Ко све конзумира цигарете из БиХ?!

Босна и Херцеговина извезла је у овој години дувана и дуванских прерађевина у вриједности од 21 милион КМ, а цигарете се, судећи по пословној документацији фабрика дувана у БиХ, извозе чак и у Сирију, Камерун, Сингапур, Уједињене Арапске Емирате, на Сејшеле и Филипине, открива портал ЦАПИТАЛ.

Босна и Херцеговина 21.11.2017 | 15:51
Ко све конзумира цигарете из БиХ?!
Документација која је у посједу ЦАПИТАЛ-а показује да су произвођачи у БиХ, поред појединих земаља у окружењу и Европи, пронашли начин да своје производе пласирају чак и на удаљена тржишта Африке и Азије.

Тако је Фабрика духана Сарајево у овој години извозила цигарете у Либију, Ирак, Сингапур, Иран, Камерун, Уједињене Арапске Емирате, Сирију као и на Филипине.

ФДС извози цигарете у Црну Гору, Србију, на Косово, у Словенију, Италију, Њемачку, Белгију и Холандију.

С друге стране, међу најзначајнијим извозним тржиштима Фабрике дувана Бањалука налазе се Црна Гора и Косово. Међутим, и бањалучка фабрика има занимљивих дестинација на које пласира своје производе, а најзанимљивији су свакако Сејшели.

Поред ових, цигарете Фабрике дувана Бањалука заступљене су и на тржиштима Шпаније, Македоније, Косова, Албаније, Турске, Италије и Бугарске.

Међутим, као и код извоза нафте, о којој је ЦАПИТАЛ недавно писао, стручњаци са којима смо разговарали и овдје истичу да се поставља питање економске оправданости извоза цигарета на тако далека тржишта, уколико оне тамо заиста и заврше.

Према званичним подацима за непуне двије године из БиХ је на Сејшеле извезено 4,47 милиона КМ дувана и дуванских прерађевина. У том периоду у Сингапур је извезено ових производа у вриједности од 1,79 милиона, у Ирак 1,2 милиона КМ, у Вијетнам 611.197 КМ, у Уједињене Арапске Емирате 256.507 КМ.

Занимљиво је да се из БиХ на далеке дестинације нису извозиле само цигарете и дуван, већ и машине  и уређаји за прераду дувана које су углавном ишле на Филипине, затим кутије за паковање од папира или картона и фолије од алуминија које су се извозиле у Камерун.

Управљачки  контролори као и остали дијелови за машине за паковање такође су дио онога што се из БиХ извозило у протекле двије године.

БиХ увози дуван из Мозамбика

Подаци Спољнотрговинске коморе БиХ показују да се на листи земаља од којих је БиХ прошле године увозила непрерађени дуван налази и Мозамбик.

Међу најзначајнијим увозницима дувана и дуванских прерађевина у БиХ, ове године су европске земље, међу којима Србија, Белгија, Њемачка, Бугарска, Хрватска, Данска, али и азијске државе попут Сингапура и Уједињених Арапских Емирата.

Вриједност увоза дувана и дуванских производа у БиХ у прошлој години износила је 85,2 милиона КМ, док је у овој години увезено 60,8 милиона КМ ових производа.

Извор: Цапитал.ба

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Зоол

21.11.2017 15:28

Сваки аутобус или путнички комби који иде за ЕУ носи један бокс по путнику.Ако путник не носи онда софер га замоли да понесе као да је његова.Е сад колико путника дневно и сваки по један бокс количина је огромна.Разлика у цени нпр Малбора је тачно дупла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пикси

21.11.2017 15:47

А нико не извози цигарете у Хрватску? Хрвати деру БиХ како стигну.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бас ме брига.

21.11.2017 16:01

Хвала богу па не конзумирам дуван.

Name

Некад Било

21.11.2017 16:46

Није то висе Хрватско,то су Британци узели,Бритис табако или тако некако.

Name

Коо

21.11.2017 16:02

Од толико земље и знања о узгоју духана, ми увозимо милионске вриједности. Јесмо неспособни, како це нам бити боље кад ни духан не знамо узгојити. Заиста се понекад цудим колико смо глупи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роб

21.11.2017 17:11

цигаре крену за сингапу И стану у црној гори И онда мило крцми

ОДГОВОРИТЕ
Name

Косовка

22.11.2017 16:46

па да ..

Name

Еро

21.11.2017 18:26

а ронхил

ОДГОВОРИТЕ
Name

За ЕРО

21.11.2017 19:02

РОНХИЛ је у БАКИНЦИМА