Имате ли храбрости за масажу - ножевима?

Међу бројним радњама широм тајванске престонице Тајпеја, које продају разноврсно лековито биље и препарате, налази се и једна у којој њени власници Ман На Ло и Чен Јунг Ли своје муштерије "третирају" челичним оштрицама.

Занимљивости 15.11.2017 | 10:48
Имате ли храбрости за масажу - ножевима?
Када би неко са стране, ко није упознат са овом вештином, видео како ови масери терапеути великим месарским ножевима "тапкају" по леђима својих муштерија, вероватно се не би баш најбоље осећао.

Масажа ножевима, позната и као "даи лиао", подразумева да се масери, уместо руку, користе ножевима посредством којих усмеравају проток позитивне и негативне енергије из коже онога кога масирају.

Иако то и не изгледа баш тако, оштрице ножева нису наоштрене, као што би то биле да се они користе у месари. Но, и поред тога, овакав третман није за свакога.

"Оно што ми радимо није религија. Није ни наука. Наша вештина је у вези са енергијом. Она помаже људима да пронађу свој позитивни чи и да додирне њихову душу", каже Хсиао Меи Фонг, власница Едукативног терапеутског центра "Древна уметност терапије ножем" из Тајпеја.
Она каже да, иако ова терапија посматрачима може да делује као нешто насилно, "дао лиао" масажа ножевима враћа енергију стимулишући циркулацију и враћајући баланс телу. Цена третмана је око 40 долара, а муштерије су сви од беба до стогодишњака.

"Дао лиао" је наставак традиције дуге више од 2.000 година, коју су започели будистички монаси. Иако је настала у Кини, тамо је, из непознатих разлога, нестала. Одржала се на Тајвану. Стручњаци тврде да се пораст интересовања за ову древну методу може довести у везу са великом популарношћу акупунктуре у последњим деценијама.


Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар