Хрватска улази у "војни Шенген"

Хрватско Министарство одбране у септембру је почело преко Министарства саобраћаја, а "за потребе међународне војне сарадње", да од управника ауто-путева у Хрватској тражени податке о дужини, ширини мостова и вијадукта, њиховом географском положају и висини и ширини тунела.

Регион 12.11.2017 | 10:41
Хрватска улази у "војни Шенген"
То пише загребачки Јутарњи лист, а подаци о логистичким могућностима, на захтјев НАТО чији је Хрватска члан, затражени су и од аеродромских управа и жељезнице.

Загребачки лист преноси да би мостови и вијадукти требало да издрже пролаз конвоја тенкова и других тешких војних возила, као што су топови.

Раније је због мале висине наплатних кућица био проблем пролаз с тенком или оклопним возилом. То је рјешено успоставом извангабаритног пролаза који се налази у склопу сваке наплатне станице.

Наводи се да саобраћајни стручњаци сматрају да би тешке војне конвоје поднијеле саобраћајнице у Хрватској и додаје да је пребацивање војних возила досад углавном ишло жељезницом.

Ови подаци требало би да послуже НАТО да може приликом пребацивања војних снага копном унутар Европе да рачуна и на коришћење путне мреже у Хрватској.

Други корак за реализацију брже мобилности НАТО снага кроз Европу је успостављање "војног Шенгена". То је колоквијални назив за укидање већине административних баријера за пролазак војних снага измеду цланица НАТО-а и Европске уније.

Након што је тај модел без увијања затражио командант америчких снага у Европи, а то дипломатским рецником затражио и амерички министар одбране Џејмс Матис. Само неколико сати након његовог тражења, огласила се висока представница Европске уније за спољне послове и сигурносну политику Федерика Могерини која је у име Европске комисије најавила низ мјера које ће уклонити препреке кретању војне опреме и особља широм ЕУ и индиректно најавила уводење "војног Шенгена", пише лист.

Према плану, до марта 2018. ЕК ће на усвајање предложити чланицама акциони план за јачање војне мобилности, што укључује рјешавање питања царине, превоза опасних материја, националних процедура и других правних препрека.

Према најавама, "војни Шенген" би требало да буде ријешен новим европским одбрамбеним споразумом. Споразум би сљедеће недјеље требало да потпише 20 чланица Европске уније, меду којима је и Хрватска. Носиоци спровођења споразума су Њемачка и Француска, а Данска, Португалија и Малта још размишљају да ли ће му се придружити.

На тај начин Хрватска би могла прије да уђе у војни него цивилни Шенген, пише Јутарњи лист.

Извор: Тањуг

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Поусели ,

12.11.2017 11:11

ста то знаци ,припреме на рат, са ким ,да ли су то припреме за надолазак апокалипсе (4и јахаца )уколико дође до тога ,драги моји хрвати :" нити један мост вас неце ресити зар не видите , да са вама други управља "ми смо само мрља на карти "залостно али такоје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НАТО + ЕУ = 4. Рајх

12.11.2017 12:59

Мени је драго што ће НАТО да користи хрватску инфраструктуру. (1) Када преко аутопутева и мостова крену тешки транспорти, они ће брже бити уништени. (2) НАТО неће плаћати за насталу штету. Ко мисли да хоће, нека погледа идентичне случајеве у Пољској и балтичким земљама гдје су НАТО снаге (због "агресивне" Русије која се "приближила" границама НАТО-а) стационирале своје снаге у тим земљама а тешка војна машинерија, гдје није могла да буде транспортована жељезницом, је била транспортована регионалним путевима. Који су послије страдали. Становништво се бунило, али су локалне и државне власти заташкале цијелу ствар у платиле поправке из буџета. У који НАТО није уплатио ни пребијену банку.

Name

Једно са другим

12.11.2017 15:03

Гдје је војска ту су и равеку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦРО

12.11.2017 16:51

А чега си ви бојите,па ми смо вас спасили,да нисмо дошли до БЛ били би амен