Могерини љута на Харадинаја

Шефица европске дипломатије Федерика Могерини напустила је данас састанак Савјета за придруживање и стабилизацију увријеђена због инсистирања косовског премијера Рамуша Харадинаја да се повећа учешће САД у процесу дијалога Београда и Приштине.

Свијет 17.11.2017 | 15:33
Могерини љута на Харадинаја
Како Тањуг незванично сазнаје из бриселских извора, порука ЕУ косовском премијеру Рамушу Харадинају јесте да Косово мора озбиљно да ради на својој европској перспективи и да искористи прилику коју цијели регион има у погледу европске перспктиве.

Раније данас изненада је отказана конференција за медије шефице ЕУ дипломатије Федерике Могерини и премијера Косова Рамуша Харадинаја која је била планирана по завршетку састанка Савјета за стабилизацију и придруживање ЕУ и Косова.

Званично објашањење европске стране било је да је разлог отказивања ”питање агенде”.

Косовски дописници из Брисела јављају о ”лошој амосфери” која је владала током састанка Савјета за стабилизацију и придруживање између ЕУ и Косова која је одржана јутрос у згради Европског савјета.

Извори са састанка наводе да је косовски премијер Рамуш Харадинај инсистирао на већем учешћу САД у процесу дијалога између Београда и Приштине коме посредује ЕУ.

Наводи се и да је шефица ЕУ дипломатије то схватила лично и напустила сатанак Савјета прије његовог завршетка.

У саопштењу Европског савјета се, међутим, не помиње да је ЕУ отказала претходно најављену конференцију косовског премијера Рамуша Харадинаја и високе представнице ЕУ Федерика Могерини, као ни да је шефица европске дипломатије, како су пренијели извори Тањуга у Бриселу, напустила састанак, увријеђена због инсистирања Харадинаја да се повећа учешће САД у процесу дијалога Београда и Приштине.

Наводи се да је поздрављен недавни напредак у овом правцу и истакнута неопходност да свих договори постигнути у дијалогу морају бити имплементирани без даљег одлагања.наведено је у заједничком саопштењу објављеном на сајту Европског савјета.

Косово је, како се наводи, изразило чврсту посвећеност томе да брзо спроведе кључне реформе које подразумијева ССп у блиској координацији са европским институцијама.

Састанком је предсједавао Харадинај уз копредсједавање високе представнице Могерини, док је европски комесар Јоханес Хан представљао Европску комисију.

Иначе, Харадинај се прије састанка Савјета одвојено састао са Могерини и Ханом, а на сајту косовске владе је саопштено да је он том приликом нагласио да је Косово фактор стабилности и да показује посвећеност изградњи "добрих односа са сусједима, укључујући и Србију са којом води дијалог о нормализацији односа".

"Премијер Харадинај је нагласио да је овом дијалогу потребан нов формат и одређени рокови како би се завршио конкретним резултатом, узајамним признавањем између две државе", наведено је у владином саопштењу.

Иначе, ово је прва званична посјета Харадинаја Бриселу од преузиања премијерске функције.

Он је поред учешћа на сједници Савјета за стабилизацију и придруживање ЕУ и Косова, билатерално разговарао са високом представницом Федериком Могерини и комесаром за преговоре о проширењу Јоханесом Ханом.

(Независне/Тањуг)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Комесар за проширење Новоматица

17.11.2017 15:20

Јоханнес Хан је Новоматицов комесар и једино му је битно да шири Новоматицов посао прања новца,а сад ће са Харадинајем направити договор о Новоматицовим активностима на косову,Харадинај ће добити огроман кеш да Косовске институције штите Новоматицово прање новца,а пошто шиптари воле радити са дрогом као и Новоматиц сарадња ће бити веома успјешна,поред прања новца Новоматиц ће имати на Косову и складиште за другу коју довози из Јужне Америке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роле

17.11.2017 15:21

Па гори су они над СА таквим људима имају у опсте икаква писла па погледајте наста овај сипттарски терориста лици европо Стадт си себи дозволила да разговарас СА цобанима и зликовцима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саво

17.11.2017 15:24

Овај зликовац и онај Салкиц исти КО да ин је један правио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бакир

17.11.2017 15:54

Саво бас си ти љепси није све у љепоти треба несто имати у тинтари.

Name

Брле

17.11.2017 15:26

Ја премијера мој бозе ал каква дрзава такав и премијер типицни терориста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

истина американац

17.11.2017 19:13

Ја сам зивио у пола дрзава европе али једна једина сто ваља и сви је воле а то је УСА.

ОДГОВОРИТЕ