Мост ће градити кинеска фирма?

Кинеска државна корпорација "Цхина Роад анд Бридге Цорпоратион" (ЦБРЦ) најозбиљнији је кандидат за посао изградње Пељешког моста и сасвим је изгледно да би у идућих десетак дана требало да буде прихваћена најјефтинија понуда ЦРБЦ-а вриједна 2,08 милијарди куна (око 520 милиона марака) без ПДВ-а.

Регион 15.11.2017 | 20:40
Мост ће градити кинеска фирма?
У овом тренутку у току је завршна евалуација све три пристигле понуде у Хрватским цестама те дефинитивна одлука још увијек није донесена, али је према незваничним информацијама, кинеска државна корпорација врло близу одабиру, како због најмање цијене која је готово 600 милиона куна јефтинија од кункуренције, тако и због банкарских гаранција те изузетних референци ЦБРЦ-а, сазнаје "Нови лист".

У кинеском конзорцијуму су иначе и фирме "ЦЦЦЦ Хигwаy Цонсултантс", "ЦЦЦЦ Сецонд Хигwаy Енгинееринг" и "ЦЦЦЦ Сецонд Харбоур Енгинееринг".

Како је од раније познато, три понуђача су предала своје понуде у другом кругу тендера за пројект изградње Пељешког моста и приступних путева, а осим Кинеза, понуде се стигле и од аустријског "Страбага" који је понудио цијену од 2,622 милијарди куна без ПДВ-а те од талијанско-турске заједнице понуђача коју чини Асталди с турском компанијом "Иçтас" с понудом од 2,551 милијарди куна без ПДВ-а. Све три понуде биле су битно веће од процијењене вриједности радова од стране наручиоца Хрватских путева, која је износила 1,756 милијарди куна без ПДВ-а.

Милион радника

Уколико се заиста потврди избор ЦБРЦ-а, биће то први већи и важнији кинески пројекат у Хрватској, а уједно ће се додатно оснажити већ постојећа присутност у региону кинеског грађевинског дива, који има невјероватан број запослених, већи од милион радника широм свијета и има око 50 огранака и представништава у више од 50 земаља и регија у Азији, Африци, Европи и Јужној Америци. 

Ријеч је о компанији која дефинитивно спада међу највеће грађевинске фирме у свијету, а познати су можда и највише по изграђеним мостовима од којих неки спадају међу највеће у свијету, као и по низу пројеката у изградњи жељезница, лука, аутопутева, зрачних лука, тунела и друге инфраструктуре.

Подружнице у Србији и Црној Гори

Кинеска корпорација већ ради на великим пројектима у Црној Гори и Србији, гдје су основали своје подружнице.

У Црној Гори је у току један од највећих инфраструктурних пројеката у историји ове земље, а ријеч је о изградњи аутопутева која ће повезати луку Бар с мјестом Бољаре у Србији у дужини од 169,2 километра. 

У Србији је кинеска компанија запослена на изградњи моста Земун – Борча дугог 1,5 километара с припадајући прилазним путевима у дужини од додатних 20-так километара, пише "Нови лист".

Извор: Н1.инфо

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Зоол

15.11.2017 21:03

Имају јефтину радну снагу.Директ из Кине доводе људе,раде јефтино и спавају по контејнерима.Целик који је највеца ставка такодје имају висеструко јефтинији од Европског,да подсјетим да су купили скоро Смедерево у Србији.Ово боли Европу јер дају вецину новца а страбаг и остале лоповске фирме не могу проци на тендеру јер је плата Аустријанца десет пута веца од Кинезове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анте

15.11.2017 22:11

Мора да це дуго трајат до прве буре

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛАН

16.11.2017 08:42

Код нас све са подсмехом!А Кинези задају главобољу и американцима у свим деловима привреде и других делатности!Кина је вец постала светско цудо у свим сегментима рада.Дзиновским корацима гази све пред собом.Само ми подсмесљиве коментаре о њима.Није ни цудо,искомплексиран и фрустриран бакански народ само би да лези и критикује!А ми из БиХ,посебна прица!Дрзава само по имену,залост!

Name

Реган

16.11.2017 07:08

Ако не знају коме це дати посао,ја предлазем нека га дају Интегралу из Лактаса па да виде ста је квалитет,и нека буду спремни доплатити јос око 100%,да могу оне лопине Станковиц Слободан и Додик Милорад фино подијелити.Ето

ОДГОВОРИТЕ
Name

Таг

25.11.2017 04:57

Оно што се може родити у глави балканаца, не може ни у једној другој. Па зар није лакше направити мост-аутопут преко територије БиХ (куд већ и иде) него будалесати с тим мостом који ће повезати полуострво с копном на истом мјесту гдје су то полуострво и копно, већ и повезани. Дакле дигнеш аутопут на високе стубове и тај који туда вози не може сићи с тог аутопута. Нема ни пасошке ни царинске контроле. А кад и БиХ удје у ЕУ, онда нема контроле свакако. Дакле?

ОДГОВОРИТЕ