Ништа без кредита: Млади у дуговима

Младим паровима у БиХ данас је постало готово немогуће започети заједнички живот без узимања великих кредита. Уз скромна мјесечна примања и велике рате, тако се многима живот претвори у дугогодишње враћање дугова банкама ради куповине не тако пространих станова.

Босна и Херцеговина 12.11.2017 | 21:51
Ништа без кредита: Млади у дуговима
У скоро свим банкама у БиХ је слична ситуација. Кредите највише узимају особе у животној доби од 30 до 40 година и уз дуге периоде отплате. Из УниЦредит банке говоре како се број стамбених кредита у првој половини ове године повећао три пута у односу на исти период прошле године.

"Наши клијенти најчешће узимају стамбене кредите у износу од 78.000 КМ", казали су из УниЦредит банке.

С друге стране, Раиффаисен банка биљежи исти тренд узимања стамбених кредита као и прошле године.

"Корисници ових кредита су најчешће клијенти у тридесетим годинама живота, при чему је просјечан износ кредита 70.000 КМ", кажу из Раиффаисен банке.

Међутим, нису сви млади парови у могућности остварити право на кредит. Услови у банкама зависе од врсте кредитног аранжмана, оцјене бонитета и историје односа с клијентом, дужине рока отплате кредита, судужника, хипотеке и многих других параметара. Тако они који су запослени у приватном сектору уз уговоре на одређено вријеме нису у могућности узети кредит.

Иако су млади људи у БиХ најчешћи купци станова, али и највећи дужници банкама, агент за некретнине Спахо Љаљић говори колико им је тешко донијети одлуку о куповини "крова над главом".

"Банке су мало сурове према тим људима својим условима. Веома је тешко кад морате десет, 15, па и 20 и више година враћати кредит за једноипособан или двособан стан. Да бисте купили нешто можда веће, од 100.000 КМ, уз кредит те помоћ родитеља и родбине, обоје супружника морају радити и имати одлична примања", каже Љаљић.

Он даље додаје како се често за куповину стана одлучују чак и млади парови који већ имају дио куће на периферији града. Само ријетки сретници успијевају купити и опремити куће.

Судећи према огласима и искуству агената за некретнине, цијене станова варирају од града до града у БиХ. Напримјер, за 70.000 КМ у Сарајеву је могуће купити једнособан или једноипособан стан на Грбавици, док се за исти новац може купити двособан стан у Зеници.

Док је вјероватно младим брачним паровима најтежа животна одлука узимање кредита, агентима за некретнине су највећи проблем они парови који подигну кредит, купе стан те се разведу након неколико година. Без обзира на све, потражња за становима и даље је одлична, чему свједочи и све већа изградња стамбених зграда у свим градовима у БиХ.

Подсјећамо, према извјештају "Стање нације 2017" који је израдио Центар цивилних иницијатива, скоро сваки други радник у БиХ има плату мању од 500 КМ, а 73 посто радника живи у релативном сиромаштву.

Извор: Клиx

Коментари / 34

Оставите коментар
Name

Ко

12.11.2017 10:43

Ово несто не стима, овдје се спомињу само иностране банке и ниска позајмљивања. Засто нас вриједни Додик идие у Павловиц Банку дигне 700000КМ и врати за 7 дана а не говорити оњај дуг од 3Милона КМ и кад це тај бити врацен. Гдјесу банке РС и њихове палате, није могуце да су нестале јер кад нисмо имали струцњаке имали смо владајуцу Странку која је до данас све унистила!

ОДГОВОРИТЕ
Name

НОТАР ВЕСНА СОФТИЦ

15.11.2017 08:11

Млади би сви у градове јер мисле кад додзу да их цекају златне касике, сви се погосподили нема ста, лијепо је и на селу зивјети , ал сви би да су на асвалту. У граду се продаје знање а на селу рад. Млади хоце преко ноци све.

Name

СТАНКО РЕ ВЕСНА С. НОТАР

15.11.2017 18:21

Коме ти прицас прицу?? Досла посље рата у Сарајево од Маглаја, ко си ти да прице прицас. Куповао сам стан од МАРВЕЛ Д.О.О.Истоцно Сарајево у Лукавици, ова нотарка ме људи огулила ко пса, за разлику од ње коха гули безобразно и њена дрска церка и сарадници, ми који постено зивимо узимамо кредите , не понизавај никог , зна се ко си, ста си и одакле си.

Name

ГОРАН

15.11.2017 19:14

Браво Станко, власник Марвела није дао да се раде купоп.уговори код насег нотара у Истоцном Сарајеву Мирослава Гладанца, по цијену да се не прода стан, тјерао нас код ње на силу, мене је добро такодзер огулила, зена је дно дна, нико јој раван није, узела ми 1200 км , није била у стању да казе јесте ли за кафу, цасу воде, искомплексирана малоградзанка која глуми српкињу а за муслимана удата, јој на ста смо спали као народ и гдје насе паре иду, ником је не би препоруцио, а Марвел нек се стиди с ким ради, поред насег нотара гдје нас саље, то су талови, а ми цеове плацамо, и ста ми срби од други да оцекујемо? Ма срамота.

Name

Билл Јохнсон

12.03.2019 01:11

Добијање легитимног кредита одувек је представљало велики проблем за клијенте који имају финансијски проблем и који му требају решење. Питање кредита и колатерала је нешто о чему клијенти увијек брину када траже кредит од легитимног зајмодавца. Али .. ми смо направили ту разлику у индустрији позајмљивања. Можемо договорити зајам од распона од $ 5,000.00 УСД до $ 500,000.000.00 УСД као 3% камате. билљохнсон.лоанфирм011@гмаил.цом

Name

Сељак

12.11.2017 10:52

Нај веци проблем је сто неце висе нико да зиви у заједници.Сада млада неце да зиви са Свекром и Свекрвом ни по коју цијену.И неце да зиве на селу,села нам опустосисе.Сви би да се запосле у неку Дрзавну установу и кредит и стан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ком

12.11.2017 11:38

Све тако али то нико неце да зна

Name

Ре Сељак

12.11.2017 12:02

Па нормално да неце да зиве са свекром и свекрвом. То није зивот. И нормално да неце да зиве на селу. Ето теби село, па мириси сијено и балегу и узивај. Само немој плакат кад падне снијег или удари град. А ја цу да се гузвам са цимерицом у граду, мијењам партнере, идем у позористе и подрзавам гаy параде. Ако Бог да имат цу и дијете које це да буде градјанин свијета, а не да имам 5 дјеце са интелектуалним дометом националне дискусије испред продавнице уз јефтин алкохол.

Name

за 'ре сељак'

12.11.2017 13:35

Твоја изјава у потпуности одговара лицности профила 'кад се опанак попапуци'.

Name

Ре за Ре Сељак

12.11.2017 14:14

Е баш сам се насекирала што ти тако мислиш. Кажем ти лијепо, ено село празно. Слободно изволи и насели га. Ко ти брани?

Name

Радомир

12.11.2017 20:36

Отидји у Њемацка села исто остају пуста... у заједници се зиви само кад се мора 70% наси родитеља исто ду се од дјелил али они су морали а ми смо безобразни... ја сам 1983 год.

Name

Косовка

13.11.2017 17:43

А не мора да зиве заједно нека дизу кредите а децу у вртиц па све платииииии.

Name

израелац

12.11.2017 11:02

Треба овим лоповима сто су нелегално стекли по 5-10 станова то поодузимати и за мале паре лицитацијама дрзава прода станове. Дадне на лицитацији предност младим паровима уз минималну поцетну цијену по квадрату и дрзава себи узме паре а млади брацни парови буду збринути и свима добро...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маки

12.11.2017 11:11

Све је то тацно и то су поразавајуци подаци и плате су стварно јадне... А са друге стране претјеран је и тај тренд одласка младих у градове,сви трце само у град,од села бјези свако а за дупло мање новца на селу купе домацинство цијело. А и данаа је вријеме неце нико у заједници да зиви,свако би да се осамостали,онај ко мозе,свака цаст али ко немозе боље да остане у заједници него да себи на куцни будзет ставља толики кредит..!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Маки

12.11.2017 12:07

Сад сам одговорила онон Сељаку горе а видим да и ти исто писес, па цу и теби. Ја нецу да се муцим него да зивим. Иди ти код пунице и пунца ако ти се свидја, ја би радије у 15 квадрата сама или са музем ако га надјем. Те прице о празним селима су само прице, и ниста висе. Па нису безвезе села празна. Хоцу у град гдје има и кино и позористе. Гдје зена мозе да ради и заради а не да буде слускиња и износи мезетлуке музевим пајдасима. Те прице о нестанку Срба су такодјер глупост невидјена. Заболи ме

Name

За ре Маки

12.11.2017 15:48

Бил се удала ...

Name

План

12.11.2017 11:31

Све али баш све негативно што се дешава у овом друштву је унапријед осмишљено. Нпр, да се млади исељавају, да се од кредита живи, да нема развоја индустрије, пољопривреде, сточарства, да нема здравог запошљавања. Једноставно све се срозава и комплетна заједница доводи у стање немоћи. На власти с у корумпирани политичари, боље р ећи легални криминалци. То је тренд у свим земљама окружења, бивше СФРЈ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола незнановиц.

12.11.2017 12:39

Меду младима има млади Додикови тајкуна.Њимаје добро они не страјкују против владе само глуме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коо

12.11.2017 15:36

Нека ми само нетко мјесто на свијету спомене, гдје се од плаце мозе купит стан. Нема је пријатељи нигдје на свијету, а поготово када млади запоцињу зивот. Код нас је навика имати скоро од пелена свој стан, на западу га нема ни 50% људи. Изнајми. зиви, исели, пресели, изнајми зиви... Као да се данас нетко усудјује на западу упити стан, јер сутра не знас гдје цес радити. У истом мјесту или мозда на другом континенту. Код нас је ова ствар мало пренапухана. Питајте мало младе и Њемацкој или Свицарској да ли си они могу приустити стан од плаце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сељак

12.11.2017 16:58

Само у Либији је то било ресено.Млади брацни пар је добијао стан од Дрзаве.Али није им ваљао Гадафи

Name

липик

13.11.2017 08:51

Ја знам парове који имају гдје да зиве имају куће а ипак купују стан хоце сами да зиве. Па нек дизу кредите они це врацати дуг, а не ви.

Name

Корисник кредита

12.11.2017 16:00

Зашто мислите да само они са села купују станове по градовима? Има нас који смо родјени и одрасли у граду, гдје су родитељи добили стан од 45 квадрата од државе и то прије 40 година? И сада треба сви заједно да живимо у стану? Или колеге које путују 2х на посао/са посла сваки дан?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сељак

12.11.2017 17:01

А ста су радили твоји родитељи цели зивот да ти нису могли купити стан.Свој су добили од Дрзаве.Мој Отац је направио куцу себи са 27 година и имао троје дјеце а и ја сам себи и својој породици.Треба радити

Name

Ре сељак

12.11.2017 21:00

Радили у сколи као наставници, а нису крали и отимали.

Name

Ре Корисник Кредита

13.11.2017 09:35

И нису могли за читав радни век да устеде а имали су добре плате да ти сада не дизес кредит.

Name

Сељак

13.11.2017 09:41

Да су стедели могли су теби купити стан. И Мој Отац је постено радио у Београдском Конграпу и направио куцу и да није Погино 94 у Рату много тога бих јос стекао а ја радим у Алумини као масински техницар и направио сам себи куцу.Али ја радим и после посла код куце дрзим стоку и не коцкам и не пијем сваки дан по кафанама.И све сто имам зарадио сам постено и својим радом и трудом.

Name

Сељак

13.11.2017 09:41

Да су стедели могли су теби купити стан. И Мој Отац је постено радио у Београдском Конграпу и направио куцу и да није Погино 94 у Рату много тога бих јос стекао а ја радим у Алумини као масински техницар и направио сам себи куцу.Али ја радим и после посла код куце дрзим стоку и не коцкам и не пијем сваки дан по кафанама.И све сто имам зарадио сам постено и својим радом и трудом.

Name

Ре Сељак

13.11.2017 12:24

Нису нам купили стан, али су нас извели на прави пут те смо и брат и ја завршили државне факултете и нашли послове у овој држави. Сам радим, сам плаћам. И поносан сам на то. Остали нека живе гдје желе, или гдје могу, само нека свако гледа себе и свој образ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Патрициа Мартинс

05.12.2017 07:47

Моје име је Патрициа Мартинс, самохрани родитељ, пре него што је мој супруг умро, оставио нас је толико дуга, био сам збуњен и фрустриран како да платим огроман дуг. Једног дана прошао сам кроз интернет, наишао сам на исказ (Педра Гонçало) о томе како му је ГИНА МОРГАН помогла у зајму. Тако сам се пријавила за кредит од 85.000 евра у трајању од 5 година од Компаније преко ње (гинаморганлоанцомпанy@гмаил.цом). Када сам се пријавио за зајам, обавезао се БОГ да ако добијем зајам, ја ћу нека свет зна шта је урадио за мене, на моје највеће изненађење, за мање од 48 сати мој кредит је одобрен са каматом од 2%. Сада сам решио дуг свог супруга и покренуо сам нови живот и посао. Управо сам испунила свој завет. Дакле, ако желите било какву врсту кредита и до 2% молимо контактирајте ГИНА МОРГАН ЛОАН ЦОМПАНY ЛТД на свој е-маил гинаморганлоанцомпанy@гмаил.цом

Name

Тхомас

21.01.2019 16:24

Пажња! То је онлине оглас регистрираног одобреног и лиценцираног вјеровника који даје кредите разних врста, нпр. Хипотекарни кредит, пословни зајам, ауто кредити само озбиљним и заинтересираним странама против врло ниске повољне каматне стопе од 3%. Пријавите се за кредит одмах. Ако сте заинтересирани, контактирајте путем е-поште: Тхомасфранкфирмс@гмаил.цом Хвала. Тома

ОДГОВОРИТЕ
Name

Елена

06.02.2020 00:59

Драги тражитељи зајма. Имате ли финанцијских потешкоћа? Желите ли покренути властити посао? Ову кредитну твртку основале су организације за људска права широм свијета с једином сврхом помоћи сиромашнима и особама с финанцијским тешкоћама. Ако желите поднијети захтјев за кредит, обратите нам се с детаљима у наставку е-поште: еленанино0007@гмаил.цом Име: Потребан износ зајма: Трајање зајма: Број мобитела: Хвала ти и Бог благослови САМОУВЈЕРЕНОСТ Елена

ОДГОВОРИТЕ
Name

Асхтон диллон

06.11.2020 12:12

Било је невјероватно како сам добио кредит од 500.000 америчких долара. Моје име је госпођа Еллена, држављанин сам Мексика. Сретан сам што сам добио зајам од зајмодавца који ми помаже око кредита. Испробао сам различите услуге, али никада нисам могао добити зајам од тих услуга. неки од њих ће тражити да испуним пуно докумената и на крају дана то неће добро завршити. Но, сретан сам након састанка с тхомасфранкфирмс, успио сам добити кредит од 500 000 америчких долара, сада моје пословање иде добро и желим то свима данас рећи јер су брзи и 100% поуздани. сада враћам кредит. Добио сам од компаније (КУЋА ЗА КРЕДИТ АСХТОН ДИЛЛОН). Контактирајте их и не губите вријеме с тим лажним зајмодавцима: Е-пошта: (Асхтондиллон250@гмаил.цом)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Едвинс.дз

28.11.2020 15:34

Нудимо услуге личних пословних зајмова широм свијета. Настојимо пружити високу квалитету услуге и велико задовољство купаца, а могуће финанцијске услуге. Поносни смо на нашу посвећеност нашим купцима; Можемо вам дати особне кредите, ауто кредите, пословне / инвестицијске кредите, краткорочне кредите. Можете нас контактирати за повољни зајам по каматној стопи од 3%. Контактирајте нас одмах путем е-поште: едвинс.дз1@гмаил.цом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Wанг Yонгли

10.05.2022 10:06

Треба ли вам кредит???? Лични кредити или пословни кредити???? Причај са мном о томе. ИМЕ КОНТАКТ: Wанг Yонгли Ако сте заинтересовани, контактирајте нас на::::::финанцелоанинвестмент@хотмаил.цом Wхатсапп сада: +639451256230

ОДГОВОРИТЕ