Анализа: Зидан је велики, али је проблем можда превелики!

У тренуцима када "све гори" у Реал Мадриду, Зинедин Зидан показује да није случајно ту и да није случајно освојио све што је (већ) освојио, али. . . овог пута проблем би могао да буде нерешив и за њега.

Фудбал 17.11.2017 | 21:45
Анализа: Зидан је велики, али је проблем можда превелики!
Ниједан фудбалски клуб у Европи, а било је моћних династија, није успео да одбрани титулу у Купу, тј. Лиги шампиона све до појаве Реал Мадрида неискусног тренера Зинедина Зидана.

"Зи-Зуу" и његовом луксузном саставу у којем се сасвим јасно може уочити прва звезда - Кристијано Роналдо, освојио је Лигу шампиона 2016. у Милану па одбранио 2017. у Кардифу. На такав подвиг чекало се од 1990. године када је Милан чувеног тренера Арига Сакија освојио титулу у Барселони, па је одбранио у Бечу.

Да то није случајност и да је тренерима изузетно тешко да свлачионицу препуну егоизма и сујете држе под контролом у континуитету неколико сезона показује и пример Реала са старта сезоне 2017/18.

На резултате који не наговештавају трофејни завршетак сезоне надовезали су се проблеми у тиму, који је итекако умео да "пуца по шавовима", нарочито у време када је тренер био Жозе Мурињо, али који се донекле смирио Зидановим уласком на врата на која су многи "избачени наглавачке".

Овог пута један на другог удариле су две најмоћније индивидуе у играчком кадру - капитен и један од староседелаца, лидер, али и прзница, Серхио Рамос и поменути Роналдо о чијем ставу, начину размишљања и приоритетима на треба трошити речи.

Свестан да би ствар врло брзо могла да измакне контроли, Зидан се уочи наставка Примере и Лиге шампиона појавио пред бројним новинарима решен да не пориче нешто о чему, некако, репортери "Марке" и "Аса" увек сазнају - са чиме се иначе Мурињо јако тешко мирио.

"То није нешто што утиче на нас. Знамо да се око нашег клуба увек диже велика бука, много ствари се догађа, много тога се каже... Ипак, мирни смо, јер смо фокусирани на оно што је заиста важно, а то је играње фудбала", рекао је мирно Зидан, када је упитан да прокоментарише отровне стрелице које један према другом, јавно и без много бирања речи, одапињу играчи чији је здрав и поштен однос неопходан како би Реал наставио да осваја трофеје.

"Они су веома паметни момци и могу да говоре оно што мисле да треба. Исто тако, провели су године заједно и освојили много тога. Један може да каже једно, други може да каже друго, али то је за вас новинаре. Ми смо потпуно у реду с тим", наставио је Зидан перфектно да се сналази пред шпанским спортским новинарима који су многе председнике, функционере, тренере и играче дословце коштали каријера или, ако не то, оно бар успеха и дуготрајности у Реал Мадриду.

"Не постоји проблем између њих двојице. Све што могу да кажем је да у њима имам двојицу играча који су одиграли веома важне улоге за историју овог клуба, а обојица знају шта то значи, па самим тим и поштују један другога изузетно", констатовао је Француз алжирског порекла који од 2001. живи у Мадриду.

И овде се, колико год то било тешко, на јасном примеру види да Реал није случајно са Зиданом узвратио Барселони свом мером и завео страховладу у европском фудбалу - дуже од десет дана трајала је ФИФА пауза током које је Рамос био са репрезентацијом Шпаније, Роналдо са тимом Португалије, а када су мадридски новинари коначно добили прилику да поставе непријатна питања и извуку изјаву за насловну страну не само да то нису добили од тренера екипе…

...већ је Зидан целу ситуацију искористио да пошаље јасну поруку и Рамосу и Роналду, да их подсети ко су и шта су, али и уједини тим пред велики испит који шампиона Шпаније очекује у суботу у 20.45 када Реал први пут у историји буде гостовао на "Метрополитану".

Атлетико Мадрид и Дијего Симеоне сигурно ће желети да искористе нервозу код двојице веома импулсивних играча градског ривала уколико буду препознали да се сукоб из свлачионице пренео и на терен, али могућ је и другачији исход првог овосезонског "Мадрилења" - да Зидан ову фрку искористи као варницу за пламен који ће "запалити" модерни стадион црвено-белих и лансирати "краљевиће" у јуриш за лидером, Барселоном, а потом ко зна... можда и јуриш ка новој одбрани круне у Европи.

Истичући да су Рамос и Роналдо паметни људи и да поштују један другог, Зидан је практично разоружао обојицу уколико су имали намеру да наставе са чаркама.

А, како је почело?

Почело је, како то углавном бива од Роналдовог доласка у Мадрид, у периоду сезоне када њему лично није ишло што се по природи ствари осетно одрази на игре и резултате целе екипе. Под претпоставком да један другоме нису оћутали и неке од коментара у самој свлачионици, први је одлучио да проговори Португалац који је прокоментарисао да је логично што се екипа мучи јер је слабија него прошле сезоне.

"ЦР7" је ту алудирао на одласке Алвара Морате и Џејмса Родригеза, али и умањио важност трансфера који су летос обављени, а у којима је екипа подмлађена неколицином веома талентованих шпанских фудбалера.

Рамос је одговорио у свом стилу лобирајући јавно за долазак Нејмара у Реал, између редова упућујући на то да је проблем екипе неефикасност, а о томе сведоче и бројке - с обзиром на то да хронично повређени Гарет Бејл не игра месецима, остатак "Биг 3" навале сакупио је заједно два гола ове сезоне у Примери: Роналдо 1, Карим Бензема 1.

У све се укључио и Бензема, који је на све гласније критике због тога што је наводно себичан, одговорио:

"Роналдо је себичнији од мене, али је то 'нормално'".

С тим у вези, у "Марки" и "Асу" често се може прочитати да Бензема и даље игра за Реал само зато што се не буни када му Роналдо не одигра пас у гол шанси и да је то једна од његових најважнијих "врлина".

На вести о томе да би Реал заиста могао да отме Нејмара и да је Пари Сен Жермен заправо само послужио као полигон за ово потенцијално понижавање Барселоне, Роналдо је одговорио на стари начин - најавом одласка из клуба, "јер је несрећан".

Заправо, радило се о томе што Перез није желео да му у 33. години понуди наставак сарадње под истим финансијским условима који стоје у актуелном уговору, већ му је наводно понуђена недељна плата од нето 400.000 евра што је најбољи фудбалер света у избору ФИФА доживео као увреду.

Иако је могуће да Реал полако припрема подлогу за растанак са Роналдом, и да ће Рамос помоћи у томе, Зидан за сада - бар јавно - успева да игнорише ствари које се догађају у и око клуба, а колико је све озбиљно и колико су Серхио и Кристијано заиста паметни људи свесни величине клуба и заслуга овог другог…

...сазнаћемо јако брзо!

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар