намеће се питање - зашто би Италија заменила Перу?

Можда у томе што је актуелни председник ФИФА, Ђовани Винћенцо "Ђани" Инфантино, Швајцарац италијанског порекла па би могао да се потруди да ову европску државу бар на једно лето доцрта на мапу Јужне Америке...

Извор: мондо.рс

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Очекивано

23.11.2017 19:14

Ништа ново. Пара и политика су у питању. Барем ми Срби то добро змано.

ОДГОВОРИТЕ