Иванић. Косово неће бити признато

Младен Иванић, српски члан Председништва БиХ, за Дојче веле каже да док је он ту, Косово сигурно неће бити признато.

Босна и Херцеговина 15.11.2017 | 10:15
Иванић. Косово неће бити признато
Он је додао и да евентуални референдум у Републици Српској не би подржао.

На конкретно питање да ли би подржао референдум о независности Републике Српске, Младен Иванић, српски члан Председништва БиХ рекао је :”Не бих“.

“У овом тренутку ми не можемо сами да се договоримо. У овом тренутку не постоји ни једна међународна снага која би иза тога стајала. Због хиљаду разлога. Прва Србија не би стала иза тога због Косова. Постоји само трећи начин како то можете да урадите, а то је ратом. Ја то не желим и никада нећу ући у рат“, рекао је Иванић. Ипак, он је додао и следеће: “Ако остане ово пренемагање које сада имамо, онда ја не знам шта ће се догодити за 20 година. Моја генерација о тим стварима неће одлучивати и управо зато мислим да су све те теме бесмислене“, каже Иванић. 

Три различите концепције

Говорећи о проблемима у БиХ Иванић је рекао: “Кључни проблем БиХ је сазнање да овде постоје три различите концепције. (…) Да би БиХ функционисала постоје две претпоставке: једна је поверење међу људима, а друга лидери спремни на компромис, којих такође нема.“

Када је реч о његовом концепту за БиХ, Иванић је рекао:”Јачати поверење између људи, избегавати ствари које нас деле и које нас враћају у прошлост и окренути се ономе око чега можемо имати сагласност, а то су пре свега животна питања. Те велике теме за које знамо да немамо сагласност, ја уопште не бих отварао, јер како ћемо их променити, који је смисао тога“.

Када је реч о економском стању и привлачењу инвестиција у БиХ, Иванић је рекао да је највећи проблем земље њен имиџ: “Нико озбиљан – па ни страни, ни домаћи – не желе овде да улажу јер не знају гдје то иде.“

“Ја вам гарантујем да БиХ може постати симпатичан модни тренд у Европи, као што је то некада била Словачка. Основна претпоставка је пар позитивних вијести“, каже Иванић.

Иванић се залаже за то да БиХ остави прошлост иза себе јер се око тога “нећемо договорити“, али такође каже: “Ја сам 2004. био у Сребреници. Никада, ни у доба највећих криза, нисам вређао жртве.“

Нема признања Косова

Иванић је за ДW рекао да, док је он члан Председништва, БиХ неће признати Косово: “Мој политички став је да начин на који је Косово добило независност потпуно је мимо међународних правних норми и као неко ко има ту могућност, ја ћу ту могућност и да користим. Док сам ја овде, Косово сигурно неће бити признато. Ако се појави неки српски политичар који буде сматрао да то тако треба, сасвим поштујем. Мислим да се живот људи са Косова и из БиХ може олакшати.

“Постоји неки осећај да ће се неком врстом политичког притиска индиректно десити признање. То је немогуће“, поручује Иванић.

ЕУ искрено отворила врата

На питање да ли је Европска унија регион Западног Балкана предуго препустила самом себи, Иванић је одговорио: “Мислим да је нама помогла избегличка криза и да је Европа схватила да и овај део може постати потпуно нестабилан и зато је мало – не мало, него рекао бих овај пут искрено – отворила врата Западном Балкану.“

“Раније је био званични став да регион може у ЕУ, а с друге стране на састанцима – не могу рећи ко је то тврдио – али врло важни људи су говорили да након Хрватске нема проширења“, каже Иванић.

Када је реч о празном простору који је настао за време у којем се ЕУ није превише бавила Западним Балканом, тј. јачањем утицаја Русије и Турске у региону, Иванић каже: “Овдје постоји велика мистификација око великих улога. Право да вам кажем, ја те велике улоге у свакодневном животу не видим. Не видим шта је то спектакуларно Турска инвестирала у БиХ. Што се Русије тиче не видим ни ту нешто посебно. Русија је постала нешто директнија када је у питању одбрана Дејтонског споразума и чвршће стоји иза Републике Српске.“

О пријему БиХ у НАТО Иванић каже: “За мене је логично да су Бошњаци у НАТО, јер је Турска у НАТО. За мене је логично да Хрвати кажу идемо у НАТО, јер је Хрватска тамо. А за мене је и потпуно логично, а друго питање је да ли неко хоће то да прихвати моју логику, да Срби кажу да не можемо док не буде Србија.“

(Б92/Дијче веле)

Коментари / 29

Оставите коментар
Name

Вивалди

15.11.2017 10:17

Тако је предсједнице Иванићу, никада га Срби признати неће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

15.11.2017 10:22

Е ето ко да је Косово признати или не, несто битно за бх!!! Сад цемо сви срецно зивјети сто је то рецено

Name

Ре.ре

15.11.2017 13:43

Која бих комсо,јел она сто сте унистили ил ова сто је распарцана?! Да сте хтјели заједно да зивимо неби пуцали у војску у коју сте се заклињали.

Name

Миле

15.11.2017 14:10

Али у долини пањева.

Name

Маша

15.11.2017 10:19

Косово је Србија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радмило

15.11.2017 11:47

Крим је Русија!

Name

лугер

15.11.2017 12:38

Каталонија је Спанија.

Name

Прцић

15.11.2017 13:00

РС је БиХ.

Name

Рех

15.11.2017 15:48

Федерација је Хрватска

Name

Да се зна..

16.11.2017 12:35

РС је срце БХ-а. Била, биће и остаће и у првом и у другом футуру..

Name

075

15.11.2017 10:22

Драган Човић само дан прије у интервју за исти медиј је доста јасно и прецизно рекао да Косово се треба признат и да то за њега није уопште питање да ли треба или не, навео је да се мора наћи консензус и признати Косово.И како сада Додик није њега назвао непријатељем Србије и како нема реакције на ту изјаву још је он тренутно Пресједавајући Предсједништва БиХ("шеф" државе)?! Зашто Вучићу и Додику не смета Мило Ђукановић? Признао је Косово и увео ЦГ у НАТО, па опет лијепо сарађују...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.11.2017 10:55

Мрзе Босњаке ето то је то.Ал нека обит це им се о главу.

Name

Пајдо

15.11.2017 11:03

Немар реакције на ову истину око Цовица од Срба и не оцекуј. Србин хоце да цује само оно сто он хоце да цује . Ниста висе ни мање. Бакир је тацно рекао ста је рекао али Срби трврде да је несто рекао сто није рекао. Знаци лазу опет сами себе .Криве цињенице.Србин ти је ко кап прљаве воде. Убацис у цисту и ста се деси? Замути све!

Name

075

15.11.2017 14:46

@ Ре & @ Пајдо БиХ, Хрватској и Србији служи само као септичка јама у коју они своје фекалије избацују јер имају милион проблема и када год желе да то прикрију сјете се "унитарне" БиХ!! Срећом ово није 1992. и никада неће бити! Пацифиста сам, али боље је и ратни епилог него ова вјечна пат позиција која нас све излуђује!!

Name

Драги

15.11.2017 10:31

Уважени Бошњаци БиХ може само бити сложена државна творевина и што прије то схватите боље за све нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оепс

15.11.2017 10:56

Кад си са Србима то не мозе другације !!! Сто мозе једноставно кад мозе компликовано! 1+1=2 Код Срба у БиХ ? Ни то није сигурно. Босњаци у БиХ не могу имати своје мисљење И зеље. Само је то за Србе резервисано!?

Name

Клнтон

15.11.2017 11:14

Сватили су Босњаци све . Зиве заједно са непријатељима , изврсен геноцид на њима Требали даље набрајат. Иваниц се јавља да се и он показе као битан. Све је јасно као дан. Косово је Република .

Name

Мата

15.11.2017 11:15

Драги Босански Срби ,БиХ само мозе функционирати по дејтонском споразуму ако не, врацамо се на РБиХ сто је мислим и циљ босњака,легитиман да а дали је проводив ,као и додиков референдум о оцепљењу легитиман да а дали је проводив без сукоба.

Name

Адиомаре

15.11.2017 11:24

БиХ треба да буде мала Еx-Yу, тја позната мета, познато одстојање.

Name

Зеница

15.11.2017 10:55

И тако сада ће,након праве "рафалне паљбе" која је трајала ових дана на ову тему о којој нема консензуса у овом тренутку,бити све мање приче о томе... Док опет не дође до неке нове ублехе неког од "лидера" којим ће показати своју "бригу о свом народу,нацији,вјери" и осталим вриједностима о којима они свакодневно брину... А до тада,глупи народе,гледај како ћеш саставити крај са крајем,платити (бар неке) комуналије,како ћеш школовати дјецу након чега остаје питање да ли ће се та дјеца (икада) запослити и те неке остале "неважне" ствари и то све до наредног театра апсурда у изведби неког од "лидера"... Ваљда и не заслужемо боље,обзиром на то да смо свјесно пристали да не мислимо својом главом него смо допустили да "они" мисле за нас... Поздрав...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Исток

15.11.2017 10:56

Иванићу Србендоооо. Све што радиш,радиш у тишини без галаме.Све што си тиши,далеко се чујеш.Капа доле мајсторе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Момо

15.11.2017 11:06

Само бакира , додика и цовиц отјерати у историју , завадјају људе и празне им дзепове. Погледајте људи ста они све имају , памет у главу народе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Леко

15.11.2017 11:18

То је и бакир рекао без договора тројице нема признања косова,рекао је да лицно зели признање косова као сто и ти иваницу незелис па у цему је разлика у та два става.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кхал Дрого

15.11.2017 11:24

Ма добро, Бакир, онако ограничен, са мало занио, одвалио подосто тога несувислог, да не кажем будаластог, па мора да објашњава шта је заправо рекао. Хоће то код њега када крене да "умује из своје главе". Но добро, није до њега, не разумије проблематику, последица малоумности, опроштено му је. Наравно да нема ништа од признања ове самопроглашене твиревине на југу Србије. Додуше, могуће је и то, није да није. Али прво се фед.БиХ одвоји од Српске па онда нека признају Курдистан, Каталонију, Косово, кога год им воља. А што се тиче будућих референдума, као и пута којим ће Српска (а Српска је једина овдје неупитна, о свему другом се може причати), ту треба пуно мудрости, али код тако важних питања мора постојати јединство свих политичких опција (ових 5 "тројанаца" у НС Српске ту не бројим наравно) у Српској. Којег нема тренутно, 2 политичка блока су опасно завађена, и многи, па и медији, раде на раздору у српском корпусу. Но, надајмо се и да ће се Срби дозвати памети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

демагог

15.11.2017 11:34

Несто цитам овај текст а немогу да се не запитам јели само мени смијесно ово лицемјерство....Кад додик на сваком могуцем интервјуу казе како је БИХ немогуца дрзава,,како се треба одцијепити,,а рс је дио БиХ...као рецимо и косово...а онда се цуде и дигну халабуку кад Бакир казе или неказе несто слицно...Даље казе,,Босњаци зеле у нато зато сто је турска у нато...греска мој Иваницу цак и за тебе рекао бих интелигентног цовјека..Босњаци зеле у нато а самим тим и цијела БиХ..зато сто би се на овај простор трајно донијела сигурност за све народе,,какве везе има србија по питању уласка БиХ у нато..то је друга дрзава..Сто се тице косова признањем од стране БиХ..нити би ста косово добило ни Бих..дакле небитна ствар,,а инаце цијели свијет је то признао..тако да,,признање од БИХ мање-висе..инаце и црна гора је признала косово...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад

15.11.2017 14:09

Јој сто ме нервирате. Косово је одавно изгубљено и прва ће га Србија признати, јер нема у ЕУ без тога. Само излудјујете народ, који је слијеп поред здравих очију!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

лугер

16.11.2017 09:44

Није њихово док га се ми не одрекнемо.

Name

Конкорд

16.11.2017 10:04

А никад га се одрећи нећемо. Косово је Србија.

Name

бск

17.11.2017 18:24

Знас колико се пита иваниц толико колико и ми који писемо ове глупе коментаре али сваки цовек се наљути па мора свој бес да исказе на неки нацин а иваниц Које јос цуо за њега јаких муда.

ОДГОВОРИТЕ