Борци траже плате и пензије из буџета

Ни послодавци ни синдикат нису задовољни, а БОРС не одустаје од захтјева за збрињавање око 3. 500 бораца, који су старост дочекали без плате и пензије.

Република Српска 15.11.2017 | 09:30
Борци траже плате и пензије из буџета
 До сада смо били изузетно стрпљиви и толерантни, али како неко мисли да је то знак наше слабости љуто се вара. Не могу нам министри, премијерка, предсједник Народне скупштине РС, на састанцима обећавати рјешење, а у буџету га „заборавити“ – поручује предсједник Борачке органиазције РС Милиомир Савчић.
 
Каже да још није добио звничан позив за консултације о преднацрту буџета, које су почеле јуче.

Борачка већ мјесецима тражи да се око 3.500 незапослених бораца, који имају више од 65 година старости, а мање од 15 година стажа, пензионишу по посебним условима.

У Влади РС су израчунали да би за њихово збрињавање било потребно око осам милиона КМ годишње, што, како су процијенили, није нека цифра.

Министар рада и борачко инвалидске заштите Миленко Савановић, раније је за „ЕуроБлиц“ изјавио да ови борци не могу у пензију, јер би било ризично „распакивати“ закон о ПИО, али да ће се за њих „наћи неко рјешење“.

Преднацрт буџета међутим показује да тог рјешења нема ни на видику и да ће остарјели борци, ако се нешто не промијени, бар још годину дана остати празних џепова.

Министар Тегелтија је образложио да ова категорија не може бити уврштена у буџет, јер за то нема законског основа.

- То није никакав аргумент. Закони се увијек могу мијењати, како би се прилагодили промјенама у друштву – одговара Савчић.

Буџет РС за идућу годину, према преднацрту, износиће 3,3 милијарде и биће већи у одосу на овогодишњи за 91,4 милиона.

И ове, као и претходних година, буџет је углавном социјални, па је и битка за социјални буџетски колач, жестока.

Борци нису једини, који ће консулатације о буџету искористити да искажу незадовољство. Разговори на ову тему су почели јуче, састанком одбора за привреду Владе РС, а настављају се данас, састанком са синдикатима.

О чему су привредници разговарали у кабинету министра индустрије са Петром Ђокићем, јавност није обавијештена, али је је већ познато да траже смањење оптерећење кроз доприносе.

Тако су се дуго залагали за промјену закона, како би се смањио допринос за запошљавање, а повећао допринос за дјечју заштиту и тако намакле паре за исплату наканда за породиљско одсуство радница у бруто износу.

Наиме, предузећима, поготово онима који запошљавају женску радну снагу, велико је оптерећење што рефундације за породиљско касне, а послодавци морају из свог џепа плаћати доприносе за раднице на трудничком.

Влада РС је уважила оно што су послодавци тражили, али с тим да се „вишак“ новца усмјери незапосленим породиљама док ће запослене младе мајке и њихови послодавци и даље остати - кратких рукава.

У Савезу синдиката РС траже, опет да се обезбиједи дужа и издашнија накнада за раднике који остану без посла.

- Наши захтјеви су познати и већ смо их послали Влади РС – каже предсјендица Савеза синдиката РС Ранка Мишић.

Највише новца за пензије и инвалиднине

Као и ранијих година, из социјалних издвајања највише новца је намијењено борачким категоријама, које ће добити укупно 212,4 милиона КМ.

За инвалиднине за породице породицама погинулих бораца планирано је 82,9 милиона, за инвалиднине ратним војним инвалидима 70 милиона, за борачки додатак 56,6 милиона, а за накнаду за одликоване борце 2,9 милиона КМ.

Ипак, на врху листе су пензионери, јер ће из буџета РС за Фонд ПИО РС бити издвојено више од милијарду КМ, или за 25,7 милиона КМ више него ове године.

Та издвајања ће омогућити редовну исплату пензија. С друге стране, за цивилне инвалиднине је планирано 6,5 милиона КМ, а за стипендије свега 2,2 милиона КМ.

(Блиц)

Коментари / 29

Оставите коментар
Name

Анализа запада

15.11.2017 08:55

Које лиузије? Русили онакву Југослвију нису одговарали за поцињени злоцин недјела после рата нису радили градили а хоце пензије. Гдје то има натоде на свијету побогу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

истина

15.11.2017 09:25

Нису они русили Југославију него су се борили да сви срби зиве у једној дрзави која се зове Југославија. Запад и потомци сарадника Хитлера су русили Југославију.

Name

ре истина

15.11.2017 11:00

Па засто це им онда паре нису се за паре борили...

Name

#

15.11.2017 12:11

Могу добити само оно сто виси преко,...

Name

дотт

15.11.2017 09:07

За 3500 бораца пуно осам милиона ,а годишњи буџет Додиков десет милиона , гдје ту памет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Треф

15.11.2017 09:42

...а син Игор преко Проинтера око 50милиона..

Name

Аца

15.11.2017 09:25

Борци су потросна роба, а један је Миле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мичиген

15.11.2017 12:46

Борци, ваше паре из буџета су код Каје и Тегелтије...они то паметније инвестирају и чувају ваше паре да их ви не би спискали тек тако...стрпите се још 20-ак година...

Name

ккк

15.11.2017 10:03

Мало је 8 милиона, треба обезбједити минимално 20 милиона да би имали око 460 КМ пензију сто је опет недовољно али боље иста него ниста!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дудек

15.11.2017 10:14

Бојовницима треба дати изванредне мировине јер су створили просперитетну државу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

доктор Арсланагиц

15.11.2017 10:17

Брига баје о борацкој популацији.На нивоу БиХ усвојен закон о пријевременом пензионисању припадника ОСБиХ а која се инаце састављена од све три компоненте односно армија БиХ,ХВО те ВРС.Те пензије би се инаце финансирале са нивоа БиХ.Након сто је закон просао све нивое власти у БИх од парламента преко дома народа а све је подрзала тадасња владајуца вецина из РС саСНСД-ом на целу Радмановиц улазе апелацију уставном суду и која је одбијена креце се у трговину са мрским Сарајевом.Борци из РС-а су стављени на тацну као једна од понда за трговину.Бузет који је тада тразио СНСД на нивоу БиХ је усвојен борцима из РС а који су били у ОСБиХ су исплацене отпремнине са уцјенон да морају потписати папир гдје се одрицу права на пензије.Борци из федерације су пребацени на федерални ниво (ПИО) исти добили пензије које нису мање од 500 КМ.Мрско баји да се са нивоа БиХ у пио РС дознацују паре за борце а за Дусанку Мајкиц то није проблем јос иста добије 40 хиљада КМ отпремнине.Сад за новинаре истразиваце препорука да се распитају гдје су и ста раде ти борци из РС-а који су преварени од баје колико је њих оболило те колико је припадника изврсило самоубиство у задњих 6 година а припадници су ове популације.

ОДГОВОРИТЕ
Name

боро - Савчићу

15.11.2017 10:19

Савчићу слушам те шта причаш и ко ти даје за право да раздвајаш борце . Опет тражиш дискриминаторски закон , докле тако . Ја сам борац прве категорије и изашао сам у пензију са пуним радним стажом . Радио сам прије рата , ратовао и наставио радити одмах после рата и то све приватно . Плаћао сам све доприносе и сад треба да испаднем будала и ја и сви они који су радили и плаћали обавезе, још ми дали неку сразмјерну пензију од које немогу живити . Ови људи су сви радили , али нису хтјели да плаћају држави ништа , а сад траже од ње .Нема проблема нека се да и овим људима , али колико се да њима МОРА се дати и свим осталим борцима без обзира на стаж и старост . Нема право ни Савчић ни било ко да раздваја права бораца . По ком закону се може некоме дати , а некоме не .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.11.2017 13:42

Савчић је научио заједно са југо официрима да има и прима две плате, а касније и две пензије. Наплатили су од СРЈ све неискориштене годишње одморе, регресе, топле оброке и низ других накнада за период од 1992. године до 1996. године. Шта су то имали обични борци и резервне старешине, ништа и они су само колатерална штета у властитој држави.

Name

адзенда

15.11.2017 16:19

Бравп за оба коментара, ти југо официри су дресирани да буду олос, цаст врло ријетким изузецима који су се отимали дресури.

Name

МОМА

28.12.2017 19:49

Борци су вец били раздвојени,кад су давали загарантовану пензију људима младјим 0д 60 година 480км, а понеки су имали само 15 година стаза.Сто се и тада ниси побуни.А ,ИНАЦЕ СИ У ПРАВУ,НЕ ТРЕБА БОРЦЕ РАЗДВАЈАТИ,ДАТИ СВИМА ИСТО.

Name

господо

15.11.2017 10:30

Испитајте у Зворнику , колико је један доктор узимао за пензионисање , а зна се да је то било 3000.00 км . Масу их је својим везама пензионисао који немају ни по 20 год стажа и сад имају боље пензије од нас који имамо пун стаж . Сви ти људи и данас раде по пијаци и шверцују , купују имовину имају станове и викендице . Само у Зворнику је таквих пар стотина сигурно .

ОДГОВОРИТЕ
Name

обицна фарса

15.11.2017 10:33

Нека неко из БОРС-а одговори ста је урадјено за борце у последњем сазиву БОРС-а и колико грдних пара троси фантомско удрузење Ветерана. Ето то за поцетак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

15.11.2017 10:43

Драги мији борци, борац прве групе има нешто преко 150 КМ годишње а пас луталица у азилу мјесечно има из буџета 150 КМ. Вриједимо дванаест пута мање од џукела. То су нам дали наши борачки челници које бира дезертар Миле по својој мјери. Можда ће и Савчић бити његов савјетник. Највећи шљам и послушници су предсједници општинских борачких организација, ријетки су регуларни, који покрадоше и оно мало што требају да добију борци. Све се дијели породици, родбини или се продаје. Ми смо требали док је био рат да би створили позицију дезертерима да владају. Они су се тад богатили шверцујући и крадући.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ккк

15.11.2017 11:13

Која то дрзава мозе издрзати ? Ни једна! Па зар нисмо из увјерења и потребе да одбранимо своја огњиста исли у рат. Сада не треба тразити посебне привилегије, то је срамота. На крају крајева добили смо дупли борацки стаз који је уписан у радну књизицу. Поставља се питање засто Радован није дао суму као сто је обецао!

Name

ре ккк

15.11.2017 12:35

Ти си из суме изгледа досао али суме из тебе није никада.Брига тебе за будзетом дрзаве теби је вазно да си запослен на дрзавним јаслама.

Name

Цурз

15.11.2017 10:48

А јест их Тегелтија изиграо ко малу дјецу. Прво немојте дирати закон о пиоу, а онда нема законског упориста. Само ви гласајте за њега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кур

15.11.2017 11:00

Бит ће плате ево рата опет фала богу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОС

15.11.2017 11:17

Сваки БОРАЦ треба да има 30,ПОСТО ВЕЦУ ПЛАТУ ОД омладине,а 100.ПОСТО ВЕЦУ ОД ДЕЗЕРТЕРА,А БАКИР КРОЈИ КАПУ.СА РОНХИЛОМ,РЕФЕРЕНДУМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

15.11.2017 14:15

Ма овде неко дебело лаже. Одкуд 3500 бораца старијих од 65 год а да немају минимално 15 год радног стажа. Немогуће. Али овдје се ради значи о старим људима. Па шта су ти радили прије рата? Рат 4 год дупли ратни стаж, то му га дође око 8 год. Е сад прије и после рата ако нису могли скупити бар 10 год радног стажа па шта да причамо. Шта добијају они што нису ратовали а и они немају 15 год стажа а такођер су старији од 65 год? То су некакви посебни случајеви и треба им дати некакву социјалну као и свима која је потребна а не само тим вашим борцима. Неко је радио 40 год и такође ратовао и има пензију 500 км шта треба да буду у истом рангу? Ма немој. Савчићу ти и тај огромни " буљук" око тебе да није вама давати могл' о би се лакше и овај случај регулисати

ОДГОВОРИТЕ
Name

царлито

15.11.2017 16:50

У РС морас имати најмање 15 година радног стаза да би имао минималну пензију. А тек се онда додаје ратни стаз на то. Дакле ратни стаз се не мозе искористити за добијање минималне пензије. Без 15 година рада, ниста.

Name

М.Н.

28.12.2017 19:51

РЕ Па ЦОВЈЕЦЕ,ПОТПУНО СИ У ПРАВУ..

Name

крсто

15.11.2017 20:28

Слазем се да треба дат борцима и то свима,али пријуритет су они који су на бироу запосљавања и они преко 65 година а немају 15.год.стаза... Будимо реални.Имао је стецу да остане зив и сад га због тога треба казњавати.Ста да смо сви изгинули..Мора се несто ријесити инаце не иде на добро...

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

16.11.2017 14:24

ЗАР ИМА БОРАЦА ЈА САМО ВИДИМ ПО БОРАЧКИМ ОРГАНИЗАЦИЈАМА КО МЕШЕТАРИ СМИЈЕШНИ СУ ДО БЕСВЈЕСТИ.ДА НИСУ ТУ И ВЕТЕРАНИ КОЈИ СУ У ПАРКУ ПЉУВАЛИ А САД ЛИЖУ ДАЛЕКО ИМ КУЋА ПРАВИ БОРАЦИ НИКАДА НЕ ПРИЧАЈУ О РАТУ САМО ПОСМАТРАЈУ ОВЕ УЛИГУЗИЦЕ И МЕШЕТАРЕ А ВИШЕ ЈЕ ТАКВИХ. ЉУДИ БОРЦИ СУ ПОМРЛИ ОНИ КОЈИ СУ БИЛИ У РОВУ СПУЦО ИХ ПОСЛИЈЕРАТНИ СИНДРОМ .ЊИХ ЈЕ ВРИЈЕМЕ ПРЕГАЗИЛО ДОК СУ СЕ ДРУГИ СНАШЛИ.ПОЗДРАВ СВИМ ЧАСНИМ БОРЦИМА У ЧИТАВОЈ БИХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јадранко

28.12.2017 19:53

Једино рјесење,да им се уплати ратни стаз, и нек несто раде, док не напуне 15 година стаза.

ОДГОВОРИТЕ