Срби без права у Федерацији БиХ

“Мада је питање конститутивности народа у Федерацији БиХ дефинисано, али и подвучено Одлуком Уставног суда БиХ о конститутивности народа, на подручју појединих кантона Срби нису констититутивни ни након 15 година. Од десет кантона, нису конститутивни у четири и то с хрватском већином, од којих се у Херцеговачко-неретванском тај проблем највише и примјећује.

Босна и Херцеговина 21.11.2017 | 08:13
Срби без права у Федерацији БиХ
Иако су тенденције да се питање конститутивности ријеши измјенама Изборног закона, тако нешто, вјерују познаваоци прилика, је само замагљивање стварног стања и неиспуњавање уставних одредби које немају додирних тачака с Изборним законом.

У четири кантона, замало пола Федерације БиХ, Срби нису конститутиван народ. Њихова права, премда загарантована Уставом, у кантонима с хрватском већином се не поштују већ 15 година.

Иако су у Херцеговачко-неретванском кантону недавно покушали амандмански ријешити ово питање, хрватски заступници то нису подржали, махом наводећи како ће све бити ријешено измјенама Изборног закона.

Међутим, стање које траје годинама, није само питање избора некога на неку политичку функцију, истиче Душан Голо из Координације српских удружења.

„Практично, у свакодневном животу, ми немамо право на језик, писмо, на националну групу предмета, право на запошљавање, чланство у управљачким структурама. Тамо нас нигдје нема, иако на папиру фино стоји да тамо имамо право као и друга два конститутивна народа.“

Лана Прлић, потпредсједница СДП БиХ, каже како је управо у ХНК одакле и долази ово питање, показатељ политичког лицемјерства, имајући у обзир како се предсједник ХДЗ БиХ Драган Човић и предсједник СНСД Милорад Додик, тек начелно залажу за оствраривање права свих, али без конкретне намјере за остварење.

„Ми свједочимо задњих година да Додик и Човић воде неки, што би рекли, однос 'најбољих непријатеља'. Апсолутно је лицемјерно да Драган Човић говори у име ХДЗ-а, односно у име Хрвата. Ја увијек подвлачим чињеницу да Хрвати нису ХДЗ. Он стално подвлачи ту тезу да су Хрвати маргинализиран народ у Босни и Херцеговини, а не знам и нисам баш видјела да је Човић посјетио било коју хрватску породицу на простору Републике Српске, за што сам сигурна да постоје. Што се тиче конститутивности Срба у Федерацији БиХ, имамо очит примјер, ево из мог Херцеговачко-неретванског кантона, гдје Срби још увијек нису конститутивни. Тако је то апсолутно лицемјерна политика, односно двострука игра.“

И док у кантонима у којима управо влада ХДЗ нема конститутивности за Србе, Човић сматра да је неопходно рјешавати ова питања у пакету.

Како мислим за Хрвате и све што говорим за Хрвате, на исти начин мислим и према бошњачком народу у оним срединама гдје их нема или гдје су велика мањина, једнако тако мислим о српском народу на подручјима као што је подручје Мостара. Када ћемо ова питања ријешити не знам, ја јесам за то да их ставимо на сто и да их рјешавамо заједно."

Рјешење се, како то тврде у ХДЗ БиХ, може наћи у измјенама Изборног закона, што је, сматра Голо, потпуно замагљивање стања те се, вјерује, преко леђа Срба који живе на том простору води нека друга политичка битка.

„Нама није јасно у којој држави се оспорава примјена одлуке Уставног суда, јер ту нема везе измјена Изборног закона са конститутивношћу.“

Огњен Тадић, замјеник предсједавајућег Дома народа БиХ, сагласан је с тим да бити конститутиван подразумијева и бити равноправан на сваком пољу како одлучивања тако и обичних, животних ствари, попут запошљавања, што указује да није добра ни конститутивност на папиру.

Наводи како ни стање у РС, када су у питању мањински народи није много боље, али бар постоје неки механизми. Изборни закон неће много помоћи, јер бити мањина није никоме у интересу, каже Тадић.

„Изборни закон који је предложио ХДЗ начелно рјешава на равномјеран начин ово питање. Међутим оно суштински неће бити ријешено чак ни тим путем због тога што сам осјећај припадности српском народу доводи појединца у другоразредни значај. Како ће се то измијенити? Мислим никако јер нису никакву еволуцију доживјеле ратне политике СДА и ХДЗ.“

Кроз питање конститутивности Срба у Федерацији БиХ, како то оцјењују познаваоци прилика, покушава се провући много других питања која више на руку иду онима који су до сада спрјечавали равноправност у свим сегментима јавног живота.

(РСЕ)

Коментари / 28

Оставите коментар
Name

баја

21.11.2017 07:19

Одкуд сада то?Па баја је рекао да ће хрвати да бране српске интересе у Сарајаву. Ко сада лаже?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

21.11.2017 07:49

Питање За хдз И цовица?!

Name

Мирко

21.11.2017 07:57

Па баја лазе цим уста отвори...

Name

Бајкер

21.11.2017 08:05

Тако треба Зивио Баја.

Name

075

21.11.2017 08:20

Тако је у кантонима(жупанијама) са хрватском већином од краја рата у БиХ!!

Name

Миле није СРБин!

21.11.2017 09:07

"Почетком 2007. године, репортери сплитске “Слободне Далмације”, истражујући Додиково поријекло, обрели су се у Студеним Врилима, селу код Томиславграда. Тамо су сазнали да је дјед Милорада Додика, Тома, био Хрват који је одселио најприје у Црну Гору, одатле у Дервенту, а онда у Лакташе код Бањалуке. То је свестраном новинару, писцу и публицисти Петру Милошу у микрофон посвједочио Петар Додиг, тада седамдесетгодишњак из села Студена Врила код Томиславграда".

Name

ре баја

21.11.2017 09:28

Зато нас ови твоји цувају у сарајеву,нема ста...

Name

Коментатор

21.11.2017 13:21

Ова два сератора позивају у своје торове и оно мало Срба и Хрвата да напусте своје домове и додју код њих у њихово благостање а трећи сератор се томе не противи ради чистоће свога тора.

Name

земо

21.11.2017 07:33

Два пајдаса мало јаца седе иза управљаца је.......а ц..а

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србица Из РС

22.11.2017 00:12

Немамо ни ми права никаквих ни у насем кафезу,ста је цудно за ове доле и бог је дигао руке од нас...

Name

Баја Бајс

21.11.2017 07:37

Ниста страсно,цим Бакир казе да се нада да це срби добити права у кантонима с хрватском вецином онда це Неса да сазове националну сигурност Србије гдје це Вуциц да савјетује свог друга Милета да код свог друга Драгана испослује да срби добију сва права која су им закинута. Питам се само како бас нико али нико од српских представника из рс нпр прецједник или влада не затразе од нпр високог преставника да ом помогне око тога кад вец не могу да затразе ниста са Цовицом с којим немају никакве односе нити коалицију. Ал да не буде све тако црно има их који нису обесправљени тамо и не смета им сто их нема у уставу кад их има у временској прогнози. Питам се само колики би Спиркетов кромпир био да је он бар мало диго глас да не буде обесправљен па били би ко лубенице а онда би продајом истих по Беца могао да купи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зока

21.11.2017 07:37

А додик галами на Босњаке док му је Цовиц "најбољи пријатељ".....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.11.2017 08:18

Не знају ти они то око нације и вјере пуно,овај први је по дедину линију могуци рват а овај други је до 95те био југословен није ни знао ста је то.

Name

Ре

21.11.2017 08:36

То се одавно зна да вам хрвати раде иза ледја а не Босњаци.Срби да сте паметни као што нисте,па да се сјараните са Босњацима много би вам боље било.

Name

Сокац

22.11.2017 20:45

кад је баја србин, само кад му треба, баја сокац, кад је сокац ститио србе памтили ОК?

Name

Па

21.11.2017 07:39

Тачно се овдје неко прави мало наиван. Па сви знамо да су Срби конститутивни само у РС- у, Бошњаци само у Босни и Хрвати у Херцегбосни. Ови јадници што морају или хоће да живе у том не конструктивном дуелу нам подјељене државе немају шта да траже осим пуког преживљавања. У неку руку ово је и нормално. Па нисмо џаба ратовали скоро 4 године. Тражили смо, добили смо. Сад тражите хљеб над погачу. Па не може тако

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

21.11.2017 08:30

И, шта, требају сви да се иселе? Опет јавни позиви "шта ћете тамо"? Можда и гробове да ископају?

Name

Рw

21.11.2017 09:03

Ти си позаборављо једну стват. Ми овдје нисмо јуце досли и скупа на овај или онај нацин зивимо вец 1000 година и висе од тога. Ратовало се и прије било је разних сукоба па је народ опет некако презивио. То сто ти заступас су пусти снови појединих центара моци који немају никакво упористе у реалности. Док се дрзаве које су јаке и стабилне сире преко економије и културног утицаја до тад неки људи мисле да је теорија крви и тла једина права а да кад других и другацијих не би било све би било мед и млијеко. Те снаге су изгубиле 45те и теско це се икад висе вратити

Name

Слободан

21.11.2017 07:43

Милорад то Република Српска , слика све говори, конститутивни јер је с Ћовићем као брат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Харис

21.11.2017 07:45

Ал зато њих двојица лижу пакаш један другом пуних џепова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АР

21.11.2017 08:08

Па како сад то Два најбоља пријатеља два другара два лопова слазу се у свему.Слазу се цак И у томе да треба опет некако закухати па цак И по цијену рата само да остану на власт.Како све то а немогу да дају основне права једни другима није ни хрватима боље у другом дијелу Бих Све иста г...а

Name

О ПА

21.11.2017 08:51

Ко може тврдити да су сви Срби конститутивни у РС?Човић и Додиг ако хоће могу могу да ријеше конститутивност Срба у Федерацији за један дан,али неће зато што имају друге личне интересе..

Name

Торнадо

21.11.2017 08:00

Ех откуд сад то? Зар нереце Баја да Драган брани српске интересе у ФБиХ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ХОС

21.11.2017 08:15

Срби су народ који постује само оне од којих добије по носу,сто је слуцај са Хрватима.Кад од Босњака добију по носу,постоваце их висе,тако да ово стање у хрватским кантонима практицно Србима ниста не смета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Олоси

21.11.2017 08:20

Ово је прави искрени однос и лице ових лицемјера!Миле се залазе за трећи кантон а не за права српске мањине у њима страшно човјек глуми већег србина од Патријарха Павлу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

21.11.2017 08:56

Срби су своју костутивност у Федерацији продали за један ручак.

Name

Закон

21.11.2017 21:57

Иди и жали се папи и колинди.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Закон

21.11.2017 22:00

Е па њима није за вјеровати а то су нам баш они доказали у ратовима и у миру.

ОДГОВОРИТЕ