Амар Осим: Морамо вјеровати младим играчима!

"Немам никаквих тајни. Спреман сам преузети посао и одговорност на клупи фудбалске репрезентације Босне и Херцеговине", истакао је Амар Осим, уз Меха Кодру, кандидат за селектора фудбалске репрезентације БиХ.

Фудбал 15.11.2017 | 09:45
Амар Осим: Морамо вјеровати младим играчима!
Амар Осим или Мехо Кодро? Вишеседмична изборна трка за селектора фудбалске "А" репрезентације Босне и Херцеговине улази у завршну фазу. Према другом сценарију, можда се тек и захуктава. На потезу су чланови Извршног одбора Фудбалског савеза БиХ. На сједници у четвртак у Зеници "фудбалска влада БиХ" разговараће о новом селектору, можда и именовати насљедника Мехмеда Баждаревића.

И док Кодро, тренер швицарског Серветеа, осим признања да је разговарао с представницима ФС БиХ, из објективних разлога ради тренутног послодавца не жели иступати у медијима по питању кандидатуре за селектора БиХ, Осим самоувјерен, без дилеме истиче да је спреман сјести у "ужарену столицу", те да има визију и план како унаприједити бх. репрезентацију.

"Немам никаквих тајни. Спреман сам преузети посао и одговорност на клупи фудбалске репрезентације Босне и Херцеговине. Да нисам, не бих ни разговарао са Савезом", рекао је Амар Осим, један од два званична кандидата за селектора БиХ, додавши:

"Упознат сам са комплетном ситуацијом. Увјерен сам да се ствари могу посложити на прави начин. Имам адуте и не плашим се изазова. Глупо је да причам о себи, али имам и знања и искуства и храбрости да се ухватим у коштац са свим изазовима. То не кријем, зашто бих?! Нисам тај који одлучује, али оно што је сигурно је да селектор по могућности треба што прије бити изабран, јер посла је много. Већ се и зна да ћемо играти у јануару пријатељску утакмицу против Сједињених Америчких Држава. Треба нам студиозна припрема и квалитетне провјере до септембра и старта УЕФА-ине Лиге нација. Увјерен сам да ће људи у Савезу пронаћи права рјешења, односно спаринг партнере у договору с новим селектором".

- Почети размишљати о играчима из Премијер лиге БиХ -

Постане ли селектор, Осим најављује и нешто радикалније промјене у државном тиму БиХ, признавши да ће на то бити и приморан ради својеврсне смјене генерације.

"Морамо почети причати и размишљати о младим играчима из Премијер лиге БиХ. Како вријеме пролази све ћемо мање моћи црпити играче из дијаспоре. Тешко је очекивати да ће и нове генерације у иностранству имати досадашњу 'емотивну жицу' спрам репрезентације БиХ. Требамо и морамо почети стварати играче и давати шансу најбољим младим фудбалерима из домаћег шампионата. На тај начин репрезентација ће помоћи и клубовима, а потом и клубови репрезентацији", истакао је Осим, па нагласио:

"Увјерен сам да овдје има правих играча и да их се неколицина увијек може наћи на списку 'А' репрезентативаца БиХ. Не кажем да су сви Един Џеко, талент какав се на овако малом простору рађа једном у 100 година. Међутим, све је мања разлика између између младих играча из наших клубова и рецимо, да никога не увриједим, ових мало искуснијих који су вани и играју у просјечним клубовима. У таквој компарацији увијек бих дао шансу младом играчу из Премијер лиги БиХ, јер његов мотив, будите сигурни, пуно је већи. Такав играч је жељан доказивања. Дакле, има огромну жељу и хтјење и подредит ће се апсолутно колективу који би био саткан, логично, од супер квалитетних играча попут Џеке, Пјанића, итд..., и 'фајтера'. Ту треба тражити добитну комбинацију".

Најтрофејнији тренер у Премијер лги БиХ каже и да ће нови бх. селектор имати изузетно тежак задатак, јер ће морати играти на резултат, али исто тако и стварати нови тим.

"Нереално је да тренутна генерација играча остане још дуго на окупу. Ради тога и кажем, сигурно у овом тренутку има пет, шест, седам младих играча који се могу наћи на списку од 21, 22 'А' репрезентативца, постепено им давати шансу и стварати будућност екипе. Исто тако, нормална је ствар да ћемо настојати и бит ће нам циљ да идемо на велика такмичења. Нисмо ми велесила, али смо и по рејтингу и по квалитету ту негдје у групи тимова који заслужују да буду на европским првенствима међу 24 репрезентације, па и учествовати на Мундијалу. Можемо то постићи ако остваримо кохезију међу играчима, тренерима, руководством и навијачима. На овај начин били бисмо на правом путу, јер ће онда и овдје репрезентацију додатно другачије доживљавати, јачаће нам и национални набој неопходан за резултате", сматра Осим.

- Тренер је и психолог и дипломата и ауторитет -

Као добар примјер рада наводи континуитет селектора у јуниорској и кадетској селекцији БиХ, за које кажу да су доказ да талент у овој земљи постоји.

"Све су бољи. Нису европски прваци, али иду на првенства и то је велика ствар и потенцијал су за 'А' тим. Ту дјецу не смијемо запоставити како одрастају и сигурно је да међу њима у наредним годинама има материјала за сениорску репрезентацију. У младој репрезентацији има већ момака који су одличним партијама и побједама над супер јаким Португалом, те Велсом, али и наступима у клубовима Премијер лиге ове сезоне доказали да већ сада требају добијати прилику и у 'А' репрезентацији. Уз мало континуитета и система који се неспорно прави у ФС БиХ, и који ће сигурно јачати и усавршавати се, наш фудбал има перспективу", децидан је Осим, поновивши да "морамо имати повјерења у играче који играју и у шампионату БиХ".

С констатацијом новинара да играчи и тренери у БиХ раде у лошим условима, сложио се, али и истакао да постоје одређени помаци.

"Управо то, ми из таквог окружења и имамо посебан мотив за радом и доказивањем. Да, тачно је, тренери и играчи у БиХ раде у тешким условима, економским и инфраструктурним. Међутим, не можемо оспорити да постоје помаци. Имамо сасвим коректан, солидан стадион у Зеници, сутра у Сарајеву, Мостару, ради се у Тузли и Бањалуци", казао је Осим.

У ФС БиХ новом селектору поставиће један једини циљ - пласман на ЕУРО 2020. Осим сматра да га је могуће испунити.

"Легитимно је да се надамо. Имамо квалитет и како сам већ рекао по рејтингу треба да будемо на Европском првенству. Имамо, овај пут, двије прилике кроз Лигу нација и квалификације. Моја процјена је да је кроз квалификације лакши пут и да до првог кола у марту 2019. можемо уиграти чврсту, компактну екипу искуства и младости, која ће се свима моћи супротставити. Не можемо рећи да ћемо бити Шпанија, Њемачка, Француска, Португал, али можемо причати о томе да ћемо сигурно бити добар јак тим кадар да опет, послије наступа на СП у Бразилу, игра на великом такмичењу", рекао је Осим.

Главним проблемом у протеклом периоду у репрезентацији БиХ челници Савеза оцијенили су недовољну дисциплину у свлачионици репрезентације. У преговорима с кандидатима за селектора, Кодром и Осимом, инсистирали су на гаранцији да промјене амбијент у бх. селекцији. Према Осимовим ријечима, то неће бити проблем поправити.

"Рад, ред и дисциплину уопште није тешко наметнути. Питање је само на који начин, када и како причати с појединцима који су евентуални проблем. Ако је црно, црно је, ако је бијело, бијело, ако је чаша пуна, пуна је... Најгоре је ствари гурати под тепих. Једноставно, што ваља, ваља, што није добро, није добро и о томе треба константно причати, указивати ма о коме ријеч била. Тренер је и психолог и дипломата и ауторитет. Ко то успије урадити, углавном успије и у послу, тј. има резултат", закључио је Амар Осим.

Извор: Анадолија

Коментари / 0

Оставите коментар