ЕК: И Алба славила у Пиониру, пети пораз Партизана!

Кошаркаши Партизана поражени су у шестом колу Еврокупа од берлинске Албе са 96:80.  Подељене страсти у Пиониру: Почело са „Муто одлази“, завршило се звиждуцима! Један део навијача против искусног стручњака, други део негодовао због прозивки. . .  Путер одбрана, слаб шут и лоше вече Вилијамс Госа - Алба уништила европску наду Партизана! Маријус Григонис у првом, а Денис Клифорд и Спенсер Батерфилд у другом полувремену секли су одбрану Партизана као путер и гости су заиста врло лако дошли у ситуацију да потпуно контролишу ствари на терену. Све је зависило само од њих.

Кошарка 14.11.2017 | 22:35
ЕК: И Алба славила у Пиониру, пети пораз Партизана!
Екипа Мирослава Николића поражена је због лоше одбране, али и расположених шутера Албе који су одбијали сваки покушај Партизана да се приближи.

Ту се пре свега мисли на Маријуса Григониса и Спенсера Батерфилда који су имали по 20 поена уз одличне проценте шута. Батерфилд је промашио само једном из игре за два (7/8) и погодио је још две тројке из шест покушаја.

Григонис је био још бољи. Без промашаја за три (3/3) и укупно шест од осам погодака из игре били су довољан разлог да се одбрана фокусира на њих од самог почетка. 

На другој страни је био најефикаснији Вања Маринковић са 18 поена, а Патрик Милер је имао 16. Двоцифрен је био и Новица Величковић са 10 поена. 

Партизан је добро ушао у утакмицу, нападачки је био расположен Маринковић што је потврдио тројком за прве поене своје екипе. Маринковић је донео и предност Партизану у шестом минуту меча 13:12, а након поготка Семјуелса у наредном нападу, деловало је као да Партизан има игру којом би могао да парира Алби. 

До краја прве четвртине су екипе биле егал, али од друге Алба почиње да успоставља контролу. Предњачили су у нападу берлинске екипе Пено и Григонис и Алба у 15. минуту утакмице долази до прве двоцифрене предности (36:26) коју уз осцилације до полувремена повећава (54:40). 

Партизан је у наставку играо у неколико налета. И напад није функционисао добро током већег дела наставка, било је ту лопти које су ишле иза леђа саиграча, гажења аут линија и других пехова које је Алба користила и повећавала предност. 

Било је и +23 у трећој деоници за Албу (68:45), али је до краја Партизан успео да смањи на само 11 разлике и наду да се може до преокрета. Више од тога се није могло, па узвици публике "дефенсе, дефенсе" јасно осликавају шта недостаје Партизану да би у наставку сезоне био конкурентнија екипа.

Партизан није успео. Нити се реванширао Алби за убедљив пораз у Берлину, нити је оживео наде за пласман у наредну фазу Еврокупа. Немачки клуб још једном је убедљиво славио са 96:80 (21:19, 33:21, 19:18, 23:22) овај пут у хали Пионир у мечу шестог кола.

То је београдским црно-белима био пети пораз у Еврокупу и требало би да се деси чудо па да Партизан уђе опет у борбу за пролаз даље. Или чудо, или да црно-бели почну коначно да играју одбрану. Мада би се и то могло назвати правим чудом, с обзиром на то како овај сегмент изгледа од почетка сезоне. Део публике је рекао своје у финишу меча кад је почео да скандира "Дифенс" по узору на НБА навијаче.

Маријус Григонис у првом, а Денис Клифорд и Спенсер Батерфилд у другом полувремену секли су одбрану Партизана као путер и гости су заиста врло лако дошли у ситуацију да потпуно контролишу ствари на терену. Све је зависило само од њих. 

Једино што је колико-толико позитивно било за Партизан је још једна добра мини-рола Марка Пецарског у другом полувремену. Публика га је наградила аплаузом приликом изласка из игре, а одлуку тренера Мирослава Николића да га изведе испратила је звиждуцима.

Главни узроци лоше игре црно-белих пре свега у првом полувремену, поред наравно квалитета гостију из Берлина, је сада већ стандардно слаба партија у одбрани малтене целе екипе, али и издање Најџела Вилијамса Госа.

Најбољи играч Партизана у досадашњем току сезоне вечерас је подбацио први пут од доласка у београдски тим. Шут га није служио, а противничка одбрана нашла је начин да неутралише. Прве поене дао је тек четири минута пре краја друге четвртине. Једноставно, морало је и то да се деси једном, јер овај момак игра по 30 и кусур минута сваки пут.

Проблем је што није било неког другог да повуче поготово у завршници првог полувремена када је Алба и дошла до великих 14 поена предности (54:40). А није деловало на почетку да ће бити тако. Партизан је у шутерском смислу лепо започео вече, Вања Маринковић погодио је две, а Михајло Андрић једну тројку. Екипи тренера Гарсије Ренесеса, међутим, није требало много времена да пронађе ритам у оба смера.

У нападу је посебно расположен био Литванац Маријус Григонис који је у првих 20 минута "спаковао" 15 поена. Финиш првог дела меча припао је 216 центиметара високом Денису Клифорду који је радио шта је хтео под кошем домаће екипе. 

А шта тек рећи за Партизанву одбрану? Када примиш 54 поена за полувреме јасно је да су ти шансе за победу сведене на минимум теорије. Јасно је да је Алба квалитетнија екипа од већине тимова у АБА лиги против којих Партизана игра сваке недеље, али игра у одбрани није само ствар квалитета већ и борбености и жеље.

Ствари се нису помериле са мртве тачке ни у другом полувремену. Партизан није имао снаге, а Алба је наставила у истом ритму. Ако је и било неке дилеме, отклонио ју је Спенсер Батерфилд поготком за плус 23 (68:45). Секвенца од три минута добре одбране црно-белих била је довољна само да се колико-толико сачува понос. Пришао је Партизан на минус 11, али је то било све. 

Најефикаснији у победничком саставу били су Григонис и Батерфилд са по 20 поена. Код Партизана Маринковић је убацио 18, а Милер 16 поена. 

ПАРТИЗАН - АЛБА 80:96 (19:21, 21:33, 18:19, 22:23)

Дворана: Александар Николић, Београд.
Гледалаца: 4.300
Судије: Јакуб Замојски (Пољска), Амит Балак (Израел), Торкилд Родсанд (Норвешка).

ПАРТИЗАН: Милер 16 (6ас), Вилијамс Гос 4 (6ас), Аранитовић 4, Маринковић 18, Величковић 10 (7ск), Томић -, Пецарски 5, Гавриловић 3, Андрић 3, Семјуелс 9, Стевановић 2, Шалић 6.

АЛБА: Саибу 2, Сива 13, Хунт -, Шнајдер 2, Варгас 1, Григонис 20, Радосављевић 3, Никић -, Батерфилд 20, Клифорд 14, Сикма 14, Пено 7.

Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар