Пшеница хит јесење сјетве

Јесења сјетва у Републици Српској је завршена, а према првим подацима ресорног министарства – ратари су засијали 7. 000 хектара више озимих култура у односу на исти период прошле године.

Република Српска 18.11.2017 | 13:35
Пшеница хит јесење сјетве
Наиме, са 68.000 хектара, колико је засијано у јесењој сјетви 2016. године, ове године сјетва је реализована на око 75.000 хектара, а доминантна ратарска култура била је пшеница.

Она је засијана на око 50.000 хектара, што је за 6.000 више него у јесењој сјетви 2016. године, док остатак засијаних површина заузимају раж, јечам, зоб, уљана репица и тритикале.

Иначе, током друге декаде октобра на тржишту се јавио недостатак сјеменског материјала, прије свега пшенице, након чега су набављене додатне количине сјемена, које су подмириле потребе за сјеменским материјалом.

“Основни разлози за повећање површина под озимим усјевима су лоша искуства произвођача с производњом јарих усјева током текуће године, као и стимулативне мјере подршке производњи пшенице од стране Министарства”, казали су у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС.

Због смањеног приноса и квалитета сточне хране произведене током 2017. године, произвођачи су повећали сјетвене површине под крмним биљем како би што прије у прољеће обезбиједили квалитетну зелену сточну храну.

Тако је током протеклог периода на ораницама РС засијано око 700 хектара сточног грашка, око 200 хектара грахорице и око 150 хектара сточног кеља.

“Укупне површине под овим културама су око 1.050 хектара, што представља значајно повећање у односу на раније године”, кажу у Министарству.

Као подршку сјетви пољопривредници су имали регресирано гориво, а могу и да рачунају на подстицај за производњу и продају меркантилне пшенице за род 2018. године, подстицај за набавку минералног ђубрива, обртна средства у виду намјенских зајмова, као и поврат накнаде за трошкове концесије и закупа од 50 одсто за наредну годину.

Ту су и стручна помоћ и савјетодавне услуге, које је Министарство обезбиједило посредством стручних служби у седам подручних јединица, а односе се на избор сортимента и обраду земљишта, избор агротехничких мјера и слично.

Љубо Малетић, пољопривредник из Семберије, каже како су услови за сјетву били скоро па идеални, што је већина ратара и искористила.

У почетку није било довољно влаге па је земљиште било суво, али га је киша омекшала па смо имали добро и квалитетно орање и збирно гледано имали смо веома добру јесен”, казао је он. Према његовим ријечима, Влада РС и ресорно министарство су испоштовали оно на шта су се обавезали када је подршка у питању, а што је и те како помогло пољопривредницима.

Малетић објашњава како је пшеница све популарнија јер се с њоме заобилази суша.

“Сије се до новембра, а жање се у јуну, тако да суша нема пуно утицаја на њу. Друго, даје мање рода, али и мање се улаже у њу и једна је од култура за које постоји економска рачуница. Такође, држава за узгој и продају даје добре бенефиције”, закључио је он.

Извор: Срна

Коментари / 0

Оставите коментар