БЛ: Трећи узаступни пораз Дортмунда!

Фудбалери Борусије из Дортмунда изгубили су на гостовању од Штутгарта у првом мечу 12. кола Бундеслиге - 1:2.  Коме треба Обамејанг? Борусији из Дортмунда не треба! Барем није требао у петак увече у Штутгарту, па су "швабе" уписале прву побједу над "милионерима" послије седам година (2:1).  Распадање Борусије, чин пети! У Штутгарту 2:1 за домаћи тим. Ужасна игра гостију из Дортмунда у одбрани.

Фудбал 17.11.2017 | 23:14
БЛ: Трећи узаступни пораз Дортмунда!
Домаћи састав изненадио је и већ у петом минуту дошао до вођства голом Шадрака Аколоа, који је искористио катастрофалну грешку Марка Бартре и лако погодио за 1:0.

У трећем минуту судијске надокнаде Борусија је изједначила. Павард је играо руком, а голман домаћег састава одбранио је пенал Шурлеа, да би Максимилијан Филип налетео на лопту и погодио за 1:1.

Коначан резултат на мечу поставио је Јосип Брекало у 73. минуту.

Штутгарт је остварио пету победу у првенству и заузима 11. место на табели са 16 бодова. Клуб из Дортмунда је поражен четврти пут у последњих пет утакмица трећи је на табели са 20 бодова.

Пјер-Емерик Обамејанг није допутовао у Штутгарт због кршења "клупске дисциплине", како је саопштила Борусија, а њемачки медији пренијели да је уствари стручном штабу и тренеру Петеру Бошу "прекипјело" његово константно кашњење на тренинге.

Бош се вјероватно водио "позитивном" статистиком јер су "милионери" без репрезентативца Габона забиљежили девет побједа и реми на посљедњих 10 такмичарских мечева, али вечерас на "Готлиб Дајмлеру", односно "Мерцедес-Бенц Арени" су положили оружје у јубиларном 100. мечу у актуалној сезони Бундеслиге.

ШТУТГАРТ - БОРУСИЈА ДОРТМУНД 2:1 (1:1)

"Несташни" Габонац је први стријелац тима и други голгетер Бундеслиге са 10 голова (Бајернов Роберт Левандовски има један више) и вјероватно би био од велике помоћи Борусији, али руку на срце, у Штутгарту су гости практично "сами себе побиједили" и наставили црну серију.

Био је ово четврти пораз Борусије на посљедњих пет мечева што би могло да кошта посла тренера Боша, ако је судити по натписима у њемачким медијима.

Већ на старту, очајна одбрана гостију је поклонила погодак Штутгарту - прецизније Марк Бартра и голман Роман Бурки, а егзекутор је био Чадрак Аколо.

Послије годину дана Андре Ширле и Марио Геце су по први пут били у стартној постави "милионера" и управо су њих двојица одиграли "главне улоге" у изједначењу, свако на свој начин, иако нису затресли мрежу. Уз огромну помоћ дефанзивца Штутгарта Бењамина Паварда, који је скривио пенал играјући руком послије ударца Гецеа.

Одговорност је преузео Ширле, а голман "шваба" Рон-Роберт Цилер прочитао његову намјеру, али је "одбијанац" под пречку поспремио Максимилијан Филип - 1:1.

Није касно изједначење деморалисало домаћина, који је већ почетком наставка сјајним голом Јосипа Брекала стигао до новог вођства и како се на крају испоставило прве побједе над Дортмундом послије седам година или тек у 13. међусобној утакмици.

Интересантно, Брекало је послије Звонимира Солда први хрватски фудбалер који је затресао мрежу за Штутгарт послије 2005. године.

Шта ће се даље дешавати на "Вестфалену", још није познато, али увјерени смо да ће овај пораз натјерати челнике Борусије да размисле о именовању новог тренера и експресном враћању у тим Обамејанга!

Оних 1:3 у Мадриду некако се могло и разумети. Али ово што цео Дортмунд преживљавала у последњих месец дана? Дефиниција агоније. Осећај пробадања који буди из сна. Удара у срце. Свих навијача Борусија. Таман што су се понадали да ће Петер Бошуспети да их још једном учини правим конкурентом Бајерну у борби за шампионску титулу. Ништа од тога. Само грч на лицу. Штутгарт - Борусија 2:1. Уз напомену да су гости из Дортмунда домаћину великодушно поклонили гол форе.

Није прошло ни пет минута игре, била је то безопасна ситуација по гол. Лопта у ногама Марка Бартре и необјашњива мисао у глави Романа Буркија да се залети ка ивици казненог простора. Као да је видео новчаницу од 100 евра и пожелео да је уграби пре но што је неко други уочи. А Бартра? Бартра као да је наспрам себе видео банду разбојника који га неће само опљачкати већ и раскомадати. И ваљда као последица тог неразумљивог страха још један нерезонски потез: оштра лопта ка голману у пуном трку. Не баш у његове ноге. Шадрак Аколо је добрио лопту на тацни, пред њим само празан гол.

Успела је истина Борусија касније да се врати у меч, али већ неко време никако не успева да из главе избије тај губитнички менталите који се ту некако ушуњао. Имали су среће гости да Максимилијан Филип први стигне на одбитак после одбрањеног ударца Андреа Ширлеа из пенала. Али за више од тога потребно је нешто и одиграти. А Борусија је вечерас дозволила Штутгарту да буде тај који ће играти.

Само шест минута пошто је на полувремену ушао у игру - баш уместо повређеногАколоа - Јосип Брекало је наставио тамо где је његов саиграч стао. Савршена лоптаБеркана Озкана иза леђа Борусијине одбране, ако тако нешто уопште постоји у Дортмунду, помало себичан Брекало, али на крају прецизан - 2:1.

Швабе су дочекале прву победу над Борусијом још од јануара 2010. године. На шест утакмица на “Мерцедес Бенц” Арени ове сезоне испустили су само два бода. А Борусија? У последњих пет кола само један освојен бод и то после вођства од 2:0 против Ајнтрахта. Додајте ту и два ремија са АПОЕЛ-ом у Лиги шампиона и схватићете - светлосним годинама далеко је то од Бајерна.

БУНДЕСЛИГА. 12. КОЛО

Штутгарт - Борусија Дортмунд 2:1 (1:1) 
/Аколо 4, Брекало 51 - Филип 45+2/

Субота (15.30)

Бајер Леверкузен - РБ Лајпциг
Бајерн - Аугзбург
Хофенхајм - Ајнтрахт Франкфурт
Мајнц - Келн
Волфсбург - Фрајбург
Херта - Борусија Менхенгладбах (18.30)

Недјеља

Шалке - Хамбургер СВ (15.30)
Вердер Бремен - Хановер (18.00)

ТАБЕЛА: Бајерн 26, РБ Лајпциг 22, Борусија Дортмунд (+1) 20, Шалке 20, Хофенхајм 19, Хановер 18, Ајнтрахт Франкфурт 18, Борусија Менхенгладбах 18, Бајер Леверкузен 16, Аугзбург 16, Штутгарт (+1) 16, Херта 14,  Мајнц 12, Волфсбург 11, ХСВ 10, Фрајбург 8, Вердер 5, Келн 2.

Извор: Б92/мондо.ба/моззартспорт

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Раинер1893

18.11.2017 17:06

Дуго се цакало али сада смо их добили!!!

ОДГОВОРИТЕ