Плате у јавном сектору смањити

ММФ заговара смањење плата у јавном сектору, које су високе у односу на оно што се може зарадити у приватном, Јерг Декресин, замјеник директора ММФ-а за Европу.   Наводи да желе да БиХ посије више кукуруза, а не да скоро све поједе.

Босна и Херцеговина 15.11.2017 | 08:27
Плате у јавном сектору смањити
Оно на чему ми напорно радимо и што заиста покушавамо постићи нашим програмом са БиХ јесте инклузиван и одржив раст. Употријебио бих једну аналогију: умјесто да поједете сјеме кукуруза, ми вас охрабрујемо да га посијете и узгојите нешто ново, рекао је у интервјуу за "Независне" Јерг Декресин, замјеник директора ММФ-а за Европу.

Нагласио је да ММФ заговара смањење плата у јавном сектору, које су високе у односу на оно што се може зарадити у приватном.

"Ми се трудимо да помогнемо БиХ, али остали смо заглављени на једној мјери - питању акциза", рекао је Декресин у интервјуу Независним новинама.

Каже да економски подаци које смо добили за БиХ нису онолико добри колико смо ми очекивали. "А што је још важније, Реформска агенда власти иде споријим темпом од очекиваног. То спречава реализацију великих инфраструктуралних пројеката, који су могли отворити много радних мјеста и допринијети даљем расту", рекао је он.

По њему, снажне институције предуслов за снажнији раст и веће приходе, а развој институција је у исто вријеме и политички и друштвени процес.

"Процес се може "погурати" путем различитих мјера. Потребно је повећати транспарентност и одговорност власти.  Што је овог више грађанин ће боље разумјети шта власти раде. А када схвате шта и како раде, онда грађанин може тражити промјене као што смо сада видјели у Румунији. Снажно заговарамо и инвестирање у административне капацитете, што значи ангажовање људи по принципу стручности, и те људе је потребно добро и платити. Од једнаке важности је да политике треба да теже успостављању праведне расподјеле јавних ресурса и прилика за грађане", казао је Декресин.

Говорећи о плановима у БиХ, он је рекао да реформе морају у крајњој линији проистећи од самих грађана.

"ММФ не може замијенити грађане. Оно што ми можемо је да објаснимо које су користи од спровођења реформи и да помогнемо у њиховој изради. И оно што такође можемо урадити јесте обезбиједити финансирање онима који желе спровести реформе. Наш програм покушава усмјерити новац на јавне инвестиције, а не на потрошњу, значи новац који би се инвестирао у образовање и побољшање система здравствене заштите. Такође, програм има за циљ унаприједити порески систем на начин да сви плаћају свој дио пореза. Покушава оснажити финансијски систем затварањем лоших банака које су укључене у веома ризичне послове", казао је замјеник директора ММФ за Европу.

Тврди да фискална ситуација у БиХ није лоша. 

"Једино што програм тежи да оствари у погледу фискалне политике јесте усмјерити дио новца који се сада троши на јавну потрошњу на јавне инвестиције. Употријебио бих једну аналогију: умјесто да поједете сјеме кукуруза, ми вас охрабрујемо да га посијете и узгојите нешто ново", казао је Декресин и нагласио да програм ММФ-а заговара  да се смање плате у јавном сектору које су високе у односу на оно што можете зарадити у приватном сектору.

"А онда оно што сте уштедјели усмјерите у продуктивне пројекте. Дакле, желимо да БиХ посије више кукуруза, а не да скоро све поједе". казао је замјеник диркетора за Европу. 

(БН)

(хттпс://www.независне.цом/новости/интервју/Јерг-Декресин-замјеник-директора-ММФ-а-за-Европу-Плате-у-јавном-сектору-треба-смањити/451659

Коментари / 25

Оставите коментар
Name

оранге

15.11.2017 07:36

Досадасњи напори су дали вец видне резултате, а сто се тице садње кукуруза мислим да нема ко да то обавља - млади селе из БиХ у складу са реформском агендом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драганче

15.11.2017 07:40

Али и увести веће акцизе? Не треба нам одговор гдје су 8 милијарди КМ намјенски скупљени за путеве?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ммф

15.11.2017 07:41

Како да снизе плате..бице колапс у згради владе.мање сминке,мање пара за бутике,не иде то код нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милкан

15.11.2017 09:11

и мање гласова за владајуцу олигархију.

Name

борац

15.11.2017 07:41

Имали кога на свијету да свати да је ово ипак Босна и да су све те прице маста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДрПига

15.11.2017 08:40

Тацно. Ни у једној реценици нисам видио да су споменули РС вец само Босна и Херцеговина. А толико се бусају у прса да је РС дрзава.

Name

Зока

15.11.2017 09:36

Овом смањењу ће се.највише обрадовати приватници.јер И они.ће.одмах.смањити плате.

Name

коме Они Јос Требају

15.11.2017 07:45

ММФ - ДУЗНИЦКО РОПСТВО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Остоја

15.11.2017 07:58

Како они правдају своје нерално високе плате у Ммфу? Па стампањем новца од стране еуропске централне банке и на тај нацин изазивају инфлацију у еу, сведоци смо скупљег зивота и у еу ко мозе да оде и види..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мими

15.11.2017 08:02

Не треба плате у јавном сектору смањивати него треба плате у приватном сектору повецати,увести нове колективне уговоре по брансама,натјерати послодавце да постују радно вријеме и потписане уговоре и смањити 50% примања политицарима без обзира на функцију и ето нама напредка и бољитка..!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

15.11.2017 08:14

Управо тако.

Name

Паметан си

15.11.2017 08:23

Па онда угуси и то мало сто ради у реалном сектору. Мозда паравит амбијент нормалан да људи могу улагат па онда тразит и то сто прицас а не наметима новим да би се постигло несто. Ста мислис бил то било боље? Не ти ко нас возд само нове намете нове обавезе. Лези не јављај се

Name

ЖУЋО

15.11.2017 08:38

РЕ, БАШ ТАКО, ТРЕБА СМАЊИТИ ПЛАТЕ ПОЛИТИЧАРИМА И ОНЕМОГУЋИТИ ИХ ДА УЗИМАЈУ РЕКЕТ ПРИВАТНИМ ФИРМАМА, А СВИ ЗНАМО ДА ОВА ФАШИСТИЧКА ВЛАСТ ФУНКЦИОНИШЕ ТАКО.

Name

Кокодакало

15.11.2017 08:18

Имамо у РС 30% владајуце гузицоувлакаце , 30% за промјене који гласају и 40% без наде у боље сутра који негласају.Зато владајуци једва побједјују ал побједјују. Теско це бити промјена ако се нетргне несто од ових 40 % сто негласају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бетовен

15.11.2017 08:39

Шта овај хоће да каже - да не треба да једемо. Мора се које зрно и појести.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Клосар

15.11.2017 08:48

Па то се зна, проблем је што владајуће касте јавни сектор држе као јаку гласачку машинерију. Најгоре од свега што се већина тих плата исплаћује задуживањем код банака, продајом трезорских записа, кредитом код ММФ-а..итд. а све ће то враћати обична сиротиња која нема благе везе ни о чему, њима је важно да Баја сања припајање дијела БиХ Србији, у федерацији БиХ је стање са економијом нешто боље али у принципу то је слично.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срдјан

15.11.2017 09:41

Моја мама ради у једном суду као дактилограф.Главу не диже 8 сати. Ради свој посао за 750 КМ. И пошто дуго ради, познаје посао и ради пола за судију. Није у реду таквима смањивати плате. Судија 2500 КМ најмање. То није у реду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јад и бједа

15.11.2017 10:39

Реци предсједнику Додику и премијерки Жељки за кога сте гласали Народ ту не може ништа. Сила Бога не моли. А ММФ је сила и РС живи од ММФ-А и кредита.

Name

МИЛАН

15.11.2017 10:40

Јесте,у праву сте.Али имате предузеца где је доминантно политицко запосљавање и непотизам.Само један пример.У једном предузецу које је од опстег интереса за једну опстину,умјесто једног економисте,запослено 7!

Name

МИЛАН

15.11.2017 10:20

Да ли ови из ММФ-а стварно нису свесни ста се овде десава!Какве акцизе!Па не смес овим политицарима ни помислити да дођу до новца од акциза.Знате ли где би то отисло!Тамо где они мисле да би зацепљали рупе у будзету!Не би сигурно на путеве.Знамо у задњих десетак година од средстава која су била на располагању од горива,да се цела БиХ могла умрезити путевима!Где су та средства!?Скоро 8 милијарди КМ!Ко не верује нека трази нацина да провери!Јесте,у праву су сто се тице приватног и јавног сектора.То је евидентно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

15.11.2017 12:04

СМАЊИТИ СВЕ ПРИВИЛЕГИЈЕ ПОЛИТИЧАРИМА ПА ДА ВИДИМО КО ЋЕ ТО ИЋИ У ПОЛИТРИКУ.МНОГИ ИДУ ГУЗИЦОМ ДА ИЗВИНЕТЕ А НЕ ГЛАВОМ .ПОЗДРАВ НЕЈВЕЋОЈ ЛЕГЕНДИ ИЗ ХРВАТСКЕ ИВАНУ ПЕРНАРУ ЕКСПЕРТУ ЗА СТРАНЕ БАНКЕ ЦЕНТРАЛНУ БАНКУ БИХ И ТАКО ДАЉЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Службеник

15.11.2017 15:46

Па ђе ћеш мање паметан био дабогда?! Плате у јавном сектору прилагођаваш платама у приватном сектору? Која логика? А што не би измјеном закона плате у приватном подигао на ниво плата у јавном сектору? Не знам, глуп сам, ал ти си глупљи од мене. Булазниш ту о некаквом кукурузу. Па сав кукуруз који смо годинама сијали ви сте нам однијели дабогда вам не требало. Одма да вам каем да су плате у јавном сектору (на државном нивоу) отишле у хелаћ, годинама примамо 30% мање плате од законом припадајуће. Ја са ВСС радим за 900 кема у ВМ БиХ а посланици деру по 7 миља...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Катакомба

15.11.2017 16:22

За Слузбеника,ти другар 900 а ја 600 са Всс код приватника и то годинама.И сваки ме дан боли глава. Ти си ту и досао преко неког будзе са великом платом. Подрзи и нас за 900 и да имам годисњи дузи од седмицу и боловање и нецу те проклињати. Помози.

Name

фореx

15.11.2017 16:22

Све тацно.Требају нам странци то да казу.Јесмо ли толико неспособни?Или необразовани.Обадвоје.Имам локал од цца 80 м2 и данас наплацијем кирију која је дословно 50% оне коју сам имао 2010.Дјелим судбину реалног сектора.Многи локали се не могу висе ни издати.С друге стране ови из јавног сектора цепају плате као и прије.Када су им плате биле смањене за 10 %,цитав кијамет.А код њих влада-неодговорност,непрофесионализам,нерад,расипниство.,криминал.. Ко хоце несто овдје да направи,треба засукати рукаве па право у ЈП.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛАН

15.11.2017 19:03

А зашто ви господо из ММФ-а не поставите ултиматум правосудним органима БиХ да раде свој посао и кроз кривично судске процесе врате опљачкани новац и тако се заштити буџет , а не да диктирате акцизе и намећете правила која не можете у вашим државама. То је најлакши начин. Судије и тужиоци су за свој нерад заштићени као бијели медвједи.

ОДГОВОРИТЕ