Брнабић: Србији не тражити да бира

Предсједница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је у интервјуу за "Фајненшел тајмс" да "од Србије не би требало тражити да бира између Запада и Русије".

Србија 20.11.2017 | 16:11
Брнабић: Србији не тражити да бира
Фајненшел тајмс наводи да је Ана Брнабић "инсистирала на томе да везе Србије са Москвом нису препрека њеној кандидатури за чланство у Европској унији".

ФТ наводи да је "избором стручњака за реформе Ане Брнабић у јуну послат сигнал да је Београд улазак у ЕУ поставио као најважнији циљ", али да "пут Србије ка ЕУ остаје магловит због разноликог нивоа напретка када су у питању реформе, умора од проширења у европском блоку и скептицизма везаног за политичке, војне и економске везе Београда са Русијом".

У уводу интервјуа такође пише да "европски званичници – који показују све више опреза поводом утицаја Русије на Балкану – оптужују Москву да подстиче немире у региону и с опрезом гледају на балансирање Београда између Истока и Запада", као и да "САД такође од Београда траже да се јасно изјасни у вези са стратешким смјером у којем иде, па је високи амерички дипломата овог мјесеца упозорио Србију да 'не може да седи истовремено на двије столице'".

ФТ наводи да је премијерка Брнабић у интервјуу рекла да "интеграција у ЕУ остаје главни спољнополитички циљ".

"Није фер тражити од Србије да бира и одлучује се и ја сматрам да то није потребно. Ми нисмо ни проамерички ни проруски, већ просрпски оријентисани. Наш стратешки фокус је на (чланству у) ЕУ и куда год да одемо, с киме год да причамо, ми то говоримо", рекла је Ана Брнабић.

Како се наводи, "на Западу образована Брнабићева, специјалиста за реформу јавног сектора која је, такође, први јавно декларисани геј лидер у источном дијелу Европе, раскинула је са традицијом русофилских моћника у високим ешалонима власти".

"У канцеларији Брнабићеве – која се налази преко пута руине која је остала од некадашњег Генералштаба Војске Југославије, који је НАТО бомбардовао 1999. године – на столу су послагане гомиле подебелих извјештаја. На једној полици окачен је дрес Фудбалског клуба Црвена звезда, па попут предсједника Србије Александра Вучића, који ју је поставио и са којим она каже да 'у потпуности дијели' ставове, Брнабићева показује да је навијач тог клуба", пише ФТ.

Лист наводи да је "Вучић, који је и даље најмоћнији политичар у земљи, ове године од руског предсједника Владимира Путина прихватио поклон у виду шест борбених авиона 'миг 29'" и да се Вучић "нада тенковима и систему противваздушне одбране током 2018", као и да "Москва подржава српске дипломатске позиције у УН – прије свега одбија да призна независност Косова".

ФТ напомиње да је "истовремено као приоритет поставила реформе намијењене за улазак у ЕУ, циљ за који Брнабићева наводи да је 'изводљив' до 2022. године, иако се (Србија) опире притиску да се придружи санкцијама ЕУ против Москве због припајања Крима" и подсјећа да су "званичници ЕУ изјавили да би нови чланови могли да приступе до 2025, али да нема рокова".

"Чланство у ЕУ присилило би Србију да се одлучније пребаци на западну столицу, да стане уз позиције спољне политике ЕУ, оконча специјалне трговинске аранжмане са Русијом и по могућству реструктурира енергетско тржиште, којим доминира НИС, нафтна и гасна компанија у власништву 'Гаспрома'", наводи ФТ.

Ана Брнабић, како се оцјењује, "умањује значај тражених компромиса", каже да су "перцепције дубине веза Београда са Москвом преувеличане" и указује на много веће инвестиције из ЕУ и трговинску размјену са њом.

ФТ истиче да Брнабићева каже да је "Србија 'у правом смислу неутрална' у војним питањима, указујући на чланство у програму НАТО-а Партнерство за мир".

Како се додаје, "дипломате описују ову 42-годишњакињу као паметног и ефикасног искреног преговарача који је осмислио јасну подјелу послова са својим ментором Вучићем, што јој дозвољава да се концентрише на јавни сектор и економске реформе".

ФТ цитира неименованог западног званичника који каже да "она није типичан мушки балкански политичар, којем је неопходно да ствара хаос на дневној бази да би преживио".

Лист примјећује да се њен мандат поклопио са јачањем привреде Србије, којој је пројектован раст од три одсто у 2017. години, као и примарни фискални суфицит, скоро три године након што је Београд пристао на аранжман из предострожности са Међународним монетарним фондом (ММФ).

Ана Брнабић, како се наводи, "не види потребу за обнављањем стендбај аранжмана о зајму од ММФ-а наредне године и дала је најјаснију индицију до сада да ће уместо тога тежити мање обавезујућем дијалогу са фондом чије је сједиште у Вашингтону".

"Нису нам потребни никакви нови финансијски аранжмани са ММФ-ом", рекла је Брнабићева и позвала на мање конзервативан приступ фискалној политици са циљем промовисања привредног раста већег од 3,5 одсто.

Фајненшел тајмс наводи да је српска премијерка рекла да ће "Београд вјероватно пристати на 'инструмент координације политике' са ММФ-ом од априла, који би задржао улогу процјенитеља политике, што би помогло увјеравању страних инвеститора у реформски напредак Србије".

Лист истиче да је "Брнабићева постала гласнија поводом историјских контровези које су ближе повезане са Вучићевим некадашњим савезницима у Српској радикалној странци (СРС), описујући као 'неприхватљив' третман лидера СРС-а Војислава Шешеља... којег је након 13 година притвора Међународни кривични суд за ратне злочине ослободио оптужби за ратне злочине".

"Она је за ФТ рекла да се Срби диспропорционално налазе на мети Хага, док остају некажњени злочини које су починили војни команданти сусједа Србије из бивше Југославије", наводи лист.

ФТ наводи да "неки у њеним коментарима о Хагу виде обраћање Вучићевој политичкој бази, уочи могућих избора наредне године" и додаје да, "уколико Вучић буде расписао нове изборе, то би били трећи пријевремени избори за четири године и њена политичка будућност могла би да буде доведена у питање".

Лист наводи да је "Брнабићева рекла да не би имала никаквих проблема с изборима, али да 'ради као да се то неће десити".

ФТ наводи да је, такође, рекла да је "још рано за оцјену о томе како је то што је она постала истакнута политичка личност" утицало на ставове јавности о људима различите сексуалне оријентације.

"Уколико то помаже људима геј оријентације у Србији да се осјећају мало више прихваћеним, онда ми је драго због тога", закључила је Брнабићева у интервјуу за ФТ.

Извор: Тањуг

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

са

20.11.2017 15:16

Зар не знају да је један од главних поглавља онај о уједнаценој вањској политици са политиком ЕУ. Хахахаха која лакрдија

ОДГОВОРИТЕ
Name

цоја1

20.11.2017 15:17

Лијеп децко...ова Ана :П

ОДГОВОРИТЕ
Name

Која

20.11.2017 18:39

ДЕЦКО КАО слика

Name

@Блиц неwс

20.11.2017 16:26

Као Србија неки Фактор па се отимају за њену наклоност.Престаните висе себи дават вазност,млатите празну сламу.

ОДГОВОРИТЕ