Преминула позната тенисерка

Легендарна чешка тенисерка Јана Новотна преминула је у 50. години после дуге и тешке борбе са раком.

Свијет 20.11.2017 | 14:35
Преминула позната тенисерка
Новотна је највећи успех своје каријере остварила 1998. године, када је освојила Вимблдон победившу Францускињу Натали Тозију у финалу. Уз то је имала још 16 Грен слем титула у дублу – четири на Вимблдону, по три на Ролан Гаросу и УС Опену, уз две на Аустралијан Опену. Освојила је и четири трофеја у миксу, у којем једино није покорила Отворено првенство Француске.

Претходно је два пута поражена у финалу највећег турнира на свету, 1993. и 1997. године. Многи љубитељи тениса су је заволели због емотивне реакције после пораза од Штефи Граф у Лондону пре 24 године, када ју је тешила Војвоткиња од Кента.

Чешка тенисерка је била позната по свом сервису и волеј игри, јединственој у њеној генерацији, а током каријере најбољи пласман било јој је друго место на свету. Освојила је 24 WТА титуле за 14 година, уз још 76 трофеја у дубл конкуренцији, као и два олимпијска сребра и дублу и једну бронзу у синглу. Са репрезентацијом Чешке дошла је до титуле у Фед купу 1998. године.

„Јана је била инспирација, како на терену, тако и ван њега, свима који су имали прилику да је упознају. Њена звезда ће заувек сијати у историји WТА“, рекао је Стив Сајмон, извршни директор WТА.

Новотна је 2005. године уведена у Међународну тениску кућу славе, а по завршетку каријере окушала се и као тренер.

(Ало)

Коментари / 0

Оставите коментар