Тајно богатство Владимира Путина

Руски предсједник Владимир Путин могао би бити један од најбогатијих људи на свијету, тврди Луке Хардинг, новинар британског Гуардиана и аутор књиге “Дослух: тајни састанци, прљави новац и како је Русија помогла Доналду Трумпу да побиједи”.

Свијет 22.11.2017 | 15:53
Тајно богатство Владимира Путина
Путин и новац су табу-тема у Русији. Писао сам о томе 2007., на темељу извора из предсједничке администрације који су ми рекли, потихо, да је он “тежак” око 40 милијарди долара. То је било прије 10 година - говори Хардинг у видеу објављеном на Бусинесс Инсидеру.

''Ствар је у томе да је Русија клептократија. Она је и највећи свјетски произвођач нафте и људи који су при врху руске државе су мултимилијардери, а Путин је на врху те пирамиде иако је његова плата 100.000 долара годишње'', објашњава Хардинг.

Додаје како цијела руска елита зна да је он “далеко најбогатији лик у граду”, но да је “љепота у систему та да њему службено ништа не припада и да све држе његови опуномоћеници, од којих се неки сада налазе под санкцијама”.

Нагађања

Путин, тврди он, наводно контролише 37 посто руске нафтне компаније Сургутнефтегаз, 4,5 посто Газпрома те има удио у Гунвору, компанији која се бави трговином, транспортом, складиштењем енергената те инвестицијама у енергетском сектору, а која је 2012. наводно остварила добит од 92 милијарде долара.

Хардинг није једини који се дотакао тог питања, с половичним успјехом. Путиново је богатство, иако се сви слажу да је огромно, немогуће провјерити и своди се на процјене и нагађања. Најпознатија процјена појавила се већ споменуте 2007. године, а дао ју је бивши савјетник у Кремљу Станислав Белковски. Управо је он Путина, тада, процијенио на 40 милијарди.

 Тајна мрежа

''Минимално 40 милијарди, максималан износ не може се сазнати. Вјерујем да постоје послови о којима ја не знам ништа'', рекао је. Касније, 2012., Белковски је повећао процјену, на 70 милијарди долара, на темељу, рекао је, “повјерљивих извора из корпорација”, но послије су се јавили неки који сматрају да би овај могао бити тежак троструко више, око 200 милијарди долара, односно да би могао бити богатији од, пише Фортуне, Билла Гатеса и Јеффа Безоса заједно. Ту је процјену, рецимо, дао у свом исказу пред одбором америчког сената за правосуђе Билл Броwдер, ЦЕО Хермитаге Цапитал Манагемента.

Иако се не слажу око износа, нико не спори да је Путин добар с новцем те да је, претпостављају, дистрибуирао богатство кроз тајну мрежу удјела у тврткама, некретнинама, али и на рачуне других људи. Повезују га и с палатом на Црном мору вриједном милијарду долара и саграђеном за њега средствима из фонда олигарха. С

помињу се, на темељу досјеа који је саставио његов противник, и четири јахте, укључујући Олyмпиа и Грацефул, 58 авиона и хеликоптера, 20 резиденција и вила те збирка сатова којој се вриједност пење до 500.000 долара. Путин тврди да су то све глупости.

Путин планира повлачење?

Позивајући се на изворе из Кремља, британски Индепендент, лист у власништву руског тајкуна који се противи тамошњем челништву, пише да је Владимир Путин "уморан" и наводно припрема повлачење с позиције челног човјека Русије.

Како пише Индепендент, Путин не жели опет пролазити кроз дугу предизборну кампању, због чега ће она за наредне изборе бити сведена на минимум те сигурно неће бити проглашена шест мјесеци раније као што је то учинио прије пет година.

Већина посматрача не очекује да ће Путин објавити кандидатуру прије средине децембра. Но, с друге стране је већ започела битка за мјесто премијера, будући да инсајдери сматрају да је вријеме Дмитрија Медведева прошло и да се тражи нови кандидат који ће потенцијално започети раздобље "пост-путиновске" ере у Русији.

Надаље, Индепендент тврди да су им три независна извора из Москве потврдила да је Путин размишљао о повлачењу с позиције још у јесен прошле године, када је најближим сарадницима рекао да припреме сценарије за транзицију моћи, највјеројатније тако да се на позицију потпредсједника државе инсталира одређени насљедник. Но, ти су планови одгођени због побједе Доналда Трумпа на изборима, али и чињенице да Путин још увијек нема насљедника.

Извор: Јутарњи лист

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Јоми

22.11.2017 15:23

Дигао је Русију на ноге па нека узме и себи а не као ови наши, све себи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дајте Мало ,

22.11.2017 18:10

написати о бијељанским милионерима "како су они толико зарадили на брзака:ухватили сте се Путина ,као пијан плота.

Name

Дијагноза

22.11.2017 17:21

Поново британац, колонијалуста паметује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мисо

22.11.2017 17:47

Сви знају да Владимира Путина не интересују никакве паре.А овај износ који се спомиње је најтеза глупост.Овакав текст је логицан од изразито русофобицних Енглеза и њихових медија. То је да посију црв сумње код Руса према њиховом предсједнику.

ОДГОВОРИТЕ