Звијезда као Звезда, подвиг ријетко виђен у БиХ!

Звијезда из Градачца је јесењи шампион Прве лиге Федерације БиХ, а тим са стадиона "Бања Илиџа" на 15 утакмица примио је само ТРИ гола! На прољеће велика борба са Слогом и Олимпиком за пласман у Премијер лигу БиХ.

Фудбал 18.11.2017 | 16:00
Звијезда као Звезда, подвиг ријетко виђен у БиХ!
Гранитна одбрана Звијезде Градачац, предвођена чуваром мреже Емиром Прљачом, у првом дијелу сезоне у Првој лиги Федерације БиХ капитулирала је само три пута, па је јесења титула заслужено стигла на стадион "Бања Илиџа".

Подвиг какав се ријетко виђа на бх. теренима.

Звијезда је успјела на 12 од 15 утакмица да сачува свој гол, а једино се фудбалери Вележа, Орашја и Олимпика могу похвалити чињеницом да су тресли мрежу сјајног Прљаче, који је бранио гол на свим сусретима.

"То је заслуга цијеле екипе. Играмо сви као један и не треба издвајати појединце", скромно је на почетку разговора за МОНДО рекао 24-годишњи голман Прљача.

Презадовољан је оствареним у првих 15 мечева сезоне.

"Сигурно је ово за нас била успјешна полусезона. Нико није очекивао овакве резултате, а једино смо ми сами вјеровали да можемо остварити нешто тако. Резултати су плод нашег квалитетног рада током припрема, а све је сјајно сложио тренер Шабић. Пред почетак сезоне нисмо најављивали велике амбиције. Жељели смо да вребамо из прикрајка, али смо се на крају заслужено нашли на врху", каже талентована "јединица" Звијезде Градачац.

Клуб који је 2015. испао из премијерлигашког друштва, тако је на добром путу да се врати у бх. елиту, иако ће на прољеће имати велику конкуренцију у виду Слоге и Олимпика.

Екипе из Симиног Хана и Сарајева заостају бод, односно два, па ће сигурно у наставку првенства настојати да стину и престигну "црвено-бијеле" из Градачца.

Нермин Шабић пред почетак сезоне стигао је на кормило Градачачана, а иако примарни циљ није био повратак у Премијер лигу, 43-годишњи стручњак успио је да посложи коцкице, па је његова екипа на 15 утакмица забиљежила 10 побједа, три ремија и само два минимална пораза.

"Освајањем првог мјеста на полусезони морамо бити задовољни. Оно што смо пружили ове јесени је феноменално. На 12 утакмица нисмо примили гол и то је статистика за дивљење. Играчи су били ти који су одрадили већину ствари. Направили смо јак колектив, добро смо пропраћени од стране управе, тако да смо укомпоновали све сегменте. Ако узмемо у обзир изузетно јаку конкуренцију, можемо бити још задовољнији оствареним", поносно истиче Шабић.

Звијезда је током јесени примила само три гола, док су нападачи 21 пут тресли противничке мреже. Предњачили су Обрен Цвијановић са шест и Гедеон Гузина са пет погодака.

"Постигли смо 21 гол, што је скоро 1,5 по утакмици. Можда смо на неким утакмицама могли више. Али, оно на шта смо поносни су само три примљена поготка, што је заиста раритет. Мало сам пратио статистику и једино се београдска Црвена звезда може похвалити чињеницом да је примила три поготка на 15, 16 утакмица. Можемо бити презадовољни како је комплетна екипа одиграла полусезону", поручио је.

У наставку ће бити веома тешко сачувати трон, с обзиром да велику конкуренцију у врху табеле Прве лиге Федерације БиХ.

"Ту су Олимпик и Слога, али и изузетно добре екипе Босне и Вележа. Биће јако тешко. Увијек је лакше доћи до врха, него остати ту. Међутим, ово што смо урадили до сада, ако успијемо да се организационо и играчки појачамо, биће добра подлога да будемо конкуренти до самог краја. Наравно, неће бити лако. Сви су видјели колико можемо и припремају се за наставак. Предстоји нам врло занимљиво прољеће и мислим да ће бити неизвјесно до самог краја. Нећемо се опустити нити задовољити овим што имамо. Знамо колико морамо радити, колико је потребно труда и одрицања, тако да ћемо предузети све да сачувамо прво мјесто", закључио је кормилар Звијезде Градачац.

Директор прволигаша из Градачца Здравко Ђурић за наш портал потврдио је да ће Шабић, али и први чувар мреже Прљача те остали играчи који су дали највећи допринос освајању јесење титуле сигурно и на прољеће бити чланови Звијезде.

"Из нашег клуба нико неће отићи, с обзиром да сви имају уговоре до краја сезоне. Јуче и данас смо обавили разговоре са свима. Не желимо никога ко је незадовољан у клубу. Али, сви су потврдили да остају. Једино ћемо се захвалити неколицини старијих играча, који више не могу задовољити критеријуме које намеће наш циљ, а то је улазак у Премијер лигу БиХ. Покушаћемо да доведемо три, четири нова играча, који би нам донијели превагу у односу на противнике са којима се такмичимо за пласман у виши ранг", рекао је Ђурић.

Иако су Слога и Олимпик фаворизовани од стране многих пред почетак сезоне, финансијски далеко слабија екипе Звијезде Градачац успјела је након првог дијела сезоне да их остави иза себе.

"То је карактеристика ове полусезоне, да је једна слабија екипа, гледано са финансијског и економског аспекта, резултатски успјела да надмаши имућније ривале. Настојаћемо да тако остане и у наставку. У сарадњи с нашим начелником општине и спонзорима покушаћемо обезбиједити екипи квалитетне припреме, односно финансијска средства, како би максимално спремни ушли у други дио првенства", додао је директор "црвено-бијелих".

Он је потврдио да ни људи у клубу нису могли очекивати овако добре резултате.

"Тешко да смо могли очекивати овако успјешну сезону, иако смо ми у управи дали све од себе да ангажујемо појачања која би могла задовољити наше критеријуме. За разлику од других, довели смо баш оне играче који су нам потребни и момци су оправдали наше повјерење. Освајањем титуле јесењег шампиона показали су да посједују квалитет и да на њих можемо озбиљно рачунати у будућности."

За крај, прогнозирао је шансе Звијезде Градачац да се окити шампионском титулом и након три године избори повратак у бх. елиту.

"Послије првог дијела сезоне, наше шансе су знатно веће него на почетку. Звијезди дајем 80 одсто шанси за титулу, а свим осталим 20 одсто", закључио је Ђурић.

ЕКИПА

Екипа Звијезде Градачац је својеврсни спој младости и искуства. Прекаљеним фудбалерима попут Дарија Дамјановића, Дарија Пурића, Зорана Кокота и Армина Капетана пиркључене су младе снаге. Осим поменутог голмана Прљаче, те Гузине и Цвијановића, највећи терет у првом дијелу сезони поднијели су Енес Брчкалић, Џенис Хусеинспахић, Мухарем Ћивић, Немања Ђекић, Арнел Дедић, Анис Девеџић, Химзо Хевесевић, Иван Ивановски, Муамер Аџем...

ТАБЕЛА ПРВЕ ЛИГЕ ФБИХ: Звијезда Градачац 33, Слога Симин Хан 32, Олимпик Сарајево 31, Босна Високо 28, Орашје 27, Вележ Мостар 26, Чапљина 24, Рудар Какањ 20, Братство Грачаница 20, Игман Коњиц 19, Славен Живинице 18, Металеге-БСИ Јајце 16, Искра Бугојно 14, ТОШК Тешањ 13, Травник 7.

Извор: мондо.ба

Коментари / 0

Оставите коментар