Мутин Партизан најефикаснији у Европи!

Црно-бели у Јадранској лиги просечно бележе 94,25 поена!

Кошарка 12.11.2017 | 23:30
Мутин Партизан најефикаснији у Европи!
Кошаркашки клуб Партизан дуги низ година је игру базирао на чврстој игри у одбрани са малим бројем примљених, али и датих поена. Уосталом добар део 13-годишње доминације изградио је управо на дефанзивним принципима. Али ствари се мењају, као што се и Партизан променио и после много времена навијачи црно-белих гледају екипу Мирослава Муте Николића који је одувек неговао тај нападачки стил, док је одбрана некако падала у други план.

О томе колико је Партизан променио стил игре лепо сведочи и статитистика Јадранске лиге на почетку сезоне. Наиме, после осам одиграних утакмица у регионалном такмичењу Партизан има највећи просек постигнутих поена. Црно-бели су на осам утакмица убацили 754 поена, односно у просеку 94,25. А чак три пута на Јадрану ове сезоне Партизан је убацио 100 или више поена. Невероватно, али истинито, статистички гледано - то их у овом тренутку чини најефикаснијом екипом у Европи.

Када је у питању Јадранска лига, иза Партизана се налазе Игокеа са просеком од 89,86 поена, односно Црвена звезда која за сада у регионалном такмичењу просечно убацује 88,71 поен.  

На европском нивоу у овом сегменту из Партизана је московски ЦСКА који у регионалној ВТБ лиги просечно постиже 92 поена. Армејци су, наравно, најефикаснији тим у овом такмичењу, а у врху је и Уникс из Казања са просеком од 91 поена.

Очекивано, у шпанској АЦБ лиги је најефикаснији мадридски Реал који има просек убачених поена 91,86, а “магичну” границу пребацила је и Барселона са просеком 91,71.

Настављамо даље ову шетњу Европом и идемо до Израела. А тамо је прилично неочекивано, за тренутно најефикаснију екипу слови Макаби Ришон. Овај тим просечно бележи 89,2 поена. Када је у питању Турска, ту нема неког великог изненађења. Ефес је са просеком од 89 поена најбоља нападачка екипа барем гледано кроз призму статистике.

У грчкој лиги у досадашњем току сезоне доминира актуелни првак Панатинаикос који има просек од 86,25 поена, у француском шампионату најбољи је Бурж (86), код Италијана је то Рејер Венеција (84,5) и, коначно, у Немачкој ту титулу понео је Мителдојчер јер просечно убацује 87,11 поена.

Објективности ради, овде ваља додати и податке из европских такмичења, односно Евролиге и Еврокупа. У елитном европском такмичењу ЦСКА просечно постиже 88,17 поена у првих шест кола, а следе Реал Мадрид (86,67) и Химки (82,83). У Еврокупу је најбољи Билбао са просеком 89,60, а занимљиво, Партизан у овом такмичењу просечно даје 85,4 поена по мечу.

Наравно, као што је добро познато, колико год статистика била прецизна, често може да превари и створи погрешан утисак. Иако је Партизан добар у нападачком сегменту, јасно је да мора значајно да подигне игру у одбрани, јер у четири од осам мечева примио 90 или више поена. Пред Мутом Николићем свакако је још један озбиљан задатак ако Партизан има амбицију да покуша да изненади у борби за неки од трофеја ове сезоне.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар