Нове провјере ратне прошлости?

Предсједник Високог судског и тужилачког савјета /ВСТС/ БиХ Милан Тегелтија рекао је да до повлачења закључака у вези са провјером ратне прошлости судија и тужилаца неће доћи, јер су они потпуно законити, а да су евентуално могуће корекције у погледу форме.

Босна и Херцеговина 18.11.2017 | 11:38
Нове провјере ратне прошлости?
Тегелтија је рекао да је до поновног разматрања тих закључака дошло због писма Европске комисије која од ВСТС-а тражи да поново размотри и прилагоди закључке стандардима ЕУ, што се не може игнорисати, уколико се жели бити на путу придруживања ЕУ.

Он је за данашњи "Глас Српске" истакао да је апсолутно нетачна теза да се приједлогом ревидирања закључака, подлегло притисцима.

Тегелтија је поручио да је слобода мишљења и одлучивања чланова ВСТС-а неприкосновена и да ни он, ни већина чланова, никада не би допустили да под било каквим притиском мијењају мишљење.

Он је објаснио да се у приједлогу корекције трећег и четвртог закључка ради о додавању неколико ријечи које су углавном позивање на законски основ и прецизирање коме се требају доставити информације.

"Пети закључак претрпио је промјену утолико што је задржана потреба увођења корективног механизма, али кроз форму унапређења и проширења дисциплинског поступка против судија и тужилаца, који није нови, него постојећи и који обезбјеђује гаранције заштите људских права", објаснио је Тегелтија.

Он је навео да је управо реченица из усвојеног закључка "без дисциплинског поступка" отворила простор за злонамјерна и погрешна тумачења тог закључка.

"Умјесто новог корективног механизма предлажемо да се постојећи унаприједи и прошри. И једно и друго испуњавју исти циљ, само је форма различита", рекао је Тегелтија.

Тегелтија је навео да не зна како су нестали досијеи судија и тужилаца које је створила Независна правосудна комисија у прелазном периоду 2002. и 2003. године, те да је то и чињеница да се од 2004. године не ради никаква провјера прошлости само додатни аргумент који говори у прилог томе да је тренутни сазив ВСТС-а отворио проблеме који су годинама стварани и "гурани под тепих".

Он је додао и да је откривање ко је како гласао на сједници ВСТС-а и анатемисање чланова ВСТС-а недопустиво и непримјерено демократском друштву.

"То је класични и груби политички притисак на правосуђе и покушај да се јавним линчом дисциплинују чланови ВСТС-а", рекао је Тегелтија.

Високи судски и тужилачки савјет /ВСТС/ БиХ изјасниће се 27. новембра о приједлогу ревидираних закључака у вези са провјером ратне прошлости судија и тужилаца, одлучио је Савјет 16. новембра након вишечасовне расправе.

(Глас Српске)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Радник

18.11.2017 11:03

Блечак....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

18.11.2017 11:58

Теско овом суду и тузиластву бозе драги кад је он преседник те установе ја лицно га неби предлозио за преседника нај мањег села у БиХа .

Name

МИЛА МАЈКО

18.11.2017 12:33

СНСД НАС ЈЕ УРНИСАО САМО ОНИ И САМО.ОНИ МОГУ ОВАКВОГ РЕТАРДИЊЕ ГУРАТИ НА ОВУ ПОЗИЦИЈУ ПА 500 ГОДИНА ПОД ТУРЦИМА НИЈЕ НАНИЈЕЛО СТЕТЕ СРПСКОМ НАРОДУ КАО РУДОЊА ИЗ БАКИНАЦА И 12 ГОДИНА ЊИХОВЕ СНСДОВЕ ВЛАДАВИНЕ БОЗЕ ДРАГИ СПАСИ НАС

Name

БОБА

18.11.2017 11:38

ХОЋЕ ЛИ ТЕГЕЛТИЈУ ИКО ПРОВЈЕРАВАТИ. ЗНАМ ДА СУ СЕ СВИ ШОКИРАЛИ КАД ЈЕ ПОСТАВЉЕН ЗА ПРЕДСЈЕДНИКА ВСТВ.МОЖДА ИЗ САЖАЉЕЊА МЕНИ ЛИЧНО ДЈЕЛУЈЕ ЈАДНО.ОБИЧНО ЈЕДАН ДИГНЕ ДВА ПРСТА СВИ ЗА ЊИМ САМО ДА ПРОЂЕ КАО ДА ЈЕ БИТНО КО ЈЕ. ЗАТО НАМ ЈЕ СВЕ НАКАРАДНО. ЉУДИ СЕ НЕ УПУШТАЈУ У СРЖ ТО ЈЕ ГРЕШКА НЕ ЋЕ ДА СЕ ТРОШЕ АЛИ ПАРЕ ЛИЈЕЖУ. ОНИ СУ ИЗОБЛИЧЕНИ ОД СИЛНИХ НОВЧАНИХ ПРИМАЊА.ОНИ НЕ ЗНАЈУ КДЈЕ УДАРАЈУ ЛУПАЈУ ТЕК ТАКО ДА НЕ ШТО КАЖУ.СРЕТНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац рс

18.11.2017 11:48

ДОДИКОВА ПОДРЕПНА МУВА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др. Спин

18.11.2017 15:25

Ваљда би приоритет требале да буду милионске афере, нестале милијарде КМ?

Name

Санкције

18.11.2017 11:57

Људи овај ће РСу навући санкције .Ово је шу... увлаковић и брука за струку.Чудим се врсним правницима РСа како могу дозволити да их овај представља.Ја као лаик претпостављам да је РС изабрала најбољег за овако важну функцију па онда логички питам:какви су остали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Санкције

18.11.2017 12:33

Мозда је он најгори цовјек на свијету,али ово сто су предлозили испитивање ратне прослости судија то би свак иоле нормалан цовјек било које нације подрзао.У том суду гарантовано има и ратних злоцинаца,а о мањим гријесима да не говоримо.Јасно је ко се овдје буни и коме не одговара.На судије са таквом прослосцу најлаксе је утјецати то знају и политицари и странци.Довољно је времена просло од рата,да се са свих знацајних полозаја у БиХ макну људи са ратном прослосцу.

Name

Градјанин

18.11.2017 13:11

Посебно треба испитати постратну прослост судија односно изврсити ревизију њихових пресуда. Вјероватно би их пола заврсило у затвору.

Name

Неко из масе

18.11.2017 16:29

М. Тегелтија је обицна Бајина пудлца. Правосудје му распада, он измисља неке глупости. Умјесто да Тегелтија буде у затвору, он се и даље сепури. Оно сто.му је рекао Б. Периц да сусди занат никад није изуцио као и његов јаран Салиховиц. Као пред.суда дозволио је да застари казна затвора од 3, 5 г за пореску утају, па његове везе са зеленасима о БЛ, па мито за заоосљавање припраника. Али док је његов јаран "нерадник" Бајиц, Тегелтија це лупетати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.11.2017 18:27

Ста би с позаром у соби са судским доказима у његовом суду. Казу да су “изгорјеле” десетине хиљада марка, злато, дрога и слицно. Јели неко одговарао за то?

Name

XyЗ

18.11.2017 17:20

Овом ретарду ни у племену Зулу не би дали никакву јачу улогу од рецимо ударача батином у бубањ, а ето у нашој држави он ведри и облачи једним, можда најзначајнијим стубом те државе. Е па је*еш такву државу, у којој нико нема снаге да тог дегена и његовог газду, званог Змај од Лакташа, смјести на заслужену дуготрајну робију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Генерал

19.11.2017 06:47

Ваљда је нормално да особе на таквим позицијама провјеравају по свим питањима. Тегелтија сигурно не би просао везу са криминалом као и многи други у суду који су углавном везани за криминал и корупцију.

ОДГОВОРИТЕ