"Боље избори него мањинска влада"

Њемачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је данас да одржавање нових избора сматра бољом опцијом него да предводи мањинску владу, истакавши да јој је циљ изградња стабилне владе, а то је поручила након што су ноћас пропали преговори о формирању тространачке коалиције.

Свијет 20.11.2017 | 19:11
"Боље избори него мањинска влада"
"Моје мишљење је да би нови избори били боља опција", рекла је Меркел њемачкој телевизији АРД, у интервјуу који ће бити емитован касније вечерас у цијелости, преноси Ројтерс.

Меркел је навела да не планира да буде канцеларка у мањинској влади.

"Немам мањинску владу у својим плановима...Нећу данас рећи да никада на то нећу пристати, али сам веома скептична и мислим да би зато нови избори били боље рјешење", рекла је она за АРД, преноси АП.

Меркел је поручила да је Њемачка и даље стабилна послије краха преговора.

Канцеларка је навела и да неће себе учинити зависном од подршке крајње деснице.

Истовремено, истакла је да је сарадња за странком Зелених била веома добра и да је повјерење с том партијом изграђено.

Меркел је другој њемачкој телевизији, ЗДФ, данас рекла да не види разлог зашто би поднела оставку након краха преговора, истакавши да ће њен конзервативни блок ући у евентуалне поновне изборе "још уједињенији него што је био".

Како је навела, спремна је да на функцији канцелара буде још четири године, истакавши да је важно послати сигнал стабилности Њемачкој, Европи и свијету, наводи Ројтерс.

На питање да ли је могућа "велика коалиција" са Социјалдемократском партијом (СДП), Меркел је одговорила да ће сачеакти да види какав ће бити одговор те партије након разговора са њемачким председником Франк-Валтером Штајнмајером који је најављен за сриједу.

Међутим, напоменула је да било какав захтјев за њено повлачење не би био добар начин за отпочињање нове коалиције.

Меркел је, такође, изразила разочарање одлуком Странке слободних демократа (ФДП) да се повуче из коалиционих преговора, али је рекла да не очекује да ће се та партија предомислити.

Извор: Тањуг

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Бизмарк

20.11.2017 19:19

Није ни битно ко це бити канцелар, јер је сваком Нијемцу њемацка дрзава на првом мјесту...за разлику од балканских индијанаца који се такмице ко це висе опљацкати сопствену дрзаву.

ОДГОВОРИТЕ