Научници вјерују да су пронашли Будине посмртне остатке

Према легенди, кад је Сидарта Гаутама, познатији као Буда, умро пре 2. 600 година, његово тело је кремирано, а остаци су подељени међу осам краљевских породица.

Занимљивости 16.11.2017 | 08:27
Научници вјерују да су пронашли Будине посмртне остатке
На крају су се изгубили и расули у различитим деловима света. Међутим, сада научници округа Ђинчуан у Кини кажу да су пронашли кутију са хиљадама делића његових кремираних остатака, укључујући зубе и кости. У кутији је пронађена порука двојице монаха који су двадесет година прикупљали све Сидартине остатке.

Јунђјан и Џиминг наводно су закопали кутију пре више од 1.000 година, у јуну 1013. са описом како су их сахранили у дворани храма Манџусри.

Такође су пронађени делови грађевине за коју археолози сматрају да су припадали управо том храму, као и 260 статуа Буде, неколицине богова и људи који су тражили просветљење.

Научници су до открића дошли још 2012. али је рад преведен на енглески и представљен свету тек ове године.

Научници не знају да ли су статуе закопане у исто време када и кутија. Они, такође, нису сигурни да ли је реч о аутентичним остацима Буде, будући да су широм Кине више пута пронађене кутије са пепелом и остацима тела за које се тврдило да су припадали том светом човеку.

 Б 92
фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

yес

16.11.2017 13:24

тако треба и са Милетом,спалит и просут по цитавој БиХ па нека га скупља његов СНСД.

ОДГОВОРИТЕ