Чикаго: 50 година групе „Опленац“

Фолклорна група „Опленац“ која дјелује при храму Светог Јована Крститеља у чикашком насељу Белвуд у суботу 11. новембра 2017. године обиљежила је пола вијека постојања.

Свијет 14.11.2017 | 11:24
Чикаго: 50 година групе „Опленац“
Јубилеј је обиљежен цјеловечерњим концертом на коме су чланови ове фолклорне групе, од најмлађих до ветерана, играма и песмом „прошетали“ кроз Србију. Тако су посјетиоци у препуној сали могли да уживају у играма са Косова, играма из Шумадије, Врања, Лесковца, Влашким и играма из Западне Србије, Никшића, Срема и другим.



''Требамо да будемо срећни што наша дјеца чувају све оно што су нам оставили преци. Трудимо се да у овој земљи будемо најбољи амбасадори нашег народа, да туђе поштујемо, а са својим да се поносимо. Неопходно је да нове генерације које узрастају у Америци кроз своју цркву и вјеру граде нове мостове.



Овдје, далеко од Завичаја, учимо нашу дјецу нашем језику и историји са жељом да тако сачувају своје корјене. Циљ основања филклорних група при црквама овде у дијаспори је да наши млади нараштаји уче одакле су, ко су, да чувају своје обичаје, али и да стичу нова пријатељства. Једино на тај начин ћемо се овдје одржати'', поручио је старјешина храма Свети Јован Крститељ из Белвуда Саво Босанац.



Честитке за јубилеј владике Средњезападноамеричког Лонгина пренео је игуман манастира Нова Грачаница Серафим Балтић који је предводио и чин освећења славског колача.



Више од 17 година кореограф Фолклорне групе „Опленац“ је Светлана Алексић. До доласка у Америку она је била члан КУД-а „Абрашевић“из Ваљева.



''Преносећи дјеци један од најлепших дијелова српске традиције испуњавале су ми душу и душе генерација које сам учила. Наступамо, путујемо, скалапо пријатељства и успомене за цео живот'', нагласила је она.



Фолклорна група Црквено-школске општине „Светог Јована Крситеља“ из Белвуда крај Чикага окупља више од 100 чланова, од најмлађих, предшколског узраста, па до ветерана.

Она је мјесто гдје се млади окупљају и друже, рекао је предсједник Друштва Саша Иванковић који је изнио кратак преглед педесетогодишње историје ове фолклорне групе, набрајајући бројна мјеста где су гостовали.

Он је захвалио свима који су помогли рад Друшва, а најзаслужнијима је уручио захвалнице.



Међу њима је био и Љубинко Шпегар водитељ програма јубиларног коцнерта и дугогодишњи предсједник „Опленаца“.

(БН)

Коментари / 0

Оставите коментар