Анализа: Вјечити "решетају" у АБА лиги, одбрана ту и тамо...

Мада за Црвену звезду ове сезоне важи да је све карте бацила на напад, најбоља нападачка екипа је после осам утакмица у АБА лиги вечити ривал – Партизан.

Кошарка 14.11.2017 | 11:30
Анализа: Вјечити "решетају" у АБА лиги, одбрана ту и тамо...
Иако су црно-бели у сезону ушли некако стидљиво (када се погледају изјаве стручног штаба и управе), а у дербију су пре неколико дана готово глатко поражени (100:84), статистика износи једну занимљиву и другачију причу. Наиме, Партизан је најбољи у АБА лиги у индексним поенима и просеку постигнутих поена по мечу.

Црно-бели су на осам мечева АБА лиге до сада просечно убацивали противницима 94.2 поена, а просечан индекс је по мечу 105.6. 

На ову чињеницу је пред меч с Партизаном указао и тренер Меге Дејан Милојевић који је рекао да противницима Партизан убацује више од 90 поена.

Звезда је у ова два сегмента другопласирана, има индекс 98.3 и 89.8 убачених поена, а Партизан и Звезда имају и најбоље проценте шута из игре укупно гледано (51.8% и 48.7%).

Ствари се компликују када се гледа број скокова где ни једни ни други не бриљирају.

Црвено-бели су нешто бољи у скоковима (четврто место и 32.7) од Партизана на шестом месту (31.5), али су ту "вечити" далеко од Меге Бемакс (38.5) и ФМП Железника (36.5).

Да се Звезда ослања на шут ове сезоне видљиво је већ недељама уназад, али податак за забринутост који решава утакмице је број скокова у нападу. Партизан је тек 11. у АБА лиги, иза црно-белих је једино МЗТ, а Звезда је осма.

Момци Мирослава Николића понајвише захваљујући Најџелу Вилијамс-Госу најбоље асистирају, а Звезда је друга. Међутим, када се вратимо у одбрану и видимо да је по броју украдених Звезда седма, а Партизан десети, а да је готово идентичан распоред и по броју блокада... јасно је да код оба ривала морају да играју много бољу одбрану.

Ако не због АБА лиге, а оно због Еврокупа и Евролиге.

На крају крајева, Партизан је годинама под Душком Вујошевићем доминирао захваљујући чврстој одбрани, која је била и принцип игре Дејана Радоњића на путу до добрих резултата у Евролиги претходних година.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар