Власнице вратиле бившу резиденцију

После седам деценија власнице виле коначно улазе у Тадићеву резиденцију. Вилу, тачније очеву половину, правим власницима први је вратио Виши суд у Београду, у марту 2014.

Србија 21.11.2017 | 13:09
Власнице вратиле бившу резиденцију
Бивша председничка резиденција Бориса Тадића, у Лацковићевој 10, на Дедињу, од данас ће добити нове станаре. У њој ће поново, после седам деценија, живети кћерке предратног инжењера Константина Станковића - открива за Новости заступник породице Душанка Суботић Хомен.

Тачније, у посед виле коју су успеле да поврате после дужег судског процеса данас ће званично ући једна од Станковићевих кћери, Јелена, док ће уместо друге, Иванке, у посед ући њена кћерка. Иванка је, нажалост, преминула само неколико сати пре правоснажности пресуде којом им је Врховни касациони суд вратио очевину, у мају ове године.

- Спор са државом окончан је пре неколико месеци и донета је правоснажна извршна пресуда. Ступање у посед договорено је за данас, а у вилу ће ући једна од наследница, Јелена Обрадовић, њена кћерка, као и кћерка преминуле Иванке Миљачки - каже Суботић Хоменова.

До доласка Бориса Тадића на чело државе, председничка резиденција налазила се у Ужичкој 16. На Тадићеву иницијативу измењена је Уредба о званичној резиденцији председника, па је то постала Лацковићева 10, и то је била пуних осам година.

После Тадића у вили није живео нико, јер је Томислав Николић, када је ступио на функцију председника, одбио да се усели уз речи "отето - проклето". Током спора са државом, кућа је била празна, а држава је за њу плаћала трошкове одржавања, комуналије и обезбеђење.

После рата у вили у Лацковићевој живели су највиши државни функционери Вељко Зековић, Милка Планинц, Џемал Биједић и Момир Булатовић. Новац за кирију сестре нису добијале све до 2004, када се ту уселио Тадић. Тада је склопљен уговор о закупу, али по минималној цени, од осам евра по квадрату. За све то време плаћале су држави порез, пишу Новости.

Инжењер Константин Станковић био је, иначе, познат по томе што је започео зидање темеља за Храм Светог Саве. Пред рат је купио два плаца на Дедињу, спојио их и на њима сазидао породичну вилу. Половина виле која се водила на њега после рата је конфискована, када је Станковић осуђен као наводни шпијун. Друга половина, која се водила на његову супругу Веру, остала је кћеркама у наследство.

Упркос томе, жена и кћерке су из виле избачене и пресељене у две собице заједничког стана са више станара на Врачару. Једва је Вера, преко рођаке, иначе мајке Коче Поповића, успела да спасе део покућства.

Иванка је, како нам је пре смрти рекла, у кући била само три пута. Једном са вештацима 1994, после мајчине смрти, када је у њој живео Момир Булатовић. Други пут са сином, када су успели да уђу само у башту, али су их брзо избацили. И трећи пут када ју је Тадић позвао на ручак.

Вилу, тачније очеву половину, правим власницима први је вратио Виши суд у Београду, у марту 2014. Апелациони суд је одлуку поништио, да би ВКС потврдио првостепену пресуду.

(Телеграф)

Коментари / 0

Оставите коментар